fbpx

Ammousa

από Nicola Radisis
166 προβολές

Αν κάποιος παρακολουθεί την ελληνική σκηνή ζύθου σίγουρα θα έχει ακούσει ή διαβάσει για την μπύρα Ammousa από την Πάτρα, αν πάλι όχι και στο άκουσμα της, στο μυαλό του έρχεται η ομώνυμη παραλία στο χωριό Μαρντοχωρι της Λευκάδας, τότε διαβάζοντας τις ακόλουθες γραμμές θα θελήσει σίγουρα να αναζητήσει μία Ammousa IPA για να την δοκιμάσει.

Ο ζύθος Ammousa IPA, ξεκίνησε ως όραμα του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Ντάνου και η ασχολία του με αυτόν κοντεύει να γίνει δεύτερη επαγγελματική ιδιότητα. Η επιτυχία της συνταγής σε έναν διαγωνισμό οικοζυθοποιίας τον οδήγησε να παράγει σε όσο το δυνατόν σταθερότητερη βάση τον Ammousa IPA, έχοντας στην άκρη του μυαλού του την μελλοντική κυκλοφορία κι άλλων συνταγών. Ας αναφερθούμε όμως στον ζύθο περί ου ο λόγος αυτού του review. Η φιάλη μαύρη, λιτή, κάπως μυστηριώδης σε σχέση με τους άλλους ζύθους, ίσως να παραπέμπει και σε πιο σκούρους όπως οι ζύθοι stout. Μαύρη ετικέτα που αναφέρει το όνομα με χρυσά γράμματα και αποτυπώνει κάποια βραβεία. Στα αρνητικά οι πολλές και στρυμωγμένες πληροφορίες στην β’ όψη, εκεί χρειάζεται λίγη επιμέλεια.

Ανοίγωντας την «μυστηριώδη» φιάλη, στο ποτήρι μας έχουμε μια χάλκινη αποκάλυψη. Ο ρουμπινί στο χρώμα ζύθος με μακράς διάρκειας λευκό, με μπεζ ανταύγειες αφρό, είναι ελαφρώς θολός ωστόσο επιτρέπει να παρατηρήσουμε το ανθρακικό και την έλλειψη ιζημάτων. Στη μύτη κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή, τα γλυκά αρώματα, νότες μελιού και ώριμων φρούτων, όπως και ορισμένα μπαχαρικά με την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο να ξεχωρίζουν, θυμίζοντας κουλουράκι ή μπισκότο Χριστουγέννων. Η ξανθιά σταφίδα βγαίνει στην επιφάνεια ενώ από το βάθος έρχονται νότες λυκίσκου και μια υποψία καραμέλας βουτύρου.

Στο στόμα είναι αισθητό το ανθρακικό –ίσως περισσότερο από όσο θα ήθελα σε μία IPA– με ελαφρύ προς μέτριο σώμα. Ο Ammousa είναι ένας γλυκός ζύθος στον οποίο κυριαρχεί η βύνη με νότες πικρής καραμέλας, οι οποίες σε συνδυασμό με την πικράδα του λυκίσκου προσφέρουν στο τέλος ένα γλυκόπικρο αποτέλεσμα. Αίσθηση φρεσκάδας –όπως της μέντας– και ελαφριά αψάδα στον ουρανίσκο από την πιπερόριζα. Τα εσπεριδοειδή είναι και εδώ παρόντα (μανταρίνι). Η επίγευση ελαφρώς ξηρή, γλυκόπικρη μέτριας διάρκειας και ελαφριάς έντασης.

Ο Ammousa είναι ένας ζύθος για τις γιορτές, αφού προσφέρει στοιχεία για να συνδυαστούν με τα φαγητά που είναι πλούσια σε καρυκεύματα και πικάντικα. Ταιριάζει και με επιδόρπια, μην διστάσετε. Ιδανική για εστιατόρια και μετά για μπαρ. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς. Το 2020 έλαβε το χρυσό βραβείο ενώ το 2021 το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία IPA των Greek Beer Awards. Η Birra Danos είναι μια νομαδική ζυθοποιία από την Πάτρα και συνεργάζεται με την Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας για την παραγωγή του ζύθου της. Κυκλοφορεί σε φιάλες 330ml και keykeg βαρέλια των 20lt στην τιμή των €3,50, γεγονός που όπως έχω αναφέρει και σε άλλα reviews, όσο και να κοστίζουν οι παραγωγή και πρώτες ύλες, είναι υψηλή.

Πληροφορίες
Κατηγορία: Αφροζύμωτη | IPA | English IPA | Ginger IPA
Χώρα: Ελλάδα
Παραγωγός: Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας
Διακινητής (GR): Birra Danos
Χρώμα: Ρουμπινί
IBU: 41
Αλκοόλ: 5,5% abv
Θερμοκρασία: 7-9oC
Ποτήρι: Οίνου, Pint
Φιάλη: 330ml
Κόστος (EU): ≅ €3,50

Author

  • Nicola is the publisher of Beer & Bar Magazine. He worked as a bartender before founding BeerBartender and publishing the magazine. Today he is consulting businesses, giving lectures about beer, judging beers in world competitions and writing about beer and spirits.

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.