Οι γιορτές είναι μια μοναδική περίοδος μέσα στο χρόνο όπου οι γεύσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και αξία. Ένα ταξίδι αναμνήσεων, το οποίο απολαμβάνεται με Άλως.
Ο ζύθος αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό για κάθε περίσταση, προσφέροντας μια δροσιστική αντίθεση στις πλούσιες γεύσεις των γιορτινών φαγητών. Από τις πιο κλασικές συνταγές μέχρι τις καινοτόμες γαστρονομικές προτάσεις, ο κατάλληλος ζύθος μπορεί να προσθέσει μια διαφορετική γαστριμαργική διάσταση στα γιορτινά τραπέζια.
Η Άλως ανήκει στην κατηγορία Pale Ale, είναι αφιλτράριστη και θολή, με ζεστό χρυσοκίτρινο χρώμα. Στη μύτη προσφέρει ένα πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων, όπως άνθη, καραμέλα, ζάχαρη, βύνη, καθώς και μερικές νότες εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι απαλή και γλυκιά, με γεύσεις από μέλι, σοκολάτα, βότανα, μπαχαρικά και νότες καραμέλας. Η επίγευση και ο πολύπλοκος γευστικός χαρακτήρας της, την καθιστούν ιδανική επιλογή για food pairing, μιας και συνοδεύει άψογα, πιάτα με έντονες γεύσεις, πικάντικα εδέσματα και λιπαρά κρέατα, όπως αυτά που συντροφεύουν τις εορταστικές συναθροίσεις μας.
«Ένας αμιγώς γαστρονομικής φιλοσοφίας premium ζύθος»
Ο δημιουργός του ζύθου Άλως και γνωστός Chef Πάνος Ιωαννίδης προτείνει μια καθαρά εορταστική συνταγή με σιγομαγειρεμένο, ζουμερό και μυρωδάτο αγριογούρουνο στη γάστρα.
Αγριογούρουνο στη Γάστρα
Εκτιμώμενος Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Εκτιμώμενος Χρόνος Ψησίματος: 2-2,5 ώρες
Υλικά για 4-6 μερίδες
Εργαλεία
- Ξύλο κοπής
- Κοφτερό μαχαίρι
- Γουδί και γουδοχέρι
- Τρυπητή κουτάλα
- Λαδόκολλα (χαρτί ψησίματος)
Σκεύη
- Γάστρα με καπάκι
- Τηγάνι
Υλικά
- 1 κιλό πανσέτα αγριογούρουνου
- 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ καρότο, κομμένο σε μπαστουνάκια
- 1-2 μέτριες καυτερές πιπεριές
- 125 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια
- λίγο ελαιόλαδο
Για το σβήσιμο:
- 1 κ.σ. σόγια σος
- 1 κ.γ. βαλσαμικό ξύδι
- 1 κ.γ. πετιμέζι
- 150 ml λευκό κρασί
Για τα αρωματικά:
- 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
- 1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο
- 1-2 δαφνόφυλλα
Για το μείγμα μπαχαρικών:
- 5 κόκκους ροζ πιπέρι
- 5 κόκκους πράσινο πιπέρι
- 3 κόκκους κέδρο
- 1 πρέζα ανθό αλατιού
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το καρότο σε μπαστουνάκια και τα μανιτάρια στα δύο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε και τα αρωματικά βότανα. Συνεχίζουμε κόβοντας την πανσέτα σε λωρίδες και στη συνέχεια σε χοντρά κομμάτια. Σπάμε τους κόκκους μπαχαρικών σε γουδί και ανακατεύουμε σε μείγμα. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε την πανσέτα σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα μπαχαρικών.
Μεταφέρουμε το σοταρισμένο κρέας στη γάστρα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να σοταριστούν όλα τα κομμάτια. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τη σόγια σος, το βαλσαμικό ξύδι και το πετιμέζι. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μεταφέρουμε το μείγμα στη γάστρα. Σοτάρουμε το καρότο, τα μανιτάρια και τις πιπεριές σε δυνατή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και μεταφέρουμε και αυτά στη γάστρα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας. Προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα και λίγο νερό ώστε να καλυφθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε το φαγητό με λαδόκολλα και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C σε λειτουργία αέρα για 2-2,5 ώρες.
Για την απόλυτη εμπειρία αρωμάτων και γεύσεων, η Άλως απολαμβάνεται σε ποτήρι τουλίπα, στους 5°C.
Τα γιορτινά τραπέζια κάθε χρόνο γεμίζουν με γεύσεις, γέλια και συζητήσεις των αγαπημένων μας ανθρώπων. Ο ζύθος, είτε συνοδεύοντας το παραδοσιακό δείπνο, είτε προσφέροντας μια δροσερή πινελιά στους πιο πλούσιους γευστικούς συνδυασμούς, παραμένει, κάθε στιγμή, ένας αξιόπιστος συνοδοιπόρος στο ταξίδι της απόλαυσης.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΑΛΩΣ!