Το κυνήγι είναι μια συχνή επιλογή για τα εορταστικά μας τραπέζια. Ο Chef Πάνος Ιωαννίδης μας προτείνει αγριογούρουνο στη γάστρα, το οποίο αποτελεί το απόλυτο συνοδευτικό για την γαστρονομική Άλως.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό πανσέτα αγριογούρουνου
- 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ καρότο, κομμένο σε μπαστουνάκια
- 1-2 μέτριες καυτερές πιπεριές
- 25 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια
- λίγο ελαιόλαδο
Για το σβήσιμο:
- 1 κ.σ. σόγια σος
- 1 κ.γ. βαλσαμικό ξύδι
- 1 κ.γ. πετιμέζι
- 150 ml λευκό κρασί
Για τα αρωματικά:
- 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
- 1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο
- 1-2 δαφνόφυλλα
Για το μείγμα μπαχαρικών:
- 5 κόκκους ροζ πιπέρι
- 5 κόκκους πράσινο πιπέρι
- 3 κόκκους κέδρο
- 1 πρέζα ανθό αλατιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Εργαλεία & Μέθοδος
Εργαλεία:
- Ξύλο κοπής
- Κοφτερό μαχαίρι
- Γουδί και γουδοχέρι
- Τρυπητή κουτάλα
- Λαδόκολλα (χαρτί ψησίματος)
Σκεύος:
- Γάστρα με καπάκι
- Τηγάνι
Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το καρότο σε μπαστουνάκια και τα μανιτάρια στα δύο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε και τα αρωματικά βότανα. Συνεχίζουμε κόβοντας την πανσέτα σε λωρίδες και στη συνέχεια σε χοντρά κομμάτια. Σπάμε τους κόκκους μπαχαρικών σε γουδί και ανακατεύουμε σε μείγμα. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε την πανσέτα σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα μπαχαρικών.
Μεταφέρουμε το σοταρισμένο κρέας στη γάστρα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να σοταριστούν όλα τα κομμάτια. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τη σόγια σος, το βαλσαμικό ξύδι και το πετιμέζι. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μεταφέρουμε το μείγμα στη γάστρα. Σοτάρουμε το καρότο, τα μανιτάρια και τις πιπεριές σε δυνατή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και μεταφέρουμε και αυτά στη γάστρα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας. Προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα και λίγο νερό ώστε να καλυφθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε το φαγητό με λαδόκολλα και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C σε λειτουργία αέρα για 2-2,5 ώρες.