fbpx

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

Bareksten Gin

από Beer and Bar Magazine
1,2K προβολές

Ένα καταπληκτικό Gin από τη Νορβηγία έφτασε πρόσφατα και στη χώρα μας. Το Bareksten Botanical Gin, με το επιβλητικό μαύρο mat μπουκάλι, λέγεται ότι έχει εγκλωβίσει όλη την άγρια ομορφιά της Νορβηγικής φύσης. Το δοκιμάσαμε και δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Ο Stig Bareksten, με προϋπηρεσία ως βραβευμένος bartender στη χώρα του, στο Famous Grouse και στο Macallan, μετουσίωσε τα μεγάλα του όνειρα και μας προσφέρει το δυναμικό δημιούργημά του.

Ξεκινάμε από έξω προς τα μέσα. Η φιάλη είναι στιβαρή, μοντέρνα, σαγηνευτικό μαύρο mat, με glossy και λευκές λεπτομέρειες, ξύλινο καπάκι και φελλό. Η έντονη παρουσία του μαύρου είναι αναφορά στο σκοτάδι που καλύπτει τα περισσότερα νορβηγικά δάση, κάτι το οποίο βλέπουμε σε ολόκληρο το εντυπωσιακότατο promo που λάνσαρε ο Stig Bareksten, οπού τα ανθρώπινα χέρια παρουσιάζονται κατάμαυρα και γενικότερα φωτίζονται μόνο οι λεπτομέρειες που θέλει να μας τονίσει ο δημιουργός του.

Εμπνευσμένο από τη νορβηγική μυθολογία και τις Hulder (Χούλντρα – οι αντίστοιχες νύμφες της ελληνικής μυθολογίας) οι οποίες ήταν γυναικείες μορφές, συχνά γυμνές, με μακριά καστανοκόκκινα μαλλιά. Αυτές προκαλούσαν τους άντρες να περπατήσουν στα τραχιά, πυκνά, απάτητα δάση τους με το ελάχιστο φως του ήλιου, όπου μόνο τα πιο σκληροτράχηλα βότανα ευδοκιμούν.

Το Gin αποστάζεται σε χάλκινους αποστακτήρες με τη μέθοδο one-shot στην πόλη Bergen στη δυτική Νορβηγία, στο αποστακτήριο Oss Craft. Μας έρχεται στους 46 αλκοολικούς βαθμούς, όπως ακριβώς μας προϊδέασε η δυναμική εξωτερική του εμφάνιση. Χρησιμοποιεί αλκοόλη από πατάτα και στην απόσταξη παίρνουν μέρος 26 συστατικά μεταξύ των οποίων άγρια νορβηγικά μούρα, φλούδες εσπεριδοειδών, ραβέντι, αφροξυλιά, χαμομήλι, λεβάντα, ρίζες αγγελικής, μοσχοκάρυδο και κανέλα.

Το steeping των βοτανικών είναι σύντομο και σε χαμηλών βαθμών αλκοόλη, ενώ η ασυνεχής απόσταξη αργή και μεγάλη σε διάρκεια. Κάποια από τα αρωματικά του στοιχεία όπως τα εσπεριδοειδή, τα ανθικά και το ραβέντι βρίσκονται στο vapor basket αντί να μουλιάζουν στο ουδέτερο απόσταγμα, για να έχουν πιο διακριτικό και ντελικάτο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Στο ποτήρι μας μετά από στροβιλισμό, παρατηρώντας τα δάκρυα και την αργή τους διάθεση, μας προδιαθέτει για ένα σχετικά σωματώδες Gin, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται τεχνικά λόγω του μικρού μεγέθους του αποστακτήρα, με αποτέλεσμα ένα υψηλότερο ιξώδες. Στη μύτη, ο άρκευθος δίνει βροντερό παρών με τα έλαια εσπεριοδοειδών και φρέσκα μούρα να ακολουθούν.

Στο στόμα η πρώτη επαφή είναι γλυκιά και ξεγελάει, για να δώσει τη θέση της σύντομα σε μια ξυλώδη και βοτανική πικρότητα με διάρκεια. Έντονο γευστικά, με γήινα χαρακτηριστικά, κυρίαρχο περγαμόντο και νότες κίτρου και νεραντζιού με μακριά επίγευση, πεύκο, λουΐζα, μαραθόσπορο, ραβέντι και κάρδαμο. Διακριτικά ανθικό με μια λεπτεπίλεπτη αίσθηση ροδοπέταλου.

Θα λέγαμε πως το Bareksten λάμπει στο σκοτάδι, όπως φάνηκε και στο San Francisco World Spirit Competition το 2017, όπου στην τυφλή γευσιγνωσία και οι 42 κριτές ομόφωνα του έδωσαν χρυσό μετάλλιο, αποσπώντας έτσι το Double Gold Medal.

Το Bareksten Botanical Gin είναι σκοτεινό, είναι άγριο και ατίθασο. Άρτια πολύπλοκο, στέκεται εξαιρετικά ως Sipping Gin. Μια πολύ ενδιαφέρουσα και καλαίσθητη προσθήκη για την κάβα μας, που αξίζει να δοκιμαστεί σε ένα Extra Dry Martini.

Το Bareksten Gin εισάγεται στην Ελλάδα από την Mavrikos Imports.

Η εναλλαγή του Bareksten από γλυκό σε πικρό μου θύμισε το πρώτο μου Negroni, έτσι λοιπόν έφτιαξα μια συνταγή για να ενισχύσει τα χαρακτηριστικά του.

30ml Bareksten
30ml Cocchi Di Torino
30ml Luxardo Bitter Bianco

Γαρνίρουμε με γλυκό του κουταλιού καρυδάκι

Bareksten Logo

Oss Craftdistillery AS
Διεύθυνση: Fleslandsvegen 203, 5258 Blomsterdalen, Norway
Email: post@osscraft.no
Url: www.barekstenspirits.com
Ιδρύθηκε: 2015
Facebook

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.