fbpx

Τσίπουρο Αγιονέρι

από Nearchos Gikas
60 προβολές

Σειρά στο μεγεθυντικό φακό της στήλης παίρνει το παλαιωμένο τσίπουρο «Αγιονέρι», μία προσωπική αγαπημένη επιλογή, από την οικογένεια αποσταγμάτων Τσιλιλή. Μετά λοιπόν από το επιβλητικό Dark Cave, το οποίο παλαιώνεται από 5 έως και 12 χρόνια, το Αγιονέρι πιο «νεαρό» όσο αφορά το χρόνο παλαίωσης, έρχεται να προσφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται ποικιλίες Ροδίτη και Μοσχάτο. Μία λιτή φιάλη με απαλό χρυσοκίτρινο περιεχόμενο, ιδιαίτερες καμπύλες στο περίγραμμα και στο διπλό πάτο. Καλαίσθητη ανάγλυφη ετικέτα με παλ χρωματισμούς και χάλκινες λεπτομέρειες. Φινετσάτη όψη και καθόλου φλύαρη οπτικά.

Στο ποτήρι, τα ξανθωπά δάκρυα του αποστάγματος αργούσαν να φθάσουν στον πάτο και η πρώτη ευχάριστη έκπληξη ήρθε μυρίζοντάς το. Το Αγιονέρι λόγω της σύντομης σχετικά παραμονής του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (το λιγότερο για 12 μήνες), διατηρεί μια ιδιαίτερη φρεσκάδα στο άρωμα του. Η γνωστή ζεστασιά της μυρωδιάς του τσίπουρου, συνοδεία άγουρου σταφυλιού, μούστου, φραγκόσυκου και υποψία γλυκού εξωτικού φρούτου, ανάμεσα σε παπάγια και ανανά.

Περνώντας στη γεύση, γνώριμες γεύσεις για όλους. Όσοι το δοκιμάσαμε, ο καθένας εστίασε στην πιο οικεία για τον ίδιο. Εδώ βρίσκεται για μένα και η επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Υπήρχε μια αρμονία και ισορροπία στις εντάσεις των διαφορετικών γευστικών στοιχείων, χωρίς κάποιο να υπερτερεί συντριπτικά του άλλου καθιστώντας το ήπιο, γεγονός που μπορεί να το κάνει αρεστό σε μεγάλη γκάμα καταναλωτών. Το μέλι και ο καπνός συνόδευαν τα υπόλοιπα, μαζί με μια σταθερή βοτανικότητα για την οποία αφού σπάσαμε το κεφάλι μας, καταλήξαμε ότι πρόκειται για ευκάλυπτο. Φλούδα πορτοκαλιού, γαρύφαλλο και έντονο μπαχάρι. Επίγευση μεσαίας διάρκειας, αφήνοντας νότες κουμκουάτ και αποξηραμένων φρούτων.

Από τη σκοπιά του bartender που δεν συνηθίζει να έχει ελληνικά αποστάγματα στο bar του η ερώτηση: «Γιατί στο ράφι μας;» θα ήταν αναμενόμενη. Την απαντώ ευθύς αμέσως. Το Αγιονέρι είναι μια πιο γλυκιά και ήπια εκδοχή του τσίπουρου όπως το έχουμε συνηθίσει, παγωμένο και «κουπάτο». Μπορεί να λειτουργήσει σαν συνδετικός κρίκος για μια εκ νέου προσέγγιση από τον bartender στον καταναλωτή, για να αποβάλλουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι επισκέπτες αυτών, την εντύπωση πως το τσίπουρο δεν έχει θέση σε ένα bar, πάρα μόνο σε περιβάλλον μεζεδοπωλείου. Τέτοιες άρτιες προσπάθειες αξίζουν τη δοκιμή, ειδικά όταν δεν έχουν τίποτα απολύτως να ζηλέψουν σε θέμα πολυπλοκότητας από ένα άλλο είδος αποστάγματος.

Διαθέσιμο στο χονδρεμπόριο σε φιάλη 500ml από την αποσταγματοποιία Τσιλιλής.

tsililis greek logo

Κ.ΤΣΙΛΙΛΗΣ Α.Ε
Διεύθυνση: Οινοποιία Ράξα Τρικάλων, Ελλάδα
Email: info@tsililis.gr
Url: www.tsililis.gr
Ιδρύθηκε: 1989
Facebook
Nearchos Gkikas
Nearchos Gikas

Nearchos Gkikas aka Novak, is working as a bartender for more than 10 years, mostly in Athens bars. He loves spices and hates the term mixologist. In his free time, he plays with his cats.

Σχετικά Άρθρα