fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Ford’s Gin Officer’s Reserve

από Nearchos 'Novakos' Gkikas
1,3K προβολές

Δοκιμάσαμε το Ford’s Gin Officer’s Reserve, ένα λονδρέζικο Overpoof Gin, φτιαγμένο παραδοσιακά με σεβασμό στην ιστορία του. Πρόκειται για το πρώτο limited release της σειράς “Journeys in Gin”, ενώ αναμένεται συνέχεια και προσωπικά προσμένω με αγωνία ένα λαχταριστό Old Tom Gin.

Στο Ford’s Gin Officer’s Reserve τώρα. Με την πρώτη ματιά φιάλη κλασική και λιτή για την οποία όμως πρέπει να γίνει ειδική μνεία, αφού σχεδιάστηκε σε συνεργασία με περισσότερους από 100 bartenders, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα εργονομικό αριστούργημα, με όλες τις λεπτομέρειες να παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο. Εγκοπές για διευκόλυνση στη λαβή του, συγκεκριμένη διάμετρος για να κουμπώνουν οριακά τα πιο διαδεδομένα free pourers ώστε να επιτυγχάνεται μηδενική φύρα στο σερβίρισμα, μέχρι τον ανάγλυφο δοσομετρητή για εύκολη απογραφή. Έμφαση στη γραφιστική δουλειά και τις vintage πινελιές και μία χάρτινη ετικέτα μέσω της οποίας ο παραγωγός μοιράζεται μαζί μας πολλές πληροφορίες. Αναγράφονται και τα 9 βοτανικά στοιχεία που παίρνουν μέρος στην απόσταξη, καθώς και η χώρα προέλευσής τους, ενώ κοιτώντας μέσα από το μπουκάλι στην πλάτη της ετικέτας, βλέπουμε ζωγραφισμένες σε χάρτη παλιές οδούς για τα ατμόπλοια. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην ετικέτα είναι φυσικά ο άρκευθος, το γκρέιπφρουτ, το γιασεμί, οι ρίζες αγγελικής και ίριδας, το πικρό πορτοκάλι, το λεμόνι, η κασσία και ο κόλιανδρος. Όλα μαζί εμβαπτίζονται για 15 ώρες και στη συνέχεια αποστάζονται για 5 ώρες σε ασυνεχή αποστακτήρα 500 λίτρων.

Τα Navy-Strength Gins μεταφερόντουσαν σε βαρέλια που είχαν προηγουμένως φιλοξενήσει sherry, έτσι για την ανάγκη της δημιουργίας, το Ford’s Gin Officer’s Reserve ξεκουράζεται για 3 εβδομάδες μέσα σε βαρέλια που περιείχαν Amontillado Sherry. Αυτό φαίνεται και από την απαλή, ξεθωριασμένη χρυσή του απόχρωση. Στο ποτήρι μετά από στροβιλισμό, παρατηρούμε ένα λεπτό «πέπλο» από το απόσταγμα που αργεί κάμποσα δευτερόλεπτα να εξελιχθεί στα γνωστά δάκρυα προς τον πάτο του ποτηριού.

Στη μύτη το Ford’s Gin Officer’s Reserve σίγουρα δε θυμίζει ένα κλασικό London Dry Gin αφού και εκεί κυριαρχεί το άρωμα βανιλίνης και μια ανθικότητα σε συνδυασμό με νεράντζι (πιθανότατα λόγω της παρουσίας των bitter oranges). Στις πρώτες γουλιές αποκαλύπτεται η δύναμη του συγκεκριμένου προϊόντος και εκεί κρύβεται όλο του το «παιχνίδι». Η πρώτη επαφή είναι μια γλυκιά κάψα, λόγω της συνύπαρξης 54,5% αλκοολικών βαθμών και της σύντομης συνεύρεσης του gin με τη βανιλίνη των βαρελιών sherry. Γιασεμί, κασσία, σπόροι κόλιανδρου και αίσθηση δενδρολίβανου, όλα κάπως συμπυκνωμένα και σε «κοντινή απόσταση» το ένα από το άλλο, υπό τη στέγη της αίσθησης βανίλιας. Αφού περάσει τη στοματική μας κοιλότητα, έρχεται η δεύτερη φάση του. Εσπεριδοειδή και άρκευθος αφήνουν το αποτύπωμά τους, ενώ η αρχική, κυρίαρχη γλυκύτητα δίνει τη θέση της σε μία έντονη ξηρότητα.

Λόγω του υψηλού αλκοολικού βαθμού, λίγο δροσερό νερό ή πάγος το ηρεμεί και το «ανοίγει», αναδεικνύοντας κρυφές του πτυχές, αποκαλύπτεται ο άρκευθος, φλούδα πορτοκαλιού και μια βοτανικότητα που μας θύμισε αποξηραμένο εστραγκόν.

Συνολικά, ένα πολύ καλό straight-forward gin, με σωστή τεχνική και σωστό χρόνο περασμένο από το βαρέλι, αποφεύγοντας γευστικά να ξεφύγει από το προφίλ ενός gin.

Το Ford’s Gin Officer’s Reserve προτείνεται φυσικά σε ένα Negroni στο οποίο μπορεί να λάμψει λόγω του υψηλού abv και για τα καλοκαιρινά δεδομένα ομόφωνα –μαζί με την Τίνα Σάρδης που το δοκιμάσαμε– συμφωνήσαμε ότι ένα Gimlet είναι η κατάλληλη επιλογή, προσφέροντας το απαραίτητο αραίωμα με το χτύπημα και εξισορροπώντας τα γλυκά του στοιχεία με το lime cordial (ή απλά με χυμό μοσχολέμονο και λίγο σιρόπι ζάχαρης).

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από την Bar Seed.

the 86 co logo

The 86 Co.
Διεύθυνση: 154 Grand St. New York, NY 100 13, U.S.A.
Email: hello@the86co.com
Url: www.the86co.com
Ιδρύθηκε: 2012

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.