fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Αψέντι Wood Whisperer

από Metaxia Makrimichalou
2,1K προβολές

Παρατηρούμε πως η παραγωγή ελληνικών ποιοτικών αποσταγμάτων χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται ξεφεύγοντας σιγά σιγά από το φάσμα των κλασικών ούζο, τσίπουρο και εμπλουτίζει την γκάμα της με νέα και μοντέρνα προϊόντα. Τέτοιο είναι και το ολοκαίνουριο Aψέντι “Wood Whisperer” της ποτοποιίας Avantes.

Tο αψέντι έχει αποτελέσει έμπνευση για ποιητές, ζωγράφους, διανοούμενους και έχει εμπνεύσει τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά κινήματα. Η φήμη του το συνδέει με καταπράσινα δάση και νεράιδες. Έχει απαγορευτεί και για χρόνια το ακολουθούσε μια περίεργη φήμη. Το αψέντι όμως δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα απόσταγμα με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς που μπορεί να σε ταξιδέψει κυρίως με τη γεύση του και όχι με παραισθήσεις όπως συνήθιζαν να πιστεύουν.

Η ποτοποιία Avantes από τη Δροσιά της Εύβοιας έχοντας πρωτοπορήσει αρκετές φορές στα χρόνια λειτουργίας της καινοτόμησε για μια ακόμη φορά δημιουργώντας το «Aψεντι Wood Whisperer», το οποίο αποτελεί το πρώτο ελληνικό αψέντι στην αγορά. Η ποτοποιία με ιστορία μεγαλύτερη των 60 ετών διατηρεί με πίστη και συνέπεια το όραμα ότι η χώρα μας μπορεί και της αξίζει να έχει δυναμική παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη της παραγωγής ποιοτικών αποσταγμάτων και εργάζεται συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τις Χαρά και Κατερίνα Κατσού, τις γνωρίσαμε πρώτη φορά ως τις δύο από τις τρεις «χάριτες» όταν μαζί με τη Λίλα Δημοπούλου δημιουργήσαν το Gin Grace. Η Χαρά, η αποσταγματοποιός της ποτοποιίας, πνεύμα ακούραστο και αεικίνητο ακολουθεί λίγο πολύ την ίδια διαδικασία πριν τη δημιουργία κάθε προϊόντος, η οποία περιλαμβάνει έρευνα και πολλούς πειραματισμούς, δεν παραλείπει όμως να μένει και πιστή στη διαίσθηση και τη λαχτάρα για καθετί αληθινό και ποιοτικό. Η ποτοποιία αγαπάει πολύ τα βότανα, γεγονός που αποδεικνύεται και μέσα από τα υπόλοιπα αποστάγματα της. Η αγάπη αυτή, σε συνδυασμό με την ιστορία και τους μύθους γύρω από το «απαγορευμένο» για χρόνια αψέντι, οδήγησαν τις Χαρά και Κατερίνα στη δημιουργία της δική τους ετικέτας αψέντι, με έμπνευση από την ελληνική φύση και το ευβοϊκό τερουάρ.

Το “Wood Whisperer” είναι ένα διάφανο καθαρό απόσταγμα και όχι πράσινο όπως έχουμε συνηθίσει. Η φιάλη του κομψή, διάφανη και η ετικέτα του με κάπως θολά στοιχεία στο φόντο και ένα κλαδί δέντρου να περνάει στο επίκεντρο θα λέγαμε ότι με αυτόν τον, κάπως, καλλιτεχνικό και αφηρημένο τρόπο μας μεταφέρει ένα μέρος του μύθου του συγκεκριμένου αποστάγματος. Η ετικέτα πλαισιώνεται με μπλε και χρυσές λεπτομέρειες με τη λέξη αψέντι να δεσπόζει στο κέντρο της φιάλης με μια “goth” λευκή γραμματοσειρά κεντρίζοντας αμέσως το βλέμμα μας. Στην πίσω μεριά μερικά λόγια για το απόσταγμα και τα βοτανικά στοιχεία που το απαρτίζουν έχουν σκοπό να μας μυήσουν ακόμη περισσότερο σε αυτό που πρόκειται να δοκιμάσουμε.

Για τη δημιουργία του “Wood Whisperer” αποστάχθηκαν 21 διαφορετικά βοτανικά στοιχεία με κυρίαρχα τα: αψιθιά, αστεροειδή γλυκάνισο, μάραθο, δίκταμο, δεντρολίβανο, καρπούς δάφνης, κέδρου, ξύλου βελανιδιάς και ελάτου. Πρόκειται για ένα προϊόν 100% “blanched distilled”, αργής διπλής απόσταξης σε χάλκινους αποστακτήρες. Με 57,9% αλκοολικούς βαθμούς διαθέτει έντονα αρώματα από πικρά εσπεριδοειδή, όπως λεμόνι ή νεράντζι. Αντιληπτός γίνεται επίσης και ο γλυκάνισος καθώς και άλλα βοτανικά στοιχεία, όπως ο μάραθος, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Στις πρώτες γουλιές δοκιμής γίνεται αντιληπτό το αλκοόλ, όπως και η αψινθιά, ενώ στην πορεία εύκολα εντοπίζει κανείς γλυκάνισο, μπαχάρι και πιπέρι. Διαθέτει μέτρια γλυκύτητα, η οποία συνοδεύεται στο στόμα με στοιχεία από αστεροειδή γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο, βανίλια και νότες πικάντικου ξύλου, στοιχείο που του έχει χαρίσει και την εμπορική του ονομασία “Wood Whisperer”.

Απολαμβάνεται με μερικές σταγόνες νερού για να μαλακώσουν οι αλκοολικοί βαθμοί του ως απεριτίφ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση σε cocktails με ελληνικό χαρακτήρα, όπως ένα πιο βοτανικό negroni ή ένα americano.
Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι πως για κάθε ποιοτικό ποτό θα πρέπει να διαθέσεις χρόνο να είσαι γενναιόδωρος και αυθεντικός ακριβώς όπως και το “Wood Whisperer”.

Πληροφορίες
Κατηγορία: Απόσταγμα 
Χώρα: Ελλάδα
Πρώτη παραγωγή: 2022
Παραγωγός: Ποτοποιία Avantes
Αλκοόλ: 57,9% abv
Φιάλη:700ml
Κόστος (GR): ≈€57,50

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 18 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.