fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Paulaner Brauerei Gruppe

από Nicola Radisis
1,5K προβολές
paulaner logo black/white

Κατά την προετοιμασία κάθε τεύχους η λίστα με τις ζυθοποιίες περιέχει αρκετές γερμανικές. Περίεργο; Όχι! Σε αυτό λοιπόν επέλεξα την Paulaner, τη ζυθοποιία που οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν για τον «λευκό» ζύθο της, την διάσημη Paulaner Weiss.Δεν είναι άδικο να την χαρακτηρίσουμε ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ετικέτες στον κόσμο και την Ελλάδα, τόσο εξαιτίας του λογότυπου της, όσο και για την πολυετή συνεργασία της τις τελευταίες δεκαετίες, με την κορυφαία ομάδα του Μονάχου, την Bayern München. Φωτογραφίες και βίντεο από την παρουσία των παιχτών σε εκδηλώσεις της ζυθοποιίας, όπως και «συμμετοχή» του ζύθου στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος με άπειρα λίτρα να έχουν εκτοξευθεί προς κάθε κατεύθυνση εντός αγωνιστικού χώρου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και προβάλλονται από τα ΜΜΕ.

Τι έκανε όμως την Paulaner αυτήν που είναι σήμερα; Αρχικά η έγγραφη διαμαρτυρία των κατοίκων του Μονάχου, προς τη Δημοτική Αρχή, η οποία υπεβλήθη την 24η Φεβρουαρίου 1634 και θεωρείται η ημέρα ίδρυσης της ζυθοποιίας. Περίεργο στοιχείο για να πιστοποιείς την ίδρυση της επιχείρησης σου, ειδικά σήμερα. Η σχέση όμως με την ηγεσία της περιοχής δεν περιορίζεται εκεί, αφού το 1751 λαμβάνει επίσημη άδεια να σερβίρει ζύθο, η οποία το 1780 γίνεται μόνιμη. Από την πρώτη φορά μέχρι και σήμερα το πρώτο ποτήρι ζύθου Salvator σερβίρεται στην ηγεσία ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Τότε στο συμβούλιο, σήμερα στον Βαυαρό Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του Starkbierfest.

Το 1806 ο Franz Xaver Zacherl διαδέχεται στη διαχείριση της ζυθοποιίας τους μοναχούς και έκτοτε η ζυθοποιία Paulaner αποκαλείται και “Zacherlbrew”, ωστόσο έχει μείνει στην ιστορία ως ο υπεύθυνος για την αναβάθμιση του τότε ζυθοποιείου και την προσαρμογή της σε λαϊκή ζυθοποιία. Η τάση του εκμοντερνισμού είναι κάτι που συνεχίστηκε και το 1881 χρησιμοποιώντας από τις πρώτες ψυκτικές μηχανές του Carl von Linde, ακολουθείται ακόμα και σήμερα υιοθετώντας μοντέρνες τεχνικές για να παράγει ποιοτικό ζύθο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «έπεσε θύμα» των βομβαρδισμών, και οι εργασίες ανασκευής διήρκησαν από το 1944 ως και το 1950. Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της ζυθοποιίας είναι το 1979 όταν η οικογένεια Schörghuber γίνεται ιδιοκτήτρια της, διατηρώντας ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο της εταιρείας μαζί με την ολλανδική εταιρεία Heineken (70%-30%). Το 1998 παρουσίασε την πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος για την οποία λαμβάνει συνεχώς πιστοποιήσεις. Επιπλέον υποστηρίζει οργανώσεις για την υπεύθυνη κατανάλωση, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες τόσο για την περιοχή της, όσο και για άλλα θέματα. Το 2016 εξήγαγε 1 εκατομμύριο εκατόλιτρα ζύθου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Βέβαια σε αυτό συντελεί και η παρουσία της σε περισσότερες από 70 αγορές και η δημιουργία ζυθεστιατορίων σε Πεκίνο, Αγία Πετρούπολη, Σαγκάη και Σιγκαπούρη.

Στην οικογένεια της Paulaner υπάρχουν πέρα από τις γνωστές στην Ελλάδα Weissbier και Salvator, οι Weissbier Dunkel, Weissbier 0%, Oktoberfest και Münchener Hell. O Όμιλος Paulaner περιλαμβάνει στο portfolio του και τις ζυθοποιίες Hacker-Pschorr, Auerbräu, Weißbierbrauerei Hopf, Chiemseer, Fürsternberg, Hoepfner και Schmucker, ενώ κατέχει το 63,8% της Kulmbacher Brauerei AG.

Paulaner Weissbier

Θολός και χρυσόξανθος με μοναδικά πυκνό και μακράς διάρκειας αφρό. Ένας κλασικός σταρένιός-λευκός ζύθος. Γλυκιά με ελαφρώς πικρή επίγευση, μπανάνα, ανανάς και μάνγκο. Νότες μπαχαρικών όπως γαρύφαλλο και φυσικά το ίζημα μαγιάς που διαμορφώνει σημαντικά την εικόνα, το άρωμα και τη γεύση του. Μην τη μοιραστείτε στο ποτήρι.

 Style: Weissbier/German Wheat Beer | Alcohol: 5,5% abv |  Serving Temperature: 7οC | Bottle: 500ml | Glass: Vase/Weizen

Paulaner Salvator beer bottlePaulaner Salvator

Ο «δυνατός» μοναχός, εκείνος που ξεκίνησε τους ζύθους που καταλήγουν σε *ator. Μακρά ιστορία 3 αιώνων. Μπεζ αφρός με καφέ ανταύγειες, αρώματα καραμέλας, σοκολάτας και βύνης, φρεσκάδα από λυκίσκο προς το τέλος με αρκετό αλκοόλ ,το οποίο ανάλογα την θερμοκρασία του γίνεται αισθητό. Ζύθος να ταιριάξει με φαγητό και γλυκό, αλλά και να καταναλωθεί μόνος του, εξυπηρετώντας τον σκοπό της πρώτης παραγωγής του.

Style: Double Bock | Alcohol: 7,9% abv | Serving Temperature: 7-10οC | Bottle: 330ml | Glass: Goblet/Wine/Mug

Paulaner Brauerei Gruppe GmbH & Co. KGaA
Address: Ohlmüllerstraße 42, 81 541 Μόναχο,Γερμανία,
Url: www.paulaner.com
Founded: 1780
Instagram, Facebook, Youtube

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 18 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.