fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Duvel Moortgat

από Nicola Radisis
1,7K προβολές
duvel logo

Ο προορισμός είναι η Αμβέρσα στο Βέλγιο όπου 20 χλμ περίπου νότια της βρίσκεται η πόλη Breendonk έδρα της ζυθοποιίας που παράγει τον γνωστό ζύθο Duvel. Είναι βέβαια ενδιάμεσα σε Αμβέρσα και Βρυξέλες, οπότε σε 30-40 λεπτά φτάνετε στο ζυθοποιείο και από τις δυο πόλεις, ενώ απέχει μόλις 20 λεπτά από το Μέχελεν που βρίσκεται ανατολικά του. Σε αυτή την πόλη της φλαμανδικής περιοχής ξεκίνησε το 1871, από τον Jan-Leonard Moortgaat, η ιστορία της Brouwerij Moortgat, της τρίτης μεγαλύτερης βελγικής ζυθοποιίας.

Η επιχείρηση ακολουθούσε ανοδική πορεία, με τους γιούς Albert και Victor να εντάσσονται σε αυτή ως ζυθοποιός και διανομέας αντίστοιχα. Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Albert επηρεασμένος από τους βρετανικούς και κυρίως τους σκωτσέζικους αφροζύμωτους ζύθους, έφερε από τη Σκωτία ένα ενδιαφέρον στέλεχος μαγιάς για να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή του ζυθοποιείου. Το 1923 μετά από συνεχείς πειραματισμούς η ζυθοποιία λάνσαρε τον σκουρόχρωμο αφροζύμωτο ζύθο “Victory Ale” αφιερωμένο στη νίκη των συμμάχων και τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου. Υψηλός σε αλκοολικούς βαθμούς, οδήγησε σύμφωνα με την παράδοση, κάποιον στο να τον αποκαλέσει «διαβολεμένο», χαρακτηριστικό που αργότερα αποδέχτηκαν επίσημα από τη ζυθοποιία και μετονόμασαν τον ζύθο σε Duvel (διάβολος στη φλαμανδική διάλεκτο). Όσο πιο γνωστός γινόταν ο ζύθος τόσο μεγάλωνε ο ζήλος από τη ζυθοποιία για να τελειοποιηθεί. Έχοντας να ανταγωνιστούν τις Lager που κέρδιζαν ολοένα και περισσότερο καταναλωτικό κοινό, αποφάσισαν να τροποποιήσουν τον ζύθο από σκουρόχρωμο σε ξανθό. Αυτό πέρα του ότι εκτίναξε τη δημοτικότητα του, τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού και ως το θεμελιωτή του στυλ Belgian Strong Ale.

Η ζυθοποιία λάνσαρε το 1960 την «πράσινη» Duvel. Ωστόσο αυτό που έμεινε από εκείνη την περίοδο είναι το ποτήρι σε σχήμα τουλίπας και διπλάσιου μεγέθους από τη φιάλη. Η τρίτη γενιά της Brouwerij Moortgat, οι Bert και Marcel Moortgat, όπως και τα δυο αδέλφια Leon και Emile Moortgat, είναι υπεύθυνα για τη σύλληψη κατασκευής ενός μοναδικού ποτηριού βασισμένο σε αντίστοιχα οίνου, που να συγκρατεί τα αρώματα και τις γεύσεις, να διατηρεί το ανθρακικό και να χωρά τον πλούσιο αφρό του ζύθου. Πρωτοποριακό και καινοτόμο για την εποχή τους. Η τέταρτη γενιά του ζυθοποιείου πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις στην αναβάθμιση αυτού, έχοντας ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο ζύθο που εξάγεται σε περισσότερες από 60 χώρες.

Η Brouwerij Moortgat δεν είναι όμως μόνο η Duvel. Η ζυθοποιία παράγει και τις Maredsous και Vedett, ενώ έχει μερίδια σε πολλές ζυθοποιίες όπως την τσεχική Bernard, την αμερικανική Ommegang και την βελγική Liefmans. Η ζυθοποιία είναι εισηγμένη, από το 1999, στο χρηματιστήριο με το πλειοψηφικό πακέτο να παραμένει στην οικογένεια, επιτρέποντας της να διατηρεί το σήμα των βελγικών οικογενειακών ζυθοποιείων.

Tip για συλλέκτες: Το χαρακτηριστικό ποτήρι της Duvel έχει φιλοτεχνηθεί αρκετές φορές από καλλιτέχνες και πωλείται μέσω του site τους, στο οποίο μπορείτε να φτιάξετε και το προσωπικό σας ποτήρι.

Εκτός από την πολυβραβευμένη Duvel, που το 2017 λανσαρίστηκε για πρώτη φορά και σε βαρέλι, παράγονται και οι Duvel Tripel Hop με λυκίσκο citra ή cashmere, που εντάσσονται στο υπό-στυλ Belgian IPA, η Duvel 6,66 και οι περιορισμένης ποσότητας Duvel Barrel Aged ‘Rum Edition’, όπως και το παλαιωμένο 10 ετών και με 40% abv Duvel Distilled.

duvel bottle

Duvel

Χρυσός ζύθος, με πλούσιο λευκό αφρό μακράς διάρκειας. Αρώματα βύνης, μαγιάς και φρούτων, νότες λυκίσκου. Ελαφρύ σώμα με το αλκόολ να μην είναι τόσο αισθητό στην αρχή και όσο είναι κρύος. Ξεδιψαστικός και ελαφρώς ξηρός με ήπιας έντασης γλυκόπικρη επίγευση.

Style: Belgian Strong Golden Ale | Alcohol: 8,2% abv |  Serving Temperature: 7οC | Bottle: 330ml | Glass: Duvel/Tulip/Wine

Duvel Moortgat N.V.
Address: Breendonk-Dorp 58, 2870 Puurs-Sint-Amands, Βέλγιο
Url: www.duvel.com
Founded: 1872
Instagram, Facebook, Youtube

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 17 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.