fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

How Complex is Simplicity?

από Dimitris Filippou
1,6K προβολές

Ασχολούμαι με το χώρο της εστίασης και των cocktails τα τελευταία έξι χρόνια. Εδώ και αρκετό καιρό όμως σκέφτομαι συνέχεια τον όρο της απλότητας και πώς μπορώ να περάσω τις σκέψεις μου στα cocktails-ποτά που σερβίρω καθημερινά. Η απλότητα (simplicity) βέβαια είναι μια έννοια που πολλές φόρες παίρνει διάφορες μορφές, ανάλογα με τον άνθρωπο που προσπαθεί να την εκφράσει. Θα τη συναντήσουμε άλλοτε σε ένα εστιατόριο, όπου ο Chef με ένα λιτό στήσιμο στο πιάτο του θα σερβίρει πολύπλοκες γεύσεις και άλλοτε σε ένα πίνακα ζωγραφικής όπου ο ζωγράφος με την απλή «αλχημεία» των χρωμάτων θα αποτυπώσει τις πολύπλοκες σκέψεις του πάνω στον καμβά. Αναρωτιέμαι λοιπόν πως μπορούμε εμείς που εργαζόμαστε καθημερινά πίσω από ένα bar να ακολουθούμε συνέχεια τις μοντέρνες τάσεις των cocktails και να τις εκφράζουμε με απλό τρόπο.

Αυτές ήταν οι σκέψεις που έκανα το καλοκαίρι του 2018 όταν μου ζητήθηκε να παρουσιάσω ένα σεμινάριο κατά τη διάρκεια του Heraklion Coffee & Cocktail Week. Παρομοίασα την απλότητα της πολυπλοκότητας με το γνωστό σε όλους Gin & Tonic. Θεωρώ πως όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει την ραγδαία αύξηση στην παραγωγή νέων και καινοτόμων Gins καθώς και στα drink mixers (tonic water, soda water).

Πόσο πολύπλοκο είναι ένα Gin & Tonic; Πόσο διαφορετικό αποτέλεσμα έχουμε όταν αλλάζουμε τη βάση μας; Το Gin δηλαδή. Όταν αλλάζουμε το tonic; Τη γαρνιτούρα; Κάποιες φορές το ποτήρι στο οποίο θα σερβίρουμε το Gin & Tonic;

Gin & Tonic

Ποτήρι Orly από την ΕΓΕΜ © Dimosthenis Papadopoulos, BeerBartender

Τι είναι το Gin & Tonic

To Gin & Tonic είναι ένα αλκοολούχο ποτό στο οποίο αναμιγνύουμε Gin με Tonic. Το Gin, είναι ουδέτερο απόσταγμα (τουλάχιστον 37,5 αλκοολικών βαθμών) το οποίο επαναποστάζεται μαζί με βοτανικά στερεά, τα οποία δίνουν στο τελικό αποτέλεσμα τον αρωματικό τους χαρακτήρα.

Για να μπορεί όμως το τελικό προϊόν να ονομαστεί Gin πρέπει ένα από τα βοτανικά στερεά να είναι ο καρπός της αρκεύθου ή αλλιώς Ιουνίπερος. Οι μαγικοί αυτοί καρποί είναι λοιπόν η βασική αρωματική ουσία του Gin. Θεωρούνται μπαχαρικό και υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες. Στον αρωματισμό του Gin χρησιμοποιείται όμως μόνο ο κοινός Ιουνίπερος (Juniper Communis).

Όσον αφορά το Tonic Water, είναι σόδα την οποία έχουμε αρωματίσει με κινίνη. Θα με ρωτήσετε όμως, αν δεν ξέρετε, τι είναι η κινίνη; Η κινίνη λοιπόν, είναι μία πικρή χημική ένωση η οποία απομονώνεται από το φλοιό του δέντρου της κιγχόνης (Cinchona Tree). Ο μοναδικός αυτός φλοιός λοιπόν, είχε χρησιμοποιηθεί κάποτε ως θεραπεία κατά της ελονοσίας και ήταν η στιγμή όπου θα άλλαζε την ιστορία του κόσμου ή τουλάχιστον την ιστορία της φαρμακευτικής. Ενδιαφέρουσες ιστορίες, σωστά; Να σας αναφέρω άλλη μια; Την ιστορία όπου αυτοί οι δύο καλοί, πλέον, φίλοι συναντήθηκαν ή που σωστότερα αναμείχθηκαν για πρώτη φορά!

Cucumber Gin & Tonic

Ποτήρι Amassadinho από την ΕΓΕΜ © Dimosthenis Papadopoulos, BeerBartender

Όταν το Gin συνάντησε το Tonic!

Στις μέρες μας, το Gin & Tonic θεωρείται το ποτό των Βρετανών. Το Gin όμως έχει τις ρίζες του στο ολλανδικό απόσταγμα, το Genever. Η κινίνη στον περουβιανό κορμό της κιγχόνης. Λέγεται ότι το πρώτο Gin & Tonic αναμείχθηκε για πρώτη φορά κάπου στην Ινδία, γύρω στα μέσα του 1800, από τη Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών (British East India Trading Company).

Η στιγμή των εσπεριδοειδών!

Επιπλέον, ο Βρετανικός στρατός στα θαλάσσια ταξίδια του κατανάλωνε ποσότητες χυμού λεμονιού για να αποτρέψουν την πάθηση του σκορβούτου. Το σκορβούτο ήταν μία συχνή πάθηση των ναυτικών, των εξερευνητών και των στρατιωτικών, που ήταν αναγκασμένοι να τρέφονται με συντηρημένα τρόφιμα φτωχά σε βιταμίνη C. Ενδιαφέροντα τα ιστορικά γεγονότα, πάμε όμως να αναμείξουμε τα πολύπλοκα συστατικά μας με απλό τρόπο! Αναμιγνύοντας την πολυπλοκότητα με Απλό Τρόπο!

Το Ποτήρι

Προτείνω ποτήρι τύπου Highball χωρητικότητας 250-300 ml, βέβαια μπορείτε να πειραματιστείτε και να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους ποτηριών.

Το Gin

Ρωτήστε τον καλεσμένο σας αν έχει κάποια προτίμηση. Μήπως θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό από αυτό που συνηθίζει να πίνει. Υπάρχουν τόσα πολλά Gin με διαφορετικό αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα, που όταν το συνειδητοποιήσετε θα εκπλαγείτε.

Ο Πάγος

Η ταπεινή μου άποψη, όσον αφορά το πάγο είναι ότι από την στιγμή που μπαίνει μέσα στο ποτήρι μας αποτελείκαι αυτό βασικό συστατικό της συνταγής μας. Άρα οφείλουμε να σερβίρουμε το ποτό μας με καθαρό και καλής ποιότητας πάγο. Ο πάγος έχει σημαντικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα.

Gin & Tonic

Ποτήρι Experience από ΕΓΕΜ © Dimosthenis Papadopoulos, BeerBartender

Drink Mixers

Αμέτρητες επιλογές σε Tonic, κάποια μάλιστα ενισχύουν τα αρώματα του Gin άλλα πάλι τα καλύπτουν. Ρωτήστε τον καλεσμένο σας αν θέλει ένα διαφορετικό Tonic, σίγουρα έχετε περισσότερες από δυο επιλογές στον χώρο που εργάζεστε!

Η Γαρνιτούρα

Εσπεριδοειδή, φρούτα, μπαχαρικά. Ναι και εδώ η ποικιλία είναι μεγάλη! Σκεφθείτε διαφορετικά και βοηθήστε το Gin να αναδείξει τα μοναδικά του αρώματα!

Τελικά ρωτήσατε τον εαυτό σας, πόσο πολύπλοκη είναι η απλότητα; Σκεφτείτε απλά και επιτρέψτε σε αυτή τη μικρή ανάμειξη να σας ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο της.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 8 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.