fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Boatyard Double Gin

από Metaxia Makrimichalou
1,4K προβολές

Τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία παράγουν αποστάγματα που αποκτούν μερίδιο στην αγορά όπως το τζιν. Το Boatyard Double Gin παράγεται σε ένα υπερσύγχρονο «πράσινο» αποστακτήριο το οποίο από το 2016, όταν και ξεκίνησε, χρησιμοποιεί 100% οργανικές πρώτες ύλες και βιώσιμα υλικά σε όλα τα στάδια της παραγωγής του.

Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2013 όταν ο ιδρυτής του Boaryard Distillery, Joe McGirr, ξεκίνησε να σχεδιάζει το πλάνο του. Το 2016 μετά από μια δεκαετία εμπειριών στην εταιρεία Glenmorangie αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα γυρίζοντας στη γενέτειρά του ιδρύοντας το Boatyard Distillery. Έχει πάρει το όνομά του από το παλιό ναυπηγείο στο οποίο είναι χτισμένο. Λόγω της τοποθεσίας του είναι προσβάσιμο τόσο από στεριά όσο και από θάλασσα.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της επιστροφής στην Ιρλανδία και την έναρξη της επιχείρησης του ο Joe ήταν αποφασισμένος ότι θα είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Στην ομάδα του αποστακτηρίου βρίσκεται από την αρχή κιόλας η αδελφή του Teresa. Η αδελφή του Μαρί επιμελείται τα κείμενα στις ετικέτες ενώ ο αδελφός του Brain είναι υπεύθυνος για το κτήμα και το φυσικό του πλούτο, ο οποίος μάλιστα προσφέρει μερικά από τα βότανα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του τζιν.

Με την πρώτη ματιά η διάφανη φιάλη τραβάει την προσοχή με τις καθαρές γραμμές της. Η φιάλη του Boatyard Double Gin είναι κατασκευασμένη με ανακυκλωμένο γυαλί από πυριτόλιθο. Ο φελλός που χρησιμοποιείται είναι φυσικός, χωρίς βερνίκι, κατασκευασμένος από ξύλο προερχόμενο από οικολογικά και διαχειριζόμενα με βιώσιμο τρόπο δάση στην Πορτογαλία. Η ετικέτα του Boatyard Double Gin από την άλλη μεριά είναι κάτι για το οποίο στο Boatyard Distillery είναι πολύ περήφανοι καθώς παράγεται από την τελευταία βρετανική χαρτοποιία (James Cropper) και είναι κατασκευασμένη από 100% ανακυκλωμένο χαρτί.

Περνώντας τώρα στο «ζουμί» του Boatyard Double Gin. Παράγεται από βιολογικό απόσταγμα σιταριού, το οποίο διαβρέχεται για 18 ώρες με 8 διαφορετικά βοτανικά συμπεριλαμβανομένου του αρωματικού βοτάνου sweet gale που βρίσκεται στο αγρόκτημα του Boatyard Distillery. Στη χώρα μας, είναι γνωστό ως μυρίκη και πρόκειται για θάμνο ο οποίος ευδοκιμεί στις εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Τα αρωματικά φύλλα που περιέχουν ρητίνη και χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό αποσταγμάτων και ζύθων (κυρίως τον 16ο αιώνα). Ο όρος double που αναγράφεται και στην ετικέτα αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθείται κατά την απόσταξη και τη προσθήκη του βιολογικού άρκευθου τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της διαδικασίας, μέθοδο ιδιαίτερα γνωστή τους Ολλανδούς αποσταγματοποιούς για την παραγωγή genever. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διαδικασίας δίνει στο Boatyard Double Gin ακόμη πιο έντονα αρώματα άρκευθου τα οποία γίνονται αισθητά με το πρώτο κιόλας άνοιγμα της φιάλης.

Τα αρώματα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν απαλά εκείνα των λουλουδιών και της φρεσκάδας λεμονιού. Σερβίροντας στο ποτήρι γίνονται επίσης, αντιληπτές νότες, κίτρου, άρκευθου, κόλιανδρου, δεντρολίβανου, αγγελικής και κάρδαμου. Η γεύση του είναι λιπαρή με την αλκοόλη να είναι κάπως επιθετική στην πρώτη γουλιά, ενώ στην πορεία τα βότανα που έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως η γλυκόριζα, η αγγελική και τα εσπεριδοειδή ισορροπούν τη γεύση. Στο στόμα όπως και στη μύτη κυριαρχεί ο άρκευθος. Δοκιμάζοντας το εντοπίζεις μια ελαφριά πιπεράτη γεύση. Η επίγευση του είναι γλυκιά με μέτρια προς χαμηλή ένταση.

Ένα τζιν που θα ανταμείψει όσους αγαπούν τα cocktails με βάση αυτό το απόσταγμα καθώς μπορούν να το απολαύσουν σε ένα δροσερό Martini ή Gin n’ Tonic σερβιρισμένο με μια φέτα γκρέιπφρουτ. Με τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα του και την εκλεπτυσμένη γεύση του απολαμβάνεται σίγουρα και σκέτο με πάγο.

Εισάγεται στην Ελλάδα από την The Bar Seed.

The Boatyard Distillery
Address: Tullybay Marina 346 Lough Shore Road, Enniskillen bt93 7dx, Ireland
Email: info@kovaldistillery.com
Url: www.boatyarddistillery.com
Founded: 2013
Facebook
Πληροφορίες
Κατηγορία: Dry Gin | Gin
Χώρα: Enniskillen, Ιρλανδία
Πρώτη παραγωγή: 2016
Παραγωγός: The Boatyard Distillery
Διακινητής (GR): The Bar Seed
Αλκοόλ: 46% abv
Φιάλη:700ml
Κόστος (GR): ≈€32,00

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 16 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.