Στην Βόρεια Ιταλία υπάρχει μια ζυθοποιία, η οποία θεωρείται η παλιότερη εν λειτουργία της χώρας, από το 1846. Την ιστορική Birra Menabrea στην Μπιέλλα (Biella) του Πεδεμόντιου θα γνωρίσουμε στο παρόν άρθρο.
Η μακρόχρονη πορεία της αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της ίδιας της Ιταλίας –από την περίοδο πριν την ενοποίηση έως τους δύο παγκόσμιους πολέμους και τη σύγχρονη εποχή– ενώ επηρέασε ουσιαστικά τη ζυθοποιία της χώρας και ανέπτυξε εξαγωγική δραστηριότητα παγκοσμίως.
Η ζυθοποιία ιδρύθηκε –προηγήθηκε της ενοποίησης της Ιταλίας το 1861– από τον Mr. Welf of Gressoney, μαζί με τους αδελφούς Antonio και Gian Battista Caraccio, αξιοποιώντας το καθαρό αλπικό νερό της Μπιέλα και τα φυσικά σπήλαια της περιοχής, ιδανικά για την ωρίμανση του ζύθου. Το 1854, οι Giuseppe Menabrea και Antonio Zimmermann μίσθωσαν τις εγκαταστάσεις και τις αγόρασαν το 1864. Το 1872, ο Giuseppe ίδρυσε την “G. Menabrea and Sons”, ύστερα από την αποχώρηση του Antonio Zimmermann, θέτοντας τα θεμέλια μιας οικογενειακής επιχείρησης που υφίσταται μέχρι σήμερα.
Με τον θάνατο του Giuseppe Menabrea το 1881, οι κληρονόμοι του ξεκινούν τη διάδοση της ζυθοποιίας στην Ιταλία και τιμώνται με σημαντικές διακρίσεις από τους τότε ηγέτες της χώρας. Η επιλογή βυθοζυμών, οι οποίες δεν ήταν τότε διαδεδομένες, υψηλής ποιότητας νερού από τις πηγές της Μπιέλλα και εξαιρετικές πρώτες ύλες οδήγησαν στην επιτυχία.
Το 1991 η εταιρεία εντάσσεται στον όμιλο Birra Forst, με έδρα στο Νότιο Τιρόλο, γνωστό για τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Η συμφωνία, που υπογράφτηκε από τον Paolo Thedy, επέτρεψε στην Birra Menabrea να διατηρεί την ταυτότητά και την ανεξαρτησία της. Το 2005 αναλαμβάνει την ηγεσία ο Franco Thedy, πέμπτη γενιά της οικογένειας. Υπό την καθοδήγησή του, σχεδιάζεται και αναπτύσσεται η σημερινή σειρά προϊόντων “La 150°”.
Ο οραματιστής Franco Thedy επενδύει στοχεύοντας τη διασφάλιση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, οικονομικής και περιβαλλοντικής. Ολοκληρώνεται νέα μονάδα εμφιάλωσης (15.000 φιάλες/ώρα) και νέες γραμμές για βαρέλια. Η ενίσχυση των υποδομών, η τεχνολογική εξέλιξη και η αυξανόμενη ζήτηση από την ιταλική και διεθνή αγορά οδήγησαν σε έτος-ρεκόρ το 2017, με σημαντική αύξηση της παραγωγής και του κύκλου εργασιών, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην ιστορία της εταιρείας.
Το ίδιο έτος ο Franco Thedy δίνει το πράσινο φως για την επέκταση του ζυθοποιείου, με προηγμένες δυνατότητες και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και ξεκινά η κατασκευή ενός μεγάλου logistics hub.
Η ανθεκτικότητα της ζυθοποιίας μέσα από δύο Παγκόσμιους Πολέμους και η διατήρηση παραδοσιακών μεθόδων συνέβαλαν στην αναγνώρισή της ως ποιοτική και αυθεντική. Κατά την μεταπολεμική περίοδο, η Menabrea πέρασε από συγκεντρωτικές φάσεις, με πολυεθνικές να κυριαρχούν στην αγορά. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1980 σημειώθηκε αναγέννηση των μικροζυθοποιιών, με τη Menabrea να διατηρεί την ισχύ της συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία.
Σήμερα, η Birra Menabrea παράγει περίπου 25 εκατομμύρια λίτρα ζύθου ετησίως, εκ των οποίων περίπου το 20% εξάγεται σε περισσότερες από 20 χώρες. Το 2020, η εταιρεία δήλωσε κύκλο εργασιών €800 εκατομμυρίων, αναδεικνύοντας τη συμβολή της στην ιταλική εξαγωγική δραστηριότητα ζύθου.
Για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις, η Menabrea προχώρησε σε ψηφιακό μετασχηματισμό, με την υιοθέτηση cloud-based υποδομών που ενισχύουν την αποδοτικότητα και την εξυπηρέτηση πελατών. Επιπλέον, επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της με νέα μονάδα φιλτραρίσματος και αποθήκευσης, καθώς και τη δημιουργία ενός τριώροφου μουσείου το Casa Menabrea, αφιερωμένο στην ιστορία της ζυθοποιίας. Στεγάζεται σε ιστορικό κτήριο του 19ου αιώνα, δίπλα στη ζυθοποιία, και φιλοξενεί αυθεντικά αντικείμενα, παλαιές μηχανές, διαφημιστικό υλικό εποχής, καθώς και τεκμήρια από τον ιταλικό βιομηχανικό σχεδιασμό και τη διαφήμιση.
Η Birra Menabrea διαθέτει στην αγορά δυο σειρές, τις “La 150°” με τις Bionba, Strong, Weiss, Rossa και Ambrata και τη “Arte Da Bere” με τις Arte in Lattina Non Filtrada και Pils, όπως και την Arte in Bottiglia Non Filtrada. Οι ζύθοι διατίθενται και σε βαρέλι ενώ για τα Χριστούγεννα παράγει την Christmas έναν ερυθρό ζύθο με 5,2% abv.
Menabrea Bionda
Η ξανθιά κλασική ετικέτα της ζυθοποιίας, με απαράλλαχτη συνταγή από το 1846. Ένας βυθοζύμωτος ζύθος, με εξαιρετική ανθράκωση, αρώματα δημητριακών και ισορροπία στο στόμα μεταξύ βύνης και λυκίσκου, με χαρακτηριστικά ψωμιού και νότες από γρασίδι και λεμονόχορτο, ελαφρύ σώμα και ελαφρώς ξηρή επίγευση. Απολαυστικός και ξεδιψαστικός μέχρι τέλους.
Style: Pale Lager | Alcohol: 4,8% abv | Serving Temperature: 4-6οC | Bottle: 330ml | Glass: Pint, Footed Pilsner, Wine
BIRRA MENABREA S.P.A. Address: Via Ramella Germanin N.4 13900 Biella, Ιταλία Url: www.birramenabrea.com Founded: 1846 Facebook
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 22 (αγοράστε το τεύχος)