Όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα είναι οι εποχή για πιο δυνατές μπύρες, αποστάγματα όπως brandy, whisky και ζεστά cocktails. Τα Χριστούγεννα είναι όμως και μία οικογενειακή υπόθεση, στην οποία τα γλυκά στο σπίτι έχουν την τιμητική τους. Το Χριστουγεννιάτικο Stollen είναι μία επιλογή, καθόλου παραδοσιακή για την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια όμως συναντάται όλο και συχνότερα. Ακόμα και στα bars μπορούμε να συναντήσουμε γλυκά για να ταιριάξουν με ποτά ή ως καλωσόρισμα λόγω των εορτών. Το Stollen είναι ένα ψωμί αρκετά σφιχτό και πλούσιο σε γεύση με την προσθήκη των σταφίδων και των φλούδων εσπεριδοειδών, προέρχεται από τη Γερμανία και έχετε διάφορες παραλλαγές ανάλογα την περιοχή. Εδώ θα βρείτε μια μικρή μείξη όλων.
ΥΛΙΚΑ
- 200gr σταφίδες (ξανθιά και μαύρη)
- 55gr ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα εσπριδοειδών
- 80gr χοντρoκοπανισμένο λευκό αμύγδαλο
- 50ml μπράντι ή ρούμι ή κονιάκ
- 450gr αλεύρι
- 60gr ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 230gr χλιαρό γάλα
- 60gr βούτυρο λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου & 30gr λιωμένο
- 2 κρόκοι ελαφρώς χτυπημένοι & 1 αυγό χτυπημένο (προαιρετικό)
- 1 κ.γ. αλάτι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 200gr μάρτζιπαν (προαιρετικό)
- Ζάχαρη άχνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα σκεύος ανακατέψτε τις σταφίδες, την φλούδα και το αμύγδαλο. Ζεστάνετε ελαφρά το μπράντι, περιχύστε κι ανακατέψτε καλά. Αφήστε την άκρη.
Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο σκεύος και κάντε μια τρύπα στη μέση. Από τη μια πλευρά ρίξτε τη μαγιά και τη ζάχαρη, από την άλλη το αλάτι. Στο κέντρο ρίξτε το γάλα, τα 60gr βούτυρο και τους 2 κρόκους. Ανακατέψτε με μια κουτάλα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Αλευρώστε τον πάγκο εργασίας, μεταφέρετε εκεί το μείγμα και συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε ένα λείο κι ελαστικό ζυμάρι. Μεταφέρετε το ζυμάρι σας στο προηγούμενο σκεύος, καλύψτε με μεμβράνη και τοποθετήστε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
Χτυπήστε τη ζύμη με μπουνιά για να φύγει ο περιττός αέρας, προσθέστε το μείγμα με τις σταφίδες και τα ξύσματα και ζυμώστε μέχρι να ενσωματωθούν. Απλώστε τη ζύμη με έναν πλάστη σε οβάλ σχήμα που χωράει σε μήκος στο ταψί σας, αλείψτε με το χτυπημένο αυγό. Πλάστε το μάρτζιπαν σε ρολό και τοποθετήστε το στη μέση. Τυλίξτε τη ζύμη και πιέστε καλά τις άκρες να κολλήσουν. Τοποθετήστε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει πάλι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Ψήστε για 50 λεπτά.
Μόλις βγάλετε το stollen από τον φούρνο, αλείψτε το με τα 30gr βούτυρο και κοσκινίστε από πάνω μπόλικη ζάχαρη άχνη. Αφήστε το να κρυώσει και καλή σας απόλαυση!