fbpx

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

Heraklion Coffee & Cocktail Week

από Νικολά Ραδίσης
986 προβολές © Heraklion Coffee & Cocktail Week

«Το μεγαλύτερο ταξίδι μας το κάνουμε με την ψυχή μας» σύμφωνα με τον Νίκο Καζαντζάκη. Η αλήθεια είναι ότι και η δικιά μου γέμισε όμορφες εικόνες, γεύσεις και ανθρώπους στην τελευταία μου επίσκεψη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αυτή τη φορά ταξίδεψα στον ελληνικό νότο για το Heraklion Coffee & Cocktail Week. Το νησί αυτό έχει βαλθεί να με μαγέψει. Τους τελευταίους μήνες το έχω επισκεφτεί τρεις φορές και σε κάθε μια από αυτές ανακαλύπτω κάτι νέο για τον τόπο αυτό. Άνθρωποι φιλικοί και φιλόξενοι οι Κρητικοί το απέδειξαν ακόμη μια φορά. Η διοργάνωση και η Κρητική φιλοξενία που βίωσα με έκαναν να σκεφτώ μέχρι και τη ζωή μου μόνιμα στο νησί.

Το Heraklion Coffee & Cocktail Week, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Γιώργο Δενδράκη του “AMAN – The Garden” και της “The Art of Cocktail” και Γιώργο Σπιθάκη του “The Crop Roastery-Brewery”. Διήρκησε από τις 30 Ιουλίου ως τις 4 Αυγούστου με σεμινάρια, workshops και βραδιές με πρωταγωνιστές γευστικά cocktails σε συνεργαζόμενες με την εκδήλωση επιχειρήσεις.

Coffee roasters united © Heraklion Coffee & Cocktail Week

Στο νησί έφτασα το απόγευμα της Τρίτης, 31 Ιουλίου και το πρώτο πράγμα που έκανα, όχι δεν ήταν να πάω στο ξενοδοχείο, αλλά να επισκεφτώ το νέο entry του νησιού και να απολαύσω την πρώτη μπύρα μου στο “AMAN  – The Garden”. Χώρος εντυπωσιακός και ευχάριστος. Την πρώτη μου μπύρα διαδέχτηκαν τα cocktails από τους Robin Κolek και Nick Tachmazis από το Bar Termini του Λονδίνου οι οποίοι, εκείνη την ώρα έκαναν το δικό τους quest πίσω από την μπάρα του “AMAN  – The Garden” με τίτλο “Don’t be afraid to fail. No limits in drink factory”.

Οι επόμενες μέρες κύλησαν στο ίδιο μοτίβο, με αρκετές επισκέψεις σε επιχειρήσεις της πόλης και νέες γνωριμίες. Άκουσα και έμαθα πράγματα για τον καφέ που μου ήταν πραγματικά άγνωστα. Έκανα το πρώτο μου cupping με τη βοήθεια του Γιώργου Σπιθάκη και του Παναγιώτη Ματζιούνη από την Roasters Kolektiva, από τις Σέρρες. Στο τραπέζι είχαμε καφέδες από Κένυα, από την ίδια φάρμα που μας είχε φέρει ο Rafael ‘Raf’ Mlodzianowski απευθείας από εκεί. Συμμετείχα σε ένα πείραμα! Οι καφέδες αν και οι ίδιοι στην καλλιέργεια, είχαν υποστεί 5 διαφορετικές επεξεργασίες ζύμωσης. Με βοηθούσαν να καταλάβω τις διαφορές και ιδιαιτερότητες της κάθε επεξεργασίας που, πιστέψτε με, ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες! Παρακολούθησα τον Παναγιώτη και σε μια από τις σχετικές ομιλίες για καφέ μαζί με τον Τάσο Κοδελλά, ενώ μου δόθηκε και η δυνατότητα να δοκιμάσω τα χαρμάνια τους, εξηγώντας μου αναλυτικά τι υπήρχε (πέρα από το αυτονόητο, καφές) στο φλιτζάνι μου.

Κατά τη διάρκεια του Heraklion Coffee & Cocktail Week, δεν περιοριστήκαμε μόνο στα σεμινάρια από γνωστούς επαγγελματίες του χώρου. Οι διοργανωτές φρόντισαν να μας μυήσουν για τα καλά στην κρητική μυθολογία και παράδοση. Επισκεφτήκαμε την Κνωσό, περιηγηθήκαμε παρέα με τους Wine Walkers στους Κρητικούς αμπελώνες του κτήματος Πατεργιανάκη, γευτήκαμε τα κρασιά του κτήματος υπό την καθοδήγηση της Νίκης Πατεργιανάκη ενώ τα συνδυάσαμε με τοπικά αλλαντικά από την εταιρεία Αφοί Κασσάκη. Απολαύσαμε παραδοσιακά εδέσματα στο αγαπημένο μου πια Peskesi, τα οποία συνδυάσαμε με Κρητικά κρασιά επιλογής της φιλικότατης Στέλλας Αστυρακάκη των Wine Walkers. Tip: δοκιμάστε το «Γαλένι», κρητικό τυρί-αλοιφή που παράγουν οι Αφοί Ζερβού, ήταν μια εξαιρετική γεύση που είχε το πιάτο μας στο Peskesi. Η Κρητική φιλοξενία είναι όμως λειψή, αν δεν ακούσεις παραδοσιακή κρητική μουσική με λύρα, κάτι το οποίο δεν παρέλειψε η διοργάνωση να μας προσφέρει.

Ο χώρος γευστικών δοκιμών με θέα τους αμπελώνες © Patergianaki Winery

Αυτό το τετραήμερο τα είχε όλα. Όλα όσα μου είχε πει ο Γιώργος Δενδράκης ότι ήθελε να κάνει σε αυτή την εβδομάδα. Σίγουρα θα χρειαστεί δουλεία για να γίνει ακόμη καλύτερο, ήταν όμως μια πολύ καλή και ελπιδοφόρα αρχή για όσα μπορούν να γίνουν.

Επιστρέφοντας από την Κρήτη σκεφτόμουν πόσο όμορφα και γεμάτος ένιωσα. Η επικοινωνία με ανθρώπους του χώρου, με ανθρώπους που μιλάμε την ίδια γλώσσα, με έκαναν να θυμηθώ πως αν και έχω φύγει πίσω από τις μπάρες αρκετά χρόνια, η επικοινωνία και η μάθηση ήταν αυτό που με έβαλε αρχικά πίσω από αυτές.

© Heraklion Coffee & Cocktail Week
© Heraklion Coffee & Cocktail Week
© Heraklion Coffee & Cocktail Week
© Heraklion Coffee & Cocktail Week
© Heraklion Coffee & Cocktail Week

Θα κλείσω αυτό το κείμενο όπως το άρχισα με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «Η Κρήτη δεν θέλει νοικοκυραίους, θέλει κουζουλούς. Αυτοί οι κουζουλοί την κάνουν αθάνατη!» και θα συμπληρώσω πως όχι μόνο τη Κρήτη αλλά και την Ελλάδα και τον κλάδο μας, γιατί μόνο μερικοί «κουζουλοί» θα καταφέρουν να την αλλάξουν και να την βγάλουν από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Το Beer & Bar Magazine συμμετείχε ως Χορηγός Επικοινωνίας στο Heraklion Coffee & Cocktail Week.

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.