Συνεχίζουμε με ενθουσιασμό να σας παρουσιάζουμε νέα και ενδιαφέροντα προϊόντα, αυτή τη φορά αναφέρομαι σε ένα ελληνικό φτιαγμένο με αγάπη και μαεστρία προϊόν, καθώς οι ιθύνοντες είναι δύο παιδιά που βρίσκονται χρόνια στην bartending σκηνή, το Kernel από την Pony & Jigger. Οι Γιάννης-Πέτρος Πετρής και Βασίλης Ρούσσος είναι οι εμπνευστές της Pony and Jigger της νεοσύστατης εταιρείας παραγωγής ποτών με μεσογειακό ταπεραμέντο και γεύση.
Ο Γιάννης Πέτρος Πετρής, είχε χαρακτηριστικά αναφέρει στο παρελθόν. «Οι καλύτερες ιδέες έρχονται την ώρα που εργάζεσαι, την ώρα που βρίσκεται πίσω από το μπαρ». Κάπως έτσι ήρθε και η ιδέα της “Pony and Jigger”, σε με βάρδια στο Tiki bar, μαζί με τον συνιδρυτή της εταιρείας και επίσης πολύπειρο bartender Βασίλη Ρούσσο. Σκοπός τους να δημιουργήσουν μια εταιρεία, η οποία θα επαναπροσδιορίζει τα ελληνικά αποστάγματα και θα φέρει στο προσκήνιο εκείνα που για καιρό έμεναν στο περιθώριο. Το όνομα της εταιρείας εμπνέεται το, ίσως πιο αγαπημένο σίγουρα πιο χρήσιμο, εργαλείο των bartenders τη μεζούρα. “Pony” και “Jigger” είναι μονάδες μέτρησης των υγρών στην ορολογία του μπαρ, η μικρή (Pony) ισούται με 30ml και η μεγάλη (Jigger) με 45ml.
Για πρώτη φορά τα λικέρ που, αν και απαραίτητα για την παρασκευή των περισσότερων γνωστών και κλασικών cocktails, βρίσκονταν στο περιθώριο, κρυμμένα στις πίσω θέσεις των bars, έρχονται στο προσκήνιο και ντύνονται με τους αντι-ήρωες παραστάσεων στις ετικέτες τους. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν τα Macho Sour Apple, Daisy Triple Sec και το πρωτοποριακό Kernel Mahlepi Spirit.
Η γεύση από το μαχλέπι μας είναι γνώριμη για τη χρήση του κυρίως σε γλυκιές παρασκευές, όπως το τσουρέκι. Είναι το αρωματικό μπαχαρικό που παράγεται από τους σπόρους του είδους prunus mahaleb, ενός είδους κερασιάς, η οποία συχνά απαντάται ως πετροκερασιά ή μαχλεποκερασιά. Για να παρασκευαστεί το μαχλέπι οι σπόροι του κερασιού σπάζονται για να εξαχθεί ο πυρήνας του σπόρου. Οι Γάλλοι αναφέρονται σε αυτή ως «κερασιά Sainte Lucie» γιατί τα εν λόγω δέντρα φύονταν κοντά στο φραγκισκανικό μοναστήρι της Αγίας Λουκίας στα Βόσγια όρη.
Το Kernel λοιπόν, o πυρήνας του φρούτου, το οποίο χρησιμοποιεί και η Pony & Jigger στην παρασκευή του δικού της πρώτου σε παγκόσμιο επίπεδο, λικέρ μαχλέπι δεν είναι μια απλή υπόθεση όσο αφορά τη διαδικασία για την παραγωγή του. Μετά από 2,5 χρόνια προετοιμασίας, δοκιμών και γραφειοκρατίας το αποτέλεσμα βρίσκεται σε φιάλη και αυτή στα χέρια μας. Η φιάλη του διάφανη με μακρύ λεπτό λαιμό, εύκολη στη χρήση αλλά και στην τοποθέτηση της στα ράφια του μπαρ. Ας μην ξεχνάμε ότι φτιάχτηκε από bartenders για bartenders με γνώμονα να κάνει τη δουλειά τους ευκολότερη. Στο Kernel το έντονο κίτρινο χρώμα της ετικέτας και του κεριού, το οποίο σφραγίζει το πώμα της φιάλης κεντρίζουν σίγουρα το μάτι και την περιέργεια μας. «Τα κύματα» της θάλασσας μας φέρνουν στο προσκήνιο τη γοργόνα την οποία βλέπουμε να «ξεπροβάλει» μέσα από τη φιάλη σε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση της ετικέτας.
Η εμπειρία μας στο ποτήρι είναι όμως επίσης εξαιρετική. Διάφανο με περίπλοκο, συναρπαστικό και δυνατό άρωμα στο οποίο κυριαρχούν αρώματα φυσικά από μαχλέπι, ταχίνι, αλλά και μπισκότο μαζί με κάποιες νότες μαστίχας και κανέλας, επαναφέροντας μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια σε φούρνους ή γιορτινά τραπέζια. Μαζί με αυτά όμως εντοπίζουμε και εξωτικά αρώματα άνθεων, γιασεμιού και λευκού τριαντάφυλλου.
Στη γεύση διαθέτει γεμάτο σώμα ενώ τα 30% abv δεν, να είναι επιθετικά στο στόμα. Είναι γλυκό και ελαφρώς στιφό. Η γεύση από μαχλέπι κυριαρχεί, ενώ νότες από εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι αλλά και κανέλλα μαζί με άλλα μπαχαρικά γίνονται επίσης αισθητές Μέτριας διάρκειας επίγευση, γλυκιά και ελαφρώς πικρή και πιπεράτη.
Το Kernel της Pony & Jigger είναι μια πρόταση για κάθε εποχή. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή με ένα κομμάτι πάγου ως χωνευτικό στο τέλος ενός δείπνου, σε κοκτέιλ προτάσεις με μεσογειακό ή tiki χαρακτήρα, αλλά και σε twists κλασικών συνταγών, όπως είναι το Negroni Greco ή ένα Kernel Sour. Τέλος το συγκεκριμένο απόσταγμα αποτελεί ιδανικό σύντροφο για foodpairing. Μερικές προτάσεις γλυκών συνδυασμών είναι: τσουρέκι, ραβανί, τούρτα αμυγδάλου, πορτοκαλόπιτα και άλλα γλυκά ταψιού.
To design όλων των προϊόντων υπογράφει ο Μάνος Τζαβολάκης και ξεφεύγει από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και το κλασικό φολκ στύλ ήλιος, θάλασσα, τσολιάδες και μνημεία. Το προϊόν κυκλοφορεί σε φιάλη των 700ml με κόστος ≈25,50€.
Πληροφορίες
Κατηγορία: Λικέρ| Λικέρ Μαχλέπι
Χώρα: Ελλάδα
Πρώτη παραγωγή: 2022
Παραγωγός: Pony & Jigger
Αλκοόλ: 30% abv
Φιάλη:700ml
Κόστος (GR): ≈€25,00
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 17 (αγοράστε το τεύχος)