fbpx

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

Manhattan

Tο αγαπημένο cocktail των whiskey lovers

από Χρήστος Αξαρλής
41,K προβολές

Πρόσφατα σε μια κουβέντα σχετικά με ένα από τα πιο κλασικά ποτά της αμερικανικής κουλτούρας του cocktail, το Manhattan, καθώς είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου των μπαρ να γίνονται συζητήσεις γύρω από το επάγγελμα, τα ποτά που σερβίρονται στις διάφορες μπάρες, οι διαφορετικές παραλλαγές και η απήχηση που έχουν στο αγοραστικό κοινό. Ένδειξη του ενδιαφέροντος και της αγάπης για το επάγγελμα. Πιο σπάνια πάντως γίνονται και συζητήσεις που αφορούν την ιστορία, την προέλευση ή τη γενεαλογία ενός ποτού. Με την ευκαιρία της πρόσφατης κουβέντας μου, επέλεξα να αναφερθώ στο παρελθόν του Manhattan.

Οι ιστορίες

Η επικρατέστερη ιστορία που αφορά στην προέλευση του διάσημου Manhattan cocktail θέλει την Λαίδη Jenny Churchill, μέλλουσα μητέρα του Winston, να παραυρίσκεται το 1874 στη Νέα Υόρκη, στο διάσημο Manhattan Club σε ένα συμπόσιο προς τιμήν του δημοκρατικού Samuel J. Tilden, για τον εορτασμό της νίκης του για κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. Παρόλα αυτά ο διάσημος Αμερικανός ιστορικός ποτών David Wondrich αποκάλυψε ότι η ιστορία αυτή είναι αναληθής μιας και εκείνη την περίοδο η Λαίδη Churchill γεννούσε τον μέλλοντα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Winston στο Blenheim στο Oxfordshire της Αγγλίας.

Μερικοί πλέον θεωρούν ως την πιο πιθανή εκδοχή, την ιστορία του Willian F. Mulhall, ο οποίος το 1922 αναφέρει ότι η ανακάλυψη του Manhattan έγινε από έναν κύριο με το όνομα Black ο οποίος διατηρούσε bar στην οδό Houston στο Broadway κάποια στιγμή τη δεκαετία του 1860. Βέβαια είναι δύσκολο να πεισθεί κανείς από την αναφορά ενός ανθρώπου 60 χρόνια αργότερα. Για την πλειοψηφία του κόσμου λοιπόν η προέλευση του Manhattan παραμένει ένα μυστήριο το οποίο δύσκολα θα λυθεί εξαιτίας της απλότητας της συνταγής.

Η κλασική συνταγή… όπως τη γνωρίζουμε σήμερα

The Manhattan

Για να ετοιμάσουμε σωστά το Manhattan μας, αρχικά παγώνουμε το ποτήρι μέσα στο οποίο θα σερβίρουμε το cocktail. Θα χρειαστούμε ένα ποτήρι cocktail ή coupe

Για το cocktail μας θα χρειαστούμε τα εξής συστατικά:
50ml American Whiskey [1]
25ml Sweet Rosso Vermouth [2]
3 dashes Angostura Aromatic Bitters

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο mixing glass, προσθέτουμε premium πάγο και αναδεύουμε για περίπου 30 περιστροφές με το bar spoon. Σουρώνουμε στο παγωμένο ποτήρι και γαρνίρουμε με ένα brandied cherry ή αυθεντικό μαρασκίνο κεράσι προσπαθώντας να αποφεύγουμε τα οικονομικά φωσφορίζοντα κεράσια που κυκλοφορούν στην αγορά.

[1] ορισμένοι το προτιμούν με Bourbon ή Tennessee, άλλοι με Rye ή Canadian – το δικό μου αγαπημένο: Rye
[2] η δική μου προτίμηση είναι με Carpano Antica Formula που εμπλουτίζει το τελικό αποτέλεσμα τόσο στο άρωμα όσο και στη γεύση ειδικά όταν χρησιμοποιούμε ένα αμερικανικό whiskey ροής

Οι πρώτες συνταγές

Παρά το γεγονός πως γνωρίζουμε ότι το Manhattan cocktail δημιουργήθηκε κάποια στιγμή στις αρχές το 1880, η ακριβής συνταγή του δεν είναι ξεκάθαρη. Η πρώτη λεπτομερής συνταγή, που αναγράφεται στο βιβλίο του O.H. Byron “The Modern Bartender’s Guide” [1884] περιγράφει δύο παραλλαγές: Μία με γαλλικό βερμούτ και η άλλη με ιταλικό βερμούτ και λικέρ πορτοκάλι (curaçao) και αναφέρονται ως συνταγές Νο. 1 και Νο. 2:

Manhattan Cocktail No. 1

1 pony French Vermouth
1 pony Whiskey
3 – 4 dashes Angostura Bitters
3 dashes Gum Syrup

Manhattan Cocktail No. 2

1 wine glass Whiskey
1 wine glass Italian Vermouth
2 dashes Angostura Bitters
2 dashes Curaçao

“Too much of anything is bad, but too much good whiskey is barely enough” Mark Twain
Τέσσερα χρόνια μετά, ο διάσημος Harry Johnson στο βιβλίο του “The Bartender’s Manual” [1888] αναφέρει στη συνταγή Νο. 61:

Manhattan Cocktail

Use a large bar glass
Fill the glass up with ice
2 or 3 dashes of Gum Syrup
1 or 2 dashes of Bitters; (Boker’s genuine only)
1 dash of Curacao (or absinthe if required)
½ wine glass of Whiskey
½ wine glass of Vermouth

Stir up well, strain into a fancy cocktail glass, squeeze a piece of lemon peel on top, and serve; leave it for the customer to decide whether to use Absinthe or not. This drink is very popular at the present day.

Αυτή η βάση εξελίσσεται περισσότερο στο βιβλίο του William Schmidt “The Flowing Bowl” [1891] σε μία συνταγή που αυτήν τη φορά αλλάζει την αναλογία ανάμεσα στο whiskey και το vermouth, από ίσα μέρη στο “Bartender’s Manual” σε δύο τρίτα whiskey προς ένα τρίτο vermouth:

Manhattan Cocktail

Half a tumblerful of cracked ice
2 dashes of Gum
2 dashes of Bitters
1 dash Absinthe
⅔ drink of Whiskey
⅓ drink of Vino Vermouth
Α little maraschino may be added. Stir this well, strain, and serve.

Παρά τις αναρίθμητες παραλλαγές που μπορεί κανείς να βρει στα σύγχρονα bars, υπάρχουν πολλές κλασικές συνταγές που βασίζονται στην απλότητα ενός Manhattan όπως το Rob Roy –ουσιαστικά ένα Manhattan με whisky από τη Σκωτία, το Dry Manhattan, στο οποίο αντικαθιστούμε το γλυκό βερμούτ με ξηρό και το Perfect Manhattan όπου χρησιμοποιείται ένα μίγμα από γλυκό και ξηρό βερμούτ σε αναλογία ένα προς ένα.

Όποια εκδοχή του και εάν επιλέξετε, το Manhattan παραμένει ένα κομμάτι της ιστορίας της ανάμιξης cocktail, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα πολύπλοκο στην σωστή παρασκευή του παρά τη φαινομενική απλότητα των υλικών του.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 14 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.