Το «Ουίσκι. Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας» είναι βιβλίο για εραστές του ουίσκι, που προτείνει ετικέτες από όλο τον κόσμο, με κλασικές αξίες, όπως και νεότερες. Ο συγγραφέας Έντι Λάντολοου, ξεφεύγει από την παραδοσιακή εξιστόρηση και τις γνωστές περιγραφές, με τη σειρά 20 γευστικών δοκιμών που συμπεριλαμβάνει στο βιβλίο, βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη να καταλάβει την πραγματική διαφορά ανάμεσα στον κάθε τύπο ουίσκι και συμβάλλοντας στην σμίλευση καταναλωτών με ολοκληρωμένες εμπειρίες.
Όλα αυτά μέσα από ένα βιβλίο, το οποίο οφείλει να έχει στη βιβλιοθήκη του τόσο ο απλός καταναλωτής όσο και ο bartender. Πρόκειται για την ελληνική έκδοση του “Whisky. A Tasting Course”, από τις εκδόσεις Dorling Kindersley (Λονδίνο, 2019). Σκληρό εξώφυλλο, όμορφες φωτογραφίες και ευχάριστο στο μάτι το εσωτερικό. Ενδιαφέροντα εικαστικά, όπως οι χάρτες και τα γευστικά στοιχεία στα ουίσκι, με αρκετά κενά για να είναι ξεκούραστο. Διαβάζεται άνετα και γρήγορα.
Στη σειρά αυτών των βιβλίων, στην οποία βρίσκουμε βιβλία για οίνο και καφέ, είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση για τις γευστικές δοκιμές. Τα flights (σειρές γευστικών δοκιμών) και τις εναλλακτικές τους, το κάνουν ενδιαφέρον. Για όποιον σκέφτεται να ακολουθήσει αυτές τις δοκιμές, να ετοιμαστεί για ένα αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό πέρα του κόστους του βιβλίο, τον οποίο όμως θα απολαύσει -ιδανικά με παρέα- και θα αποκτήσει μια πολύ σφαιρική και ενδιαφέρουσα γνώση για ουίσκι από όλο τον κόσμο, κάνοντας ίσως και διαδικτυακές αγορές. Αυτό δεν το αναφέρω για να αποθαρρύνω, αλλά για να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία. Στην πρώτη γευστική δοκιμή θα χρειαστείτε τέσσερα ουίσκι τα: Girvan, Ardbeg, Maker’s Mark και Glendorach. Στις επόμενες τρεις όμως θα δουλέψετε στις ίδιες τέσσερις ετικέτες. Οι γευστικές δοκιμές είναι συνολικά 20 με 4 ουίσκι κάθε φορά. Ετοιμάστε χώρο στα ράφια σας.
Η φιλοσοφία του «Ουίσκι. Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας» στα ελληνικά είναι να προσεγγίσει την καθημερινότητα, όμως σε αυτό υπάρχουν αποδόσεις στη γλώσσα μας οι οποίες πολύ δύσκολα χρησιμοποιούνται στην επικοινωνία. Δύσκολα θα έλεγε κάποιος «Ορεινά» αντί για “Highlands”, επίσης πιο ενδιαφέρον και κατανοητό θα ήταν αν υπήρχε και η διεθνής ορολογία στα αγγλικά, για όποιον θα επιθυμούσε να τους γνωρίζει. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση προτείνω το πρωτότυπο στα Αγγλικά. Ίσως λίγη προσοχή σε απόδοση και επιμέλεια των κειμένων θα το έκανε ακόμα πιο φιλικό και χρηστικό.
Όπως ανέφερα το «Ουίσκι. Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας» είναι ένα βιβλίο για εραστές του ουίσκι, οι οποίοι θέλουν να ξεκινήσουν τώρα το ταξίδι στο μαγευτικό απόσταγμα. Οι πληροφορίες του είναι επίκαιρες. Δεν είναι άλλο ένα βιβλίο εστιασμένο στο παρελθόν και μέχρι την αρχή του 21ου αιώνα. Αν το βρείτε ξεφυλλίστε το και αν σας αρέσει κάντε το δικό σας ή δωρίστε το. Δεν είναι για όσους έχουν αποκτήσει ήδη εμπειρία στο απόσταγμα, και θα ήταν εξαιρετικό για συλλέκτες.
Στην Ελλάδα τα δικαιώματα έχουν οι Εκδόσεις Ψυχογιός, μετάφραση Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης. Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2022.
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 18 (αγοράστε το τεύχος)