fbpx

Bar Convent Berlin: Τι περιμένουμε από τα φετινά «Χριστούγεννα»

από
3.2k προβολές

Το Bar Convent Berlin αποτελεί εδώ και χρόνια σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα #BartendersChristmas, δηλαδή τα πρόωρα «Χριστούγεννα» για κάθε επαγγελματία του μπαρ. Μπορεί να πραγματοποιείται για περισσότερα από 10 χρόνια, όμως κάθε φορά έχει και κάτι διαφορετικό να προσφέρει στους επισκέπτες του. Μετά από δυο χρόνια «διαφορετικών» εκδοχών το Bar Convent Berlin επιστρέφει σε πιο γνώριμη μορφή.

Tα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν περίεργα για όλους μας πόσω μάλλον για τις εταιρείες και τους ανθρώπους που εργάζονται στη βιομηχανία των αποσταγμάτων και της εστίασης. Πέρσι ήταν μια χρονιά κατά την οποία το Bar Convent Berlin πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με κάποιους περιορισμούς στο νέο χώρο το Messe Berlin, αλλά αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να ενωθεί ξανά ο κλάδος σε ένα ραντεβού, το οποίο για χρόνια υπήρχε μαρκαρισμένο στις ατζέντες του. Όσα έγιναν το 2021 τα θίξαμε σε προηγούμενο άρθρο (βλ. τεύχος 16), σ’ αυτό κοιτάμε μπροστά και θέλω να αναφερθώ στους λόγους για τους οποίους αξίζει σίγουρα να βάλετε στην ατζέντα το φετινό Bar Convent Berlin.

To BCB δεν έχει κερδίσει τυχαία τον χαρακτηρισμό ως τα «Χριστούγεννα» των bartenders όλου του κόσμου. «Δώρα» είναι πολλά νέα προϊόντα, οι φρέσκες τάσεις και όσες εταιρείες κάνουν το ντεμπούτο τους κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Bar Convent Berlin. Φέτος η διοργάνωση εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει ο νέος χώρος διεξαγωγής προγραμματίζοντας ξεχωριστές και διαδραστικές εμπειρίες για τους επισκέπτες. Θα χρησιμοποιηθούν έξι αίθουσες, με το κάθε ένα από αυτά να προσφέρει και μια διαφορετική εμπειρία στον επισκέπτη. Τα Hot Spots, Urban Gardening (Hall 18) και Urban Market με τα Young Guns (Hall 11.2), έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση με μεγάλη επιτυχία στο περσινό BCB, ενώ σε αυτά φέτος έρχονται να προστεθούν το Hidden Treasures (Hall 11.1) με το άκρως ιδιαίτερο Speakeasy Bar που θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα περίπτερα, αλλά και το Taste Forum (Hall 20), όπου θα δοθεί έμφαση στα αφρώδη ποτά και οίνους, καθώς και στο food pairing. Η διοργάνωση δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός τον καφέ, ο οποίος θα βρίσκεται στο Hall 17, ακριβώς εκεί που έχει πάρει τη θέση του και το νεοσύστατο Aperitivo Bar. Στο όμορφο Palais, –η αίθουσα που έχει κερδίσει τις καρδίες όλων μας καθώς η διακόσμηση της μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, θα φιλοξενήθει το shop του BCB καθώς και οι χώροι εργασίας και συναντήσεων για τους επισκέπτες της έκθεσης.

Το 2022 είναι μία χρονιά που περνάμε σε «κανονικότητα», όπως ακούμε συχνά να λέγεται γύρω μας. Το ίδιο συμβαίνει και στο Bar Convent Berlin. H διοργάνωση ετοιμάζει μία έκθεση χωρίς περιορισμούς, θυμίζοντας σε πολλά τις προ-Covid εποχές. Εταιρείες που πέρσι απείχαν από τη διοργάνωση επιστρέφουν δυναμικά και με αέρα ανανέωσης αφού ο χώρος τους προσφέρει την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέα και ιδιαίτερα περίπτερα. Καινούρια προϊόντα και νέες εταιρείες θα έχουν την τιμητική τους για μια ακόμη φορά, ενώ δεν υπάρχει κανένας αριθμητικός περιορισμός αναφορικά με την επισκεψιμότητα. Σχέδια που έμειναν για λίγο στο συρτάρι και στα χαρτιά έχουν πλέον πάρει το δρόμο, ώστε να πραγματοποιηθούν, ενώ οι παρουσιάσεις, τα σεμινάρια και after parties θα εκτείνονται σε όλη την πόλη του Βερολίνου, και είναι τόσο στο πλάνο της διοργάνωσης, όσο και των εταιρειών που ετοιμάζονται δυναμικά.

Τιμώμενη χώρα του 2022 η Δανία

Κάθε χρόνο το Bar Convent Berlin τιμά και μια διαφορετική χώρα δίνοντας στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να την ανακαλύψουν και να γευτούν τα προϊόντα της. Για το 2022 η τιμώμενη χώρα θα είναι η Δανία. Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για τα δανικά αποστάγματα και υπόλοιπα mixology προϊόντα έχει αυξηθεί διεθνώς. Η χώρα πρωτοστατεί όχι μόνο σε θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα, αλλά και τις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές στις διαδικασίες παραγωγής. Στην πρωτεύουσα της, την Κοπεγχάγη, βρίσκονται μάλιστα μερικά από τα καλύτερα μπαρ της Ευρώπη, όπως τα «Ruby» ή «Duck & Cover». Ως τιμώμενη χώρα στο φετινό BCB η βιομηχανία των αλκοολούχων ποτών της Δανίας θα λάβει και πάλι την προσοχή που της αξίζει. Στην αίθουσα 18 (Hall 18), περισσότερα από 15 διαφορετικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων 12 διαφορετικών αποσταγμάτων και mixers. Η βιομηχανία αποσταγμάτων της Δανίας φημίζεται για τη δημιουργικότητα και τη μεγάλη ποικιλία που προσφέρει. Τα πιο γνωστά μπορεί να είναι τα Aquavit και το Snap δεν παύει όμως να διαθέτει και προϊόντα όπως τζιν, ρούμι και ουίσκι, τα οποία παράγονται κυρίως με τοπικά φυτά, πίστη και έμπνευση στις παλιές παραδόσεις και σε συνδυασμό με καινοτόμους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους παραγωγής. Επίσης την τρίτη και τελευταία ημέρα διεξαγωγής του BCB, στο χώρο του εθνικού περιπτέρου οι εταιρείες και οι εκπρόσωποι τους θα παρουσιάσουν στο κοινό τον δανικό τρόπο ζωής φιλοξενώντας μια ειδική εκδήλωση με συναρπαστικές προσωπικότητες.


Aperitivo Bar

Το έχουμε ακούσει, το έχουμε πει, έχει πολύ-γραφτεί. Το aperitivo είναι η τάση για την οποία μιλάνε σχεδόν όλοι. Είναι αδύνατον λοιπόν να λείπει από το φετινό BCB, ένα bar εξαιρετικά αφιερωμένο στα aperitivo. Στο Hall 17 θα είναι σε λειτουργία όλες τις ημέρες της έκθεσης το εν λόγω μπαρ, μεταφέροντας στους επισκέπτες μια αυθεντική aperitivo εμπειρία, σε συνδυασμό με καλοφτιαγμένα ποτά και χαλαρή ατμόσφαιρα. Τα ποτά θα κινούνται στη λογική των χαμηλών ή και καθόλου αλκοολικών βαθμών, δημιουργίες με καφέ όπως και γνωστές aperitivo επιλογές θα είναι διαθέσιμες για τους επισκέπτες. Το BCB Aperitivo Bar ζωντανεύει σε συνεργασία με το αγαπημένο και γνωστό aperitivo μπαρ της Βαρκελώνης, το “14 de la rosa” η ομάδα του οποίου θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες του BCB σε μια αυθεντική αναπαράσταση του μπαρ τους.

Τα δρώμενα στο Hall 11.1

Στο Hall 11.1, στη μοναδική αίθουσα που δεν διαθέτει φυσικό φωτισμό, η διοργάνωση έδωσε το όνομα “Hidden Treasures” ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Στα πλάνα της διοργάνωσης είναι και η δημιουργία ενός «κρυφού» μπαρ, όπως ακριβώς κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης. Το Speakeasy Bar –ανάμεσα στις κατασκευές των εκθετών, στα προϊόντα και τους διαδρόμους– θα οδηγεί τους επισκέπτες σε μία άλλη εποχή και θα τους ταξιδεύει πίσω στο 1920. Το bar “Kyros & Co.” και το “Distillery & Brewery A Verre Co.” –και τα δύο βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Δανίας– καθώς και ο επικεφαλής του bar Christian Tang θα ταξιδέψουν μαζί με την ομάδα του για τρεις ημέρες στη γερμανική πρωτεύουσα μεταφέροντας την πνοή και την ατμόσφαιρα του bar του σ’ αυτόν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Μαζί τους θα φέρουν 17 προϊόντα από το χαρτοφυλάκιο τους, όπως και φίλων τους, θέλοντας να αντιπροσωπεύσουν την καλύτερη γεύση όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται. Το Speakeasy Bar του BCB, θα έχει να κάνει με τη γεύση, και το άρωμα καθώς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ επισκέπτη και bartender. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη συνεργασία θα ακολουθήσουν στο ερχόμενο διάστημα, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά από τώρα είναι πως τα ποτά θα ανταποκρίνονται στη hygge λογική της δανικής κουλτούρας.

Επίσης στο ίδιο hall, στο περίπτερο της Ένωσης Μπαρτέντερ της Γερμανίας (Deutsche Barkeeper Union e.V. -DBU) προγραμματίζονται ενδιαφέρουσες εμφανίσεις και παρουσιάσεις τόσο από μέλη της, όσο και από διεθνώς αναγνωρισμένους bartenders, «φίλους» της, οι οποίοι θα ταξιδέψουν για special guest εμφανίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Young Guns τα δυνατά «Νέα όπλα»

Τα Young Guns κέρδισαν τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του Bar Convent Berlin το 2021 και όπως είναι αναμενόμενο επιστρέφει η παρουσία τους ανανεώνεται υπό αυτό το concept και για το 2022 . Αυτή τη φορά τα Young Guns περιμένουν τους επισκέπτες στο Hall 11.2 για να ανακαλύψουν «φρέσκα» και ξεχωριστά προϊόντα. Εταιρείες με μέλλον και δυναμική θα βρίσκονται εκεί να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να κερδίσουν μια θέση στις καρδίες των bartenders, και όχι μόνο. Ανάμεσα τους προϊόντα όπως τζιν, bitters, έτοιμα προς κατανάλωση cocktails, mixers και μεζκάλ, τα οποία φυσικά και θα είναι διαθέσιμα προς δοκιμή. Τα Young Guns αποτελούν μια πρωτοβουλία της διοργάνωσης με σκοπό να βοηθήσει νέες και ανερχόμενες εταιρείες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών του χώρου της εστίασης από όλο τον κόσμο.

Η ελληνική αποστολή

Όπως πάντα δυναμική, με έξι μέχρι στιγμής, επιβεβαιωμένες εταιρείες είναι η ελληνική παρουσία. Στο Bar Convent Berlin επιστρέφουν η Αποσταγματοποιία Μελισσανίδη με τα Mataroa Mediterranean Gin και Mataroa Pink και η South Village VeeVee με τα έτοιμα προς κατανάλωση cocktails τους. Το ντεμπούτο τους κάνουν οι Mala Peruviana με τους ξεχωριστούς τοματοχυμούς της, η Mantis Group, η οποία θα παρουσιάσει τα “Mantis Greek Spirited Collection” καθώς και τα νέα κρασιά από την Οινοποιία Μαλαματίνα. Σε αυτά να προσθέσουμε και την παρθενική εμφάνιση του πρωτοποριακού αποστάγματος από φράουλα, του StrawBar. Όλες οι εταιρείες είναι έτοιμες να συστήσουν τα ιδιαίτερα προϊόντα τους στην παγκόσμια αγορά. Μετά από μικρή αποχή (κυρίως λόγω Covid) από τη διοργάνωση επιστρέφει και η Pukka Aprons ενισχύοντας το διεθνές προφίλ που έχει χτίσει μέχρι στιγμής.
Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να βλέπω ελληνικές εταιρείες να ανοίγουν τα φτερά τους και να κατακτούν τις διεθνείς αγορές, καθώς εκτός από την bartending σκηνή της χώρα μας, η οποία έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες της Ευρώπης, πολλά είναι και τα προϊόντα ελληνικής παραγωγής, τα οποία αξίζουν να παρουσιαστούν και να διεκδικήσουν μερίδιο στη διεθνή αγορά.

Εκπαίδευση και γευσιγνωσίες, η βάση για μία επιτυχημένη καριέρα στο bartending

Δεν γίνεται να μιλήσουμε για το BCB χωρίς να αναφερθούμε στον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα και τις γευσιγνωσίες από τα οποία έγινε διάσημο. Μπορεί ακόμη να μην γνωρίζουμε πολλά γύρω από το ακριβές πρόγραμμα, ένα όμως είναι σίγουρο, πως και αυτή τη χρονιά στα δύο stages που θα είναι διαθέσιμα όσα θα δούμε, ακούσουμε και δοκιμάσουμε θα είναι άκρως ενδιαφέροντα! Την επιτροπή εκπαίδευσης, απαρτίζουν ο επί πολλών ετών σύμβουλος του BCB Angus Winchester, o brand ambassador Damian Guichard και η γνωστή –στο ελληνικό και όχι μόνο κοινό– Ελένη Νικολούλια από την ελληνική έκδοση του Difford’s Guide. Οι τρείς τους, σε συνεργασία και με εκπροσώπους από τον κλάδο, θα δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα παρουσιάσεων με θέματα που σίγουρα θα ενδιαφέρουν νέους αλλά και καταρτισμένους bartenders. Με αναφορές στις νέες τάσεις και τεχνικές, χωρίς όμως να υποτιμούν τις βασικές αξίες, το πρόγραμμα αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Όταν τα φώτα σβήσουν…

Για τρεις ημέρες, από τις 11.00 και μέχρι τις 19.00, επαγγελματίες της εστίασης έρχονται κοντά, συναντιούνται ξανά, γνωρίζουν νέες εταιρείες και προϊόντα. Τίποτα όμως δεν σταματά ακόμη και όταν τα φώτα της έκθεσης σβήσουν. Τα «Χριστούγεννα» και η ατμόσφαιρα που αυτά προσφέρουν συνεχίζονται στα bars της πόλης του Βερολίνου. Κάθε μέρα, διαφορετικές εκδηλώσεις και πάρτι θα λαμβάνουν χώρα σε κάποιο από αυτά. Όχι όμως μόνο από τις εταιρείες. Η ίδια η διοργάνωση του Bar Convent Berlin ετοιμάζει ιδιαίτερες guest shift βραδιές σε επιχειρήσεις όπως τα Kink, Green Door, Wax On, Bellboy Berlin & Barra, τα οποία αποτελούν μόνο μερικά από όσα βρίσκονται ήδη στο πρόγραμμα, ενώ πολλά ακόμη δρώμενα είναι στη διαδικασία υλοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση το φετινό Bar Convent Berlin θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για μία ακόμη χρονιά στην ατζέντα των απανταχού bartenders –και αν δεν ήταν μέχρι στιγμής, κακό για εκείνους– ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά. Η επαφή με τον κλάδο και τους συναδέλφους από όλο τον κόσμο, η επαφή με τα προϊόντα και τις εταιρείες είναι ανέκαθεν από τα πράγματα που κάνουν τη βιομηχανία μας συναρπαστική.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 17 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.