Η επιστροφή του διαγωνισμού “Art Of Italicus Aperitivo Challenge 2021″, ζητούσε δημιουργικότητα στην τέχνη του aperitivo σε συνδυασμό με μια αξέχαστη εμπειρία εξυπηρέτησης και φιλοξενίας. Πηγή έμπνευσης ήταν η τέχνη . Οποιαδήποτε μορφή της κι αν επέλεξαν οι διαγωνιζόμενοι, την χρησιμοποίησαν ως έμπνευση για να δημιουργήσουν ένα aperitivo cocktail που φυσικά θα είχε το Italicus Rosolio di Bergamotto ως βασικό συστατικό.
Μετά από ένα χρόνο παύσης ο πιο καλλιτεχνικός και δημιουργικός διαγωνισμός bartending επέστρεψε, και ήταν συγκλονιστικός. Ο ελληνικός τελικός είχε από όλα: μουσική, γλυπτική, ζωγραφική και συμμετοχές από Κρήτη και Ρόδο μέχρι και Αλεξανδρούπολη.
Το cocktail “Altered State” που παρουσίασε ο Αλέξανδρος Αγγελής από το UMI Bar του εστιατορίου Matsuhisa Athens κέρδισε τους κριτές και συνεπώς τον διαγωνισμό.
Ο Αλέξανδρος σε μια εντυπωσιακή εμφάνιση και παρουσίαση κέρδισε τις εντυπώσεις και θα ταξιδέψει στις 29 Μαΐου στη Ρώμη για τον παγκόσμιο τελικό. Στην αιώνια πόλη θα διεκδικήσει την ανάδειξη του ως Italicus Bar Artist of the Year και ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη όπου θα συμμετάσχει σ’ ένα πρόγραμμα mentorship από τον διακεκριμένο Marc Alvarez, συνιδιοκτήτη του περίφημου μπαρ SIPS!
Ο Αλέξανδρος άντλησε την έμπνευση του από ένα συνδυασμό τεχνών. Το όνομα “Altered State” αναφέρεται στον ομώνυμο τίτλο του album της βρετανικής progressive metal μπάντας TesseracT. To τραγούδι μιλά για ένα χωρισμό, το νόημα όμως και η σύνδεση του είναι βαθύτερη. Πρόκειται για την ψυχική κατάσταση κατά την οποία ο νους αναζητά μια νέα πραγματικότητα ταυτόχρονα με νέα συναισθήματα. Το Altered State είναι η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη εμπειρία, με αποτέλεσμα το μυαλό να βρίσκεται σε ένα κυνήγι αναζήτησης και κατανόησης της νέας και άγνωστης πραγματικότητας.
Όταν το μυαλό θα δεχτεί ότι τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια και ότι οι αλλαγές είναι μόνιμες εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μόνο τότε θα βγει από την αλλοίωση του και θα εισέλθει στη νέα και μοναδική πραγματικότητα αποδοχής του
Η επόμενη τέχνη που αποτέλεσε έμπνευση για τον Αλέξανδρο ήταν αυτή του “kintsugi”, η ιαπωνική τέχνη της συγκόλλησης σπασμένων αντικειμένων με χρυσό. Την αγάπη του για την ιαπωνική κουλτούρα και το kintsugi απέδειξε χρησιμοποιώντας στο σερβίρισμα του cocktail του δύο πολύ ιδιαίτερα ποτήρια τα οποία είχαν κολληθεί με την συγκεκριμένη τεχνική. Το σερβίρισμα του μάλιστα συνοδεύτηκε και από ένα εξίσου εντυπωσιακό πιάτο. Σκοπός του ήταν να το δοκιμάσουν οι κριτές συνδυαστικά με το cocktail τους. Το πιάτο αποτελούνταν από ένα coral tuile με ασιατικό pandan, μαρμελάδα πορτοκάλι και πιπερόριζα, συνοδευόμενο από σπόρους ροδιού και φρέσκα κομμάτια καρύδας.
Τα Altered State και kintsugi μας διδάσκουν πως αν κάτι που έχει αλλάξει ή σπάσει οριστικά μπορεί να είναι πραγματικά υπέροχο και μοναδικό
Κάθε συστατικό που χρησιμοποιήθηκε είχε αρχικά διαφορετική μορφή. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του Altered State η μορφή τους άλλαξε εξελίχθηκε και συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα. Όπως ακριβώς παράγεται και το Italicus. Το περγαμόντο συλλέγεται, αποστάζεται και «μεταμορφώνεται» στο Italicus Rosolio di Bergamotto.
Μαζί με τον Αλέξανδρο διακρίθηκαν και οι Ιωσήφ Ζααλούκ και Άννα Μαρία Σαμουλαδά στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Ο Ιωσήφ από το Rattan bar της Ρόδου, παρουσίασε το “Expansion” με έμπνευση από την ιστορία του θεού Άττι με την οποία θέλησε να συμβολίσει την αναγέννηση. Για το “Expansion” χρησιμοποίησε Italicus manzanilla sherry και σπιτική “umami” σόδα. Η Άννα Μαρία Σαμουλαδά από τη Λάρισα και το Portego Gentle παρουσίασε στους κριτές την ιστορία της “Ataraxia” έμπνευση για το cocktail της, στο οποίο εκτός από Italicus, εφάρμοσε την τάση της εντοπιότητας χρησιμοποιώντας τσίπουρο αρωματισμένο με κρίταμο, ξηρό βερμούτ και bitters ελιάς.
Οι οκτώ φιναλίστ από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για τον ελληνικό τελικό, ο οποίος διεξήχθη την Τρίτη, 3 Μαΐου στο roof garden του The Artist Athens Hotel τιμώντας στο έπακρο της καλλιτεχνική του φύση. Κριτική επιτροπή του διαγωνισμού οι: Ντένη Καλλιβωκά, Μιχάλης Καγιάννης και Θοδωρής Πύριλλος, όλοι τους καταξιωμένοι στο χώρο.
Ήταν μια απολαυστική εμπειρία. Με τη σειρά μου και εγώ να συγχαρώ για την επιτυχία τους συμμετέχοντες και να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Αλέξανδρο!