fbpx

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

Jason-Candid Knüsel- Η δύναμη της ευεξίας στην εστίαση

από Δανάη Μαργαριτίδη
2,3K προβολές

Ο Jason-Candid είναι ένας βραβευμένος bartender με έδρα το Λονδίνο, όπου ανέπτυξε ένα οπλοστάσιο δεξιοτήτων σε περιβάλλοντα υψηλής ποιότητας. Αγαπά το καλό φαγητό, το ποτό και τους ανθρώπους του κλάδου της εστίασης και της φιλοξενίας. Το 2020 άρχισε να επεκτείνει τις γνώσεις του γύρω από τη διατροφή και τον αντίκτυπό της στην υγεία, ενώ λίγο μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου του, ανέλαβε τη Healthy Hospo, έναν οργανισμό με αποστολή να δημιουργήσει μια πιο υγιή, πιο χαρούμενη βιομηχανία φιλοξενίας. Στο πρόσφατο BCB Singapore, συμμετείχε ως ομιλητής με σκοπό να μεταφέρει τις γνώσεις του και να βοηθήσει τους επαγγελματίες της εστίασης να είναι πιο υγιείς και αποδοτικοί σε ένα σεμινάριο με τίτλο “Unlocking Success: The Power of Health and Wellbeing in Business”.

Ξεκινώντας από την αφορμή της κουβέντας μας πες μας πως σου φάνηκε αυτή η πρώτη διοργάνωση του BCB Singapore; Τι προσπάθησες να επιτύχεις μέσα από την παρουσίαση σου;

Jason-Candid Knüsel: Η συμμετοχή μου στο BCB Singapore ήταν μια ανταποδοτική εμπειρία. Η πρώτη διοργάνωση του show είχε τη ζωντάνια και την ποικιλομορφία της ασιατικής σκηνής του bartending. Στόχος μου με την παρουσίαση ήταν να αυξήσω την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της υγείας και της ευημερίας στον κλάδο και να παρέχω πρακτικές γνώσεις στους bartenders τις οποίες θα μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινή τους ζωή.

Πως πήρες λοιπόν, την απόφαση να γίνεις από bartender διατροφολόγος και ακολούθως επικεφαλής του Healthy Hospo;

JCK: Ξεκίνησα το ταξίδι μου στην εστίαση ως σερβιτόρος δημιουργώντας αξέχαστες εμπειρίες στους πελάτες. Μερικά χρόνια μετά ανακάλυψα την τέχνη να δημιουργείς ποτά στην οποία και αφιέρωσα περισσότερα από δέκα χρόνια. Με τον καιρό συνειδητοποίησα το βάρος και την απαιτητική φύση της δουλειάς στη δική μου υγεία και ευημερία. Αυτή με οδήγησε στο να μάθω περισσότερα, τόσο για εμένα τον ίδιο, όσο και για τη δύναμη που αυτά έχουν πάνω μου. Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του ανεπιθύμητου διαλείμματος για τον Covid-19 για να ξεκινήσω τις σπουδές μου στη διατροφή, αποκτώντας τη σχετική πιστοποίηση μερικά χρόνια μετά. Περνούσα μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά. Ωστόσο, η επιθυμία μου να μεταβώ σε μια πιο «υγιή» καριέρα ήταν μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πρόκληση. Η αποστολή μου σήμερα είναι να εντοπίσω τις όποιες προκλήσεις του κλάδου της φιλοξενίας στον τομέα της υγείας, θέματα που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται σε αυτόν και να τους βοηθήσω παρέχοντας τους τα εργαλεία με τα οποία μπορούν να χτίσουν στρατηγικές πρόληψης.

Όταν άρχισες να δίνεις περισσότερη προσοχή στην πτυχή της υγείας στο χώρο εργασίας ήταν κάτι που ξεκίνησε από εσένα;

JCK: Το Leading Healthy Hospo ήταν μια φυσική εξέλιξη για μένα, οδηγούμενος από την επιθυμία να υποστηρίξω την ευημερία των ατόμων του κλάδου. Πιστεύω ότι η έμφαση στην υγεία στο χώρο εργασίας είναι απαραίτητη, όχι μόνο επειδή το βίωσα ο ίδιος αλλά επειδή είδα τη διάχυτη επίδραση του τρόπου ζωής του κλάδου στην υγεία των συναδέλφων μου. Επιπλέον, όπως επιβεβαιώνουν τα δεδομένα από μια πρόσφατη μελέτη της Deloitte UK, ο υγιής επαγγελματίας μπορεί να αποφέρει 5-6 φορές περισσότερα κέρδη, γεγονός που το καθιστά «καλύτερη απόδοση επένδυσης» (ROI) για κάθε επιχείρηση, είτε αυτή είναι στον κλάδο της φιλοξενίας είτε όχι.

Βρισκόμαστε σε έναν κλάδο όπου πολλοί πιστεύουν ότι είναι κυρίως διασκεδαστικός, καθώς περιβάλλεται μεταξύ άλλων και από αλκοόλ. Πιστεύεις ότι είναι τόσο διασκεδαστικός όσο τελικά περιμένουν ή είναι απλά άλλη μια εργασία;

JCK: Ενώ η βιομηχανία της φιλοξενίας θεωρείται συχνά ως λαμπερή και διασκεδαστική, η πραγματικότητα είναι ότι σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά είναι απαιτητική. Πολλές ώρες, έκθεση στο αλκοόλ και τα ακανόνιστα ωράρια επηρεάζουν τη συνολική ευημερία κάποιου. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι προκλήσεις του κλάδου ξεπερνούν το επιφανειακό επίπεδο ενθουσιασμού, ειδικά μετά από μια ορισμένη ηλικία. Οι περισσότεροι συνεργάτες του κλάδου αγαπούν τη δουλειά τους, όπως εγώ. Ωστόσο, πρέπει να εκφράσουμε τι πρέπει να αλλάξει και να παρέχουμε σταθερές μακροπρόθεσμες λύσεις. Γι’ αυτό έχουμε σχεδιάσει μια εκτενή πλατφόρμα εκπαίδευσης για την υγεία και την ευημερία που αφορά επαγγελματίες και χώρους εργασίας.

Έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε αρκετούς bartenders και ανθρώπους που εργάζονται στο κλάδο της φιλοξενίας να προσέχουν τους εαυτούς τους. Εγγράφονται σε γυμναστήρια, προσέχουν τη διατροφή τους. Πιστεύεις πως αυτά είναι αποτέλεσματα της μετά Covid-19 εποχής;

JCK: Η αυξημένη προσοχή στην υγεία και την ευημερία μεταξύ των bartenders και των επαγγελματιών του κλάδου της φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης τόσο στη διατροφή όσο και στη φυσική κατάσταση, επηρεάζεται πράγματι από τον απόηχο της πανδημίας Covid-19. Η πανδημία χρησίμευσε ως σήμα αφύπνισης, ωθώντας τα άτομα να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητές τους και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ως μέσο αντιμετώπισης του στρες και των αβεβαιοτήτων. Ωστόσο, πόσοι από εμάς μπορέσαμε να διατηρήσουμε τη ρουτίνα και τις συνήθειες αυτές; Όχι πολλοί! Είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής όταν απασχολείται σε ένα χώρο που δεν υποστηρίζει μια τέτοια κουλτούρα.

Πόσο εύκολο πιστεύεις είναι για κάποιον ο οποίος εργάζεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον να μπορέσει να αντισταθεί και να παραμείνει υγιής;

JCK: Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό είναι κοινό καθήκον μεταξύ κάθε ατόμου και της διεύθυνσης κάθε επιχείρησης. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στη φιλοξενία είναι ηλικίας μεταξύ 18-25 ετών. Η αντίσταση στους πειρασμούς ενός περιβάλλοντος γεμάτου αλκοόλ, αργά το βράδυ και με δυνητικά ανθυγιεινές συνήθειες είναι πρόκληση, ειδικά για τα νεότερα άτομα. Ωστόσο, όταν εγκαθίστανται προληπτικά συστήματα στο χώρο εργασίας, όλα γίνονται ευκολότερα στην πλοήγηση και τον έλεγχο. Η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης, ο καθορισμός ορίων και η προτεραιότητα της αυτοφροντίδας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είτε στο σπίτι, είτε στην εργασία. Κοιτάζοντας τους Gen-Z, βλέπουμε ήδη ένα κύμα μιας πιο υγιούς γενιάς. Οποιαδήποτε επιχείρηση που δεν σκέφτεται μια πιο υγιή κουλτούρα στο εργασιακό της περιβάλλον θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βρει και να διατηρήσει καλό προσωπικό.

Κάτι που επίσης παρατηρούμε αρκετά, είναι πολλές ψυχικές καταρρεύσεις (mental break down). Που πιστεύεις οφείλεται αυτό; Προσπαθούμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο της πανδημίας;

JCK: Οι προκλήσεις της ψυχικής υγείας στον κλάδο είναι πολύπλευρες. Το περιβάλλον υψηλής πίεσης, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της πανδημίας, την κρίση που αντιμετωπίζουμε στο κόστος ζωής και τον πληθωρισμό έχουν επιδεινώσει τα υπάρχοντα ζητήματα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται ανοιχτά αυτές οι προκλήσεις και να παρέχονται συστήματα υποστήριξης για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας.

Ποια θα ήταν μια συμβουλή που θα έδινες στους bartenders, αλλά και σε όλους εκείνους που εργάζονται στον κλάδο της φιλοξενίας, για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

JCK: Για όσους εργάζονται στον κλάδο της φιλοξενίας και επιθυμούν να έχουν μια πιο υγιεινή ζωή, η συμβουλή μου θα ήταν να δώσουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, τη σωματική δραστήριότητα, την επαρκή ανάπαυση και την αναζήτηση προληπτικής υποστήριξης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει όχι μόνο στην προσωπική ευημερία, αλλά και στην επαγγελματική επιτυχία και μακροζωία στον κλάδο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πεις ποια είναι η γνώμη σου για την bartending σκηνή της Ασίας;

JCK: Η σκηνή του bartending της Ασίας είναι δυναμική και ραγδαία εξελισσόμενη. Υπάρχει ένα απτό πάθος και η περιοχή γίνεται κόμβος καινοτομίας και δημιουργικότητας στον κόσμο των κοκτέιλ. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της σκηνής του bartending στην Ασία, αλλά γνωρίζω επίσης τις σοβαρές προκλήσεις ψυχικής υγείας που υπάρχουν ήδη. Η δουλειά μας είναι να υποστηρίξουμε κάθε επιχείρηση στον κλάδο που είναι πρόθυμη να επενδύσει στην ομάδα(ες) της για να διατηρήσει τη συνεχή ανάπτυξη και την αναγνώριση στην παγκόσμια σκηνή.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 20 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.