Το ρακόμελο είναι πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα, αν και κατάγεται από την Κρήτη. Γνωστό στα φοιτητικά στέκια και στις περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, εύκολο και χωρίς πολλές απαιτήσεις στην παρασκευή του. Σίγουρα κυκλοφορούν πολλές εκδοχές, με περισσότερα ή διαφορετικά συστατικά, η πιο απλή και γνωστή είναι η ακόλουθη. Θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στα ευρωπαϊκά Glühwein, Glögg και Muled Wine. Προσωπικά προτιμώ την συνταγή από την αρχή παρά μια φιάλη που χρειάζεται απλά ζέσταμα, γιατί δεν έχω τρόπο να ελέγξω και επηρεάσω τη συνταγή.
Είναι παρεϊστικο και για κρύο καιρό, αφού ζεσταίνει και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Άλλοι κερνούν ρακόμελο ως καλωσόρισμα και άλλοι το προσφέρουν για χωνευτικό, από την άλλη βέβααια πίνεται και ως κύριο ποτό από πάρα πολύ κόσμο. Σε αρκετές περιοχές το ρακόμελο χρησιμοποιείται και για κρυολογήματα.
Σχετικά με το ρακόμελο πρέπει να έχουμε τρια πράγματα στο μυαλό μας. Το πρώτο είναι ότι δεν πρέπει να το ζεστάνουμε πολύ, σε σημείο βρασμού, γιατί θα χάσει την αλκοόλη και δεν θα ναι «ρακόμελο», το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε τσικουδιά ή τσίπουρο και όχι παλαιωμένες ετικέτες τους και τρίτον ότι δεν έχει καμία σχέση με την ψημένη ρακή από την Αμοργό. Προσέξτε κατά την παρασκευή του –πέρα της εξάτμισης της αλκοόλης– να μην γίνει πολύ γλυκό από το μέλι, πολύ πικρό από την κανέλα και τα μπαχαρικά και να μην καείτε όταν το πίνετε. Και κάτι τελευταίο για το ρακόμελο, απολαύστε το ζεστό –όχι καυτό– και φτιάξτε πάντα μια ποσότητα που θα καταναλώσετε.
ΥΛΙΚΑ
- 240 ml τσίουρο/τσικουδιά
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 2 κτσ. μέλι
- 8 τμχ. γαρύφαλλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Εργαλεία & Μέθοδος
Εργαλεία: Spoon, Strainer, Κατσαρόλα ή μπρίκι
Μέθοδος: Stir
Ποτήρι: Mug, Shot
Γαρνιτούρα: καθόλου ή από ένα γαρύφαλλο
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η συνταγή ετοιμάζει 8 ποτήρια/σφηκάνια ρακόμελο. Υπολόγισα ότι από την παρέα θα καταναλώσουν 2 ποτηράκια έκαστος/η.
Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες ποικιλίες μελιών. Προτείνω ανθέων και έλατου.