fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Fassionola

Η ιστορία πίσω από το θρυλικό tiki σιρόπι

από Nikos Delivorias
1,5K προβολές

Ως bartenders, και γενικά σαν δημιουργοί και εκτελεστές ποτών και cocktails, έχουμε όλοι επηρεαστεί από και ασχοληθεί βαθύτερα με την tiki κουλτούρα στα ποτά, η οποία άκμασε τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, και στη συνέχεια ατόνησε για να επανέλθει στο προσκήνιο μέχρι σήμερα. Μας έχει προσφέρει πάρα πολλά cocktails που ζητούνται επώνυμα σε όλο τον κόσμο και έχουν φτιάξει τη δική τους ιστορία από γενιά σε γενιά Zombie, Mai Tai, Piña Colada, Scorpion και Navy Grog είναι μερικά από τα πιο γνωστά που καθιστούν την tiki κουλτούρα μια διαχρονική τάση.

Oι πρωτοστάτες του είδους Victor Bergeron (Trader Vic), Ernest Raymond Gantt (Donn Beach) καθώς και άλλοι μετέπειτα, δημιούργησαν πολλά και ιδιαίτερα homemade προϊόντα στην προσπάθεια τους να μετουσιώσουν την ατμόσφαιρα και την πολυνησιακή κουλτούρα στα τροπικά ποτά τους. Έχοντας ως γευστικό προφίλ κάτι αλκοολικό, δροσερό, φρουτένιο, προσθέτοντας όμως παράλληλα οξύτητες, bitter και μπαχαρένιο χαρακτήρα δημιούργησαν homemade παρασκευές, όπως τα Falernum, Orgeat, Don’s Mix και άλλα.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε και θα αναλύσουμε την ιστορία του πιο ανεξερεύνητου από τα homemade προϊόντα της tiki κουλτούρας. Θα μπορούσαμε κάλλιστα λοιπόν να το ονομάσουμε, σύμφωνα με ότι προαναφέραμε, “The ultimate secret tiki syrup” ή αλλιώς, όπως είναι πιο γνωστό, Fassionola!

Γενικά πέραν από τα πολύ ωραία και γευστικά ποτά, η Tiki κουλτούρα με τον μυστικισμό που διακατείχε τους εμπνευστές της, μας χάρισε την πρόκληση μιας διαρκούς εξερεύνησης του τι είναι αληθές και τι όχι. Έτσι είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά πότε πρωτοδημιουργήθηκε και από ποιόν. Η πιο γνωστή εκδοχή της ιστορίας είναι ότι στα μέσα του 20ου αιώνα έχουμε την δημιουργία ενός σιροπιού που ονομάζεται Fassionola από τον θρυλικό Ernest Raymond Gantt (Donn Beach) χρησιμοποιώντας το στα cocktails του όπως Pearl Diver’s Punch και Cobra’s Fang.

Ένα τροπικό και αρωματικό σιρόπι με έντονο κόκκινο χρώμα και βασικά φρούτα την φράουλα και τα φρούτα του πάθους, που ο μύθος λέει ότι ήταν τόσο γευστικό και δροσερό σα να απολαμβάνεις φρέσκο το φρούτο.

Στην συνέχεια και χωρίς να ξέρουν την αυθεντική συνταγή –αν τελικά υπήρχε– κάποιες εταιρείες στην Αμερική παρήγαγαν Fassionola syrup, πιστεύοντας ότι την προσεγγίζουν και εστιάζοντας κυρίως στο αρωματικό προφίλ και το έντονο κόκκινο χρώμα.

Η αναβίωση της Fassionola στα χέρια των bartenders

Με τόσο μεγάλο το fun club των tiki ποτών, ανάμεσα στους bartenders, ήταν φυσικό να αρχίσουν τα πειράματα βασισμένα στην πρωτότυπη δημιουργία. Το ίδιο άλλωστε έχει γίνει και με άλλα προϊόντα που είχαν δημιουργηθεί στην tiki εποχή (Falernum, Orgeat, Don’s Spice).

Αν κάπου οφείλουμε την επιβίωση του μύθου της Fassionola είναι σε αυτά τα homemade πειράματα ικανότατων bartenders και είμαστε αρκετά τυχεροί που έχουμε γευτεί αρκετά classic tiki ποτά με πολύ όμορφες παραλλαγές Fassionola.

Ανακατασκευάζοντας τον μύθο

Και εδώ έρχεται η σειρά μας, ως Bar Directors, να προσεγγίσουμε «ταπεινά» τα καλά κρυμμένα μυστικά του θρυλικού σιροπιού πάντα με τροπική διάθεση άλλα και με τεχνικές που θα βοηθήσουν να δώσουμε μια άλλη διάσταση.

Η σκέψη ξεκινάει με την σωστή διαχείριση των φρούτων, έτσι ώστε να προσδώσουμε την φρεσκάδα που θέλουμε αλλά και το πλήρες αρωματικό προφίλ στο σιρόπι μας. Με μια λέξη για αρχή επιλέγουμε την τεχνική “Oleo Saccharum” (Ελαιοσακχαρα)!

Τα βασικά φρούτα που επιλέγουμε είναι φυσικά φρούτα του πάθους, φράουλα και θα προσθέσουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα σμέουρα μιας και θέλουμε και μια πιο όξινη διάσταση. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε φλούδες από Pink Grapefruit –σκοπός είναι να πάρουμε και μια πικρή επίγευση– και φυσικά δεν θα παραλείψουμε και την βανίλια. Ένα στικ αρκεί για να γλυκάνει αρωματικά τα υπόλοιπα. Βάζοντας όλα τα υλικά μας σε ένα μπολ μαζί με ιδία ποσότητα κρυσταλλικής ζάχαρης ανακινούμε απλά το μπολ. Κλείνουμε και αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 24 ώρες και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα παχύρευστο σιρόπι έντονο άρωμα και γεύση που επιτεύχθηκε με την υγροποίηση της ζάχαρης από τα ελαία και το νερό των φρούτων, χωρίς να το πιέσουμε ή να το κάνουμε extract με πιο βίαιες τεχνικές όπως π.χ. χρήση blender ή θερμότητα σε κατσαρόλα. Στο blender θα παίρναμε περισσότερο νερό και στην κατσαρόλα τα φρούτα μας θα έβγαζαν εντάσεις πιο μαγειρεμένες σαν μαρμελάδα και όχι την φρεσκάδα του φρούτου που επιθυμούμε.

Αρωματίζοντας στη συνέχεια το σιρόπι με μάνγκο, ανανά και μπαχαρικά ολοκληρώνουμε την πολυδιάστατη Fassionola μας.

Ναι η ώρα έφτασε. Η Fassionola μας είναι έτοιμη και το καλοκαίρι είναι εδώ. Τι καλύτερο από ένα twisted Mai Tai μετά από τόσο κόπο;

Υ.Γ. Κατά βάθος σε όλους μας αρέσουν τα «μυστικά»… και όταν αυτά προέρχονται από τροπικά και γεμάτα εξωτική διάθεση μέρη μπορούν μόνο να μας ανεβάσουν την δημιουργικότητα.

Cheers with one Fassionola Tai

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 19 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.