fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Goose Island Beer Co.

από Nicola Radisis
1,6K προβολές
Goose Island black logo

Το «νησί της χήνας» όπως είναι η μετάφρασή του Goose Island, βρίσκεται στο Σικάγο των Η.Π.Α. Σύμφωνα με την ιστορία πρόκειται για ένα φυσικό νησάκι το οποίο φιλοξενούσε πολλά πτηνά και έλαβε το όνομά του από αυτά. Σήμερα το νησάκι που βρίσκεται στον ποταμό Σικάγο, έχει μεγαλώσει και είναι το τεχνητό –πλέον– νησί που ενέπνευσε τον John Hall να ιδρύσει την Goose Island Brewery.

Η ζυθοποιία ξεκίνησε ως brewpub, σε μία περιοχή όπου δεν υπήρχε τοπικός ζύθος. Η έδρα βρισκόταν ανάμεσα σε δυο μεγαθήρια. Από τη μία το Milwaukee, πατρίδα της Miller, από την άλλη το St. Lewis, τόπος παραγωγής της Budweiser. Η brewpub εκίνησε τη λειτουργία της το 1988 στο Lincoln Park, Chicago και χρειάστηκαν επτά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί το επόμενο βήμα. Η ιδέα της δημιουργίας μιας ζυθοποιίας τριγυρνούσε στο μυαλό του John Hall, από το 1986, όταν και διάβασε ένα άρθρο σε περιοδικό, σχετικά με τις ευκαιρίες που μπορεί να έχει ένας επιχειρηματίας επενδύοντας στη ζυθοποιία. Παράλληλα αναρωτιόταν για τους λόγους που δεν υπάρχει η αντίστοιχη ποικιλία ζύθων όπως στην Ευρώπη -ποικιλίες ζύθων που απολάμβανε σε κάθε υπερατλαντικό του ταξίδι- και τον οδήγησε στη σκέψη «Οι Η.Π.Α. αξίζουν να έχουν και αυτές εκλεκτές, ποιοτικές μπύρες». Το 1995 με τη δημιουργία του ζυθοποιείου, ο John Hall, έδωσε στον γιο του Greg Hall, ο οποίος είχε μόλις αποφοιτήσει, τη δυνατότητα να αναλάβει ως ζυθοποιός. Εκείνος δεν έχασε χρόνο και φοίτησε στο Siebel Institute of Technology για να αποκτήσει όλα τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση.

Η φιλοσοφία της ζυθοποιίας ήταν και είναι η παραγωγή ζύθων στα βρετανικά και βελγικά πρότυπα, γι’ αυτό και οι ζύθοι τους, δεν είναι τόσο πικροί όσο των υπολοίπων Αμερικανών συναδέλφων τους και είναι πιστοί στο κλασικό μέρος του κάθε στυλ, δίχως να υστερούν σε καινοτόμες ιδέες. Η Goose Island Brewery, έχει τη δική της θέση στην ιστορία, καθώς είναι η πρώτη που αποφασίζει να παλαιώσει ζύθο σε βαρέλι από ουίσκι, μετά από ένα γεύμα το 1992, στο οποίο ο Greg Hall συνάντησε τον Master Distiller του Jim Beam. Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν το λανσάρισμα –πρώτη φορά το 2004– της Bourbon County Stout, μίας μπύρας που λατρεύουν οι συλλέκτες και έχει αγγίξει τα $200 η φιάλη! Από το 2004 και μετά το Barrel Program επένδυσε και σε άλλα βαρέλια –πέρα από εκείνα που είχαν προηγουμένως ουίσκι– όπως βαρέλια που φιλοξενούσαν οίνο για τις Sofie, Juliet και Madame Rose μεταξύ άλλων.

Το 2011 έγινε η εξαγορά της Goose Island Brewery από την Budweiser έναντι $38,8 εκ., μια συνειδητή επιλογή του ιδρυτή της ζυθοποιίας John Hall, θεωρώντας πως η κατάσταση της εταιρείας είχε φτάσει σε εκείνο το σημείο που το καλύτερο δυνατό ήταν να πουληθεί σε κάποιον που γνωρίζει πολύ καλά τον κλάδο και θα μπορούσε να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το brand. Ο John Hall διατήρησε τη θέση του CEO και με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Anheuser-Busch, ωστόσο ο γιος του Greg Hall που έπρεπε να αφήσει τη θέση του, ξεκίνησε την παραγωγή μηλίτη τον οποίο πούλησε στην Anheuser-Busch, τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Η Goose Island διαθέτει σήμερα αρκετές pubs παγκοσμίως –Τορόντο, Σαγκάη, Λονδίνο μεταξύ άλλων– και έχει καταφέρει να επεκτείνει τις πωλήσεις της, από το Σικάγο σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω του δικτύου της πολυεθνικής Anheuser-Busch. Την περίοδο συγγραφής του παρόντος, παράγουν 10 ζύθους στη σταθερή ετήσια παραγωγή, 3 εποχικούς, 8 Bourbon County και 7 limited release. Όλες τους οι ετικέτες είναι χαρακτηριστικές και αρκετά ενδιαφέρουσες από γευστικής και εικαστικής άποψης.

bourbon county bottleBCBS Proprietor’s 2018

Για το ζύθο αυτό το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι κάθε χρόνο είναι διαφορετικός. Αν βρείτε έναν να τον δοκιμάσετε οπωσδήποτε! Πρώτη παραγωγή το 1992, παλαιωμένη σε βαρέλι, αυτή η Stout αναμένεται στην έκδοση του 2019 να έχει μια ευρεία γκάμα σοκολατένιων γεύσεων, από πικρή έως γάλακτος.

Style: Imperial Stout Aged in Bourbon Barrels | Alcohol: 14,4% abv | Serving Temperature: 8-12οC | Bottle: 500ml | Glass: Snifter, Wine, Sommelier

 

Sofie 750ml bottleSofie

Αφιερωμένη στην εγγονή του ιδρυτή της ζυθοποιίας τη Sofie. Εκπληκτική μπύρα που παλαιώνει σε βαρέλια (οίνου σε αυτή την περίπτωση). Φλούδες πορτοκαλιού, πικάντικες νότες, βανίλια, πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων και γεύσεων, που φέρνει και αρώματα λεμονιού και μήλου.

Style: Belgian Style Farmhouse Ale | Alcohol: 6,5% abv | Serving Temperature: 6-8οC | Bottle: 765ml | Glass: Wine, Sommelier, Pint

Goose Island Beer Co.
Address: 1800 West Fulton St., 60612 Σικάγο, Η.Π.Α.
Email: info@32viadeibirrai.com
Url: www.gooseisland.com
Founded: 1988
Facebook, Twitter, Instagram

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.