fbpx

Gara Guzu

από
1.9k προβολές

Κάθε οικογένεια έχει να λέει για ένα μέλος της το οποίο θεωρείται το μαύρο πρόβατο ή Gara Guzu στα τουρκικά. Οι μπύρες της ζυθοποιίας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, δεν υστερούν σε τίποτα από τις υπόλοιπες που γνωρίζουμε από τον υπόλοιπο κόσμο. Παράγονται σε μια χώρα που δεν προωθεί την κατανάλωση αλκοόλ, αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει επισήμως website και λοιπό προωθητικό υλικό όπως κοινωνικά δίκτυα. Γνωστά μεγαθήρια από το εξωτερικό έχουν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας, ενόσω μικρές νομαδικές ζυθοποιίες ξεπετάγονται μέσα από την οικοζυθοποιία και κατάφερνουν να ξεκινήσουν μετά από τρία χρόνια πάλης με τη γραφειοκρατία. Σας θυμίζει κάτι το τελευταίο;

Η Gara Guzu (σημαίνει μαύρο πρόβατο) είναι η πρώτη μικροζυθοποιία της Τουρκίας. Η σπίθα άναψε σε μια εποχή που στην Ευρώπη αναπτυσσόταν η μικροζυθοποιία και ενδιαφέρουσες γεύσεις και αρώματα κλείνονταν σε μια φιάλη και προκαλούσαν ευχάριστα συναισθήματα στους καταναλωτές. Ο Ataç και η Akgonca Besi, δεν έχουν μόνο το κοινό όραμα για μια καλύτερη και πιο ελεύθερη τουρκική ζυθοποιία. Έχουν κοινή ζωή, αφού από το 2009 είναι παντρεμένοι και έχουν δυο παιδιά. Γνωρίζονταν από τα φοιτητικά τους χρόνια, ζευγάρι όμως έγιναν αρκετά αργότερα και αφού ο καθένας είχε ζήσει τη ζωή του. Τη ζωή που τους οδήγησε τελικά σε ένα ταξίδι στην Αμερική, από την οποία επέστρεψαν με το μικρόβιο της μικροζυθοποιίας, έχοντας δει και δοκιμάσει τόσες ετικέτες μπύρας.

Το 2009 άφησαν την πρωτεύουσα και ξεκίνησαν για την Yesilyurt, ένα μικρό μέρος στην Muğla, μεταξύ Σμύρνης και Αττάλειας, έδρα της μικρής τους ζυθοποιίας -άνοιξε το 2011-, παράγοντας από το 2014, μπύρες με ευρωπαϊκό και αμερικανικό προσανατολισμό, ξεφεύγοντας από την κλασική Lager ή Pilsner που ακόμα και σήμερα κυριαρχεί στην αγορά της χώρας τους. Blonde Ale, Amber Ale και Red Ale ήταν οι πρώτες ετικέτες. Ακολούθησαν οι Weissbier και Summer IPA, μαζί με μια μαύρη ή Gara, δηλαδή μια Porter! Συνολικά η ζυθοποιία έχει να επιδείξει εννιά ετικέτες. Επιθυμία τους να διευρύνουν τους ορίζοντες των καταναλωτών στην χώρα τους και να γίνουν μέρος της παγκόσμιας οικογένειας των craft brewers, προσφέροντας τοπικές μπύρες, από φυσικές πρώτες ύλες.

Πρόσφατα έφτιαξαν τη “Chefs Beer”, έναν περιορισμένης παραγωγής ζύθο. Συνεργάστηκαν με τον Mehmet Gurs, ιδιοκτήτη και Chef του εστιατορίου “Mikla” στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο βρέθηκε στην 44η θέση του “World’s 50 Best Restaurants” το 2018. Ο συνδυασμός του οράματος του Chef και της παραγωγής της ζυθοποιίας είχε ως αποτέλεσμα την Tangerine IPA γνωστή ως “Blonde Memed” από το παρατσούκλι του Chef. Οι μπύρες είναι διαθέσιμες εκτός από την Τουρκία και στη Γερμανία. Οι ετικέτες τους είναι εξαιρετικές με την 4C IPA να έχει βραβευτεί από την Turkish Graphic Designers Community. Πρόκειται για μια ζυθοποιία η οποία αν το επιτρέψουν οι καταστάσεις θα πραγματοποιήσει «διεθνή καριέρα», αξίζει να την παρακολουθήσετε.

 

Gara

Η «Μαύρη» της ζυθοποιίας. Μια Porter, όπως πρέπει να είναι. Αρώματα καφέ, καβουρδισμένων βυνών, νότες καραμέλας και πικρής σοκολάτας. Γευστικά είναι κοινή με τα αρώματα της. Μέτριο σώμα, έμφαση στον καφέ και την πικρή σοκολάτα με νότες καβουρδισμένης βύνης. Αισθητό το καπνιστό. Παράγεται με τρεις λυκίσκους, έξι βύνες και σιτάρι, καβουρδισμένο κριθάρι και βρόμη. Στα 35 IBU’s παραμένει μια γλυκόπικρη μπύρα. Προτείνεται με γλυκό.

Style: Robust Porter| Alcohol: 6,4% abv | Serving Temperature: 9-10οC | Bottle: 330ml | Glass: Pint, Tulip

4C IPA

Παράγεται με έξι διαφορετικές βύνες και τέσσερις λυκίσκους (Columbus, Chinook, Centennial και Cascace). Από αυτούς προκύπτει και το χαρακτηριστικό όνομα της “4C”. Ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα με αρώματα κωνοφόρων, εσπεριδοειδών, ανθών και νότες μπαχαρικών. Μέτριο σώμα με κοινά χαρακτηριστικά όπως στη μύτη. Τα IBU’s της είναι 60 και αρκετά αισθητά όπως θα έπρεπε.

Style: West Coast IPA | Alcohol: 6% abv | Serving Temperature: 8οC | Bottle: 330ml | Glass: Pint

 

Birra Gara Guzu
Address: Bayır Mah. Tevfik Oğuz Cad.No:16 D:16 
Menteşe, 48000 Μούγλα, Τουρκία
Email: info@garaguzu.com.tr
Url: www.garaguzu.com.tr
Founded: 2011
Twitter, Instagram

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.