Τα τελευταία χρόνια η δημοφιλία του Gin παίρνει όλο και περισσότερο αυξητικές διαστάσεις. Νέα cocktails δημιουργούνται, νέες προσπάθειες για καινούργιες ετικέτες είναι σε εξέλιξη, ακόμα και στη χώρα μας, μέχρι και bars αφιερωμένα αποκλειστικά και μόνο στο Gin ανοίγουν. Παρ’ όλα αυτά, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα αποστάγματα, ο συνδυασμός του με φαγητό μπορεί να ξενίζει σαν ιδέα και να φαίνεται δύσκολος και περίπλοκος σαν σκέψη. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθές.
Το Gin σαν ποτό έχει μία πολυπλοκότητα και στις γεύσεις αλλά και στα αρώματα. Οπότε η βάση οποιασδήποτε προσπάθειας γευστικού συνδυασμού ξεκινάει με τη δοκιμή του Gin που θέλουμε να ταιριάξουμε και να «ανακαλύψουμε» τι μας βγάζει αρχικά στη μύτη και έπειτα στον ουρανίσκο.
Η τάση πλέον ανάμεσα στους ποτοποιούς είναι να βρίσκουν έμπνευση στα τοπία και στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα αν κατά την παραγωγή χρησιμοποιούνται πιο «γήινα» αρωματικά οδηγούν το Gin στο να ταιριάζει περισσότερο με κρέας και κυρίως κόκκινο κρέας. Αν από την άλλη αν χρησιμοποιηθούν αρώματα που βρίσκουμε παραθαλάσσια, θα μας οδηγήσουν στο να ταιριάξουμε το ποτό μας με ήπιες θαλασσινές γεύσεις ή ακόμα και με sushi.
Επιπλέον οι παραγωγοί πειραματίζονται ωριμάζοντας το Gin τους σε βαρέλια παλαιωμένου οίνου ή ακόμα και whisky. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τα αρώματα του Gin, κάνοντας ακόμα πιο εύκολο ταίριασμα με κάποιο φαγητό.
Όμως για να πετύχουμε το καλύτερο ταίριασμα, το «μυστικό» κρύβεται σε μία και μόνο λέξη. Στην απλότητα! Δεν είναι απαραίτητα ούτε πολλά υλικά, ούτε περίπλοκες παρασκευές, αλλά πάνω απ’ όλα καλή ποιότητα ποτού και υλικών.