Διαδεδομένη συνταγή με προέλευση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν ακούμε Fish & Chips στο μυαλό μας έρχεται τόσο το street food όσο και ένα fine dinning πιάτο. Συνήθως συνοδεύει μια μπύρα, από μια αυθεντική βρετανική Ale μέχρι και μια ευρωπαϊκή Lager. Σας προτείνω όμως να το συνδυάσετε το Fish & Chips πέρα από τα συνηθισμένα και με απόσταγμα, καθώς με ορισμένα Gins -πάλι Ηνωμένο Βασίλειο- θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
Υλικά
- 650 γρ. πατάτες
- 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 300 μπύρα
- 4 φιλέτα μπακαλιάρου ή άλλου λευκού ψαριού
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό μέχρι να είμαστε έτοιμοι να τις μαγειρέψουμε. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και ρίχνουμε σιγά σιγά την μπύρα για να φτιάξουμε το κουρκούτι μας.
Σουρώνουμε και στεγνώνουμε καλά τις πατάτες. Προθερμαίνουμε το ηλιέλαιο στους 120oC και ποσάρουμε τις πατάτες για 8 με 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Τις αφαιρούμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του λαδιού στους 180oC. Περνάμε τα φιλέτα από του κουρκούτι και τηγανίζουμε για 10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίζει και να γίνει τραγανό το κουρκούτι και τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει τα πολλά λάδια. Στη συνέχεια βάζουμε για 2 με 3 λεπτά τις πατάτες μέχρι να πάρουν χρώμα και όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί, τις αλατίζουμε και σερβίρουμε.