fbpx

Η Έρση Εμμανουηλίδου μοιράζεται έξι μπύρες μαζί μας

από
97 προβολές
Ersi Emmanoulidou

Η Έρση Εμμανουηλίδου σπούδασε Μοριακή Βιολογία στην Κρήτη και Ζυθοποιία-Ποτοποιία στο Εδιμβούργο. Έχει εργαστεί στην BrewDog και σήμερα είναι μέλος της ομάδας της Beavertown. Όταν δε ζυμώνει θα, ασχολείται με το άλογο της και την ιππασία ή θα αναζητά μια βαθιά θάλασσα για κατάδυση. Μαγειρεύει με διάφορα υλικά για να μπορεί να πειραματίζεται σε συνδυασμούς φαγητού-μπύρας.

Blonde Saison

Το να φτιάξεις μια Saison δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η συγκεκριμένη ζύμη ζυμώνει σε υψηλότερες θερμοκρασίες και παράγει μια ξηρή και πολύ αρωματική μπύρα. Αυτό το στυλ μπύρας κατάγεται από τη Βόρεια Γαλλία όπου και παραγόταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με τα υπολείμματα των σιτηρών, για να καταναλωθεί την περίοδο της σποράς και του θέρους, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η Mikonu Blonde Saison είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του συγκεκριμένου είδους. Με αρώματα μελιού, κίτρου και μπαχαρικών και τέλεια ισορροπία μεταξύ των αρωμάτων που προέρχονται από τη ζύμη και τη βύνη, αποτελεί μια καταπληκτική επιλογή για να δροσιστείς το καλοκαίρι σε ένα ελληνικό νησί!

Black IPA

Μια θρασύς επιλογή από τους ζυθοποιούς της Noctua! Σχεδόν κάθε ζυθοποιείο σήμερα προσφέρει μία IPA και μία Stout, αλλά μια Black IPA ανεβάζει το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο. Κατά τη γνώμη μου μία από τις λίγες ελληνικές μπύρες που θα μπορούσαν να σταθούν ισάξια σε διεθνές επίπεδο. Μια δυνατή, πικρή μπύρα, 7,2% αλκοόλ και 75 IBUs, με αμερικάνικους λυκίσκους Citra, Chinook και Colombus, που προσφέρουν ένα απαλό άρωμα πεύκου. Μεγάλη εντύπωση μου κάνει το σώμα της μπύρας που χαρακτηρίζεται από γεύσεις σοκολάτας και καφέ αλλά αποφεύγει με μαεστρία καμμένα αρώματα που περιγράφουν πολλές μαύρες μπύρες. Beer geeks, τρέξτε να τη δοκιμάσετε!

London Pride

Μια εικονική αγγλική μπύρα φτιαγμένη στην καρδιά του Λονδίνου, δίπλα στον Τάμεση, από την εταιρία Fuller’s που ιδρύθηκε το 1845! Το στερεότυπο περιγράφει τις αγγλικές μπύρες σαν ζεστά, ξεθυμασμένα ποτά που δεν αφρίζουν. Ωστόσο κάθε γνώστης της μπύρας πρέπει να δοκιμάσει μια Cask Ale καθώς αποτελούν ένα παράθυρο στην ιστορία της μπύρας. Η μπύρα ενανθρακώνεται μέσα σε βαρέλι (σήμερα τα βαρέλια είναι πλαστικά ή από αλουμίνιο αλλά στο παρελθόν ήταν ξύλινα) και σερβίρεται στο ποτήρι μέσω μιας χειροκίνητης αντλίας. Η βαρελίσια μπύρα έχει μικρή διάρκεια ζωής σερβίρεται πάντα φρέσκια. Σήμερα αυτού του τύπου οι μπύρες μπορούν να βρεθούν μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Η London Pride είναι ένα αυθεντικό παράδειγμα αγγλικής Cask Ale. Με έντονο άρωμα βύνης, οι γεύσεις μπισκότου και καραμέλας υπερισχύουν. Χρησιμοποιούνται μόνο αγγλικοί λυκίσκοι προσφέροντας μια ήπια πικράδα και τόνους μυρωδικών.

Kriek Marriage Parfait

Άλλο ένα κλασικό είδος μπύρας, με απευθείας σύνδεση με το παρελθόν είναι η Kriek. Lambic μπύρες που επαναζυμώνονται με την προσθήκη άγριων κερασιών μέσα σε ξύλινα βαρέλια για περίπου 5 με 6 μήνες. Όπως υποδεικνύεται και από την ονομασία η συγκεκριμένη μπύρα αποτελεί τον «Τέλειο Γάμο» μεταξύ των πολύπλοκων γεύσεων και της οξύτητας των Lambic μπυρών και τη γλυκύτητα των άγριων κερασιών. Το ζυθοποιείο Boon βρίσκεται στην καρδία της κοιλάδας που διατρέχεται από τον ποταμό Senne, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, στο χωριό Lambeek από όπου και προέρχεται η ονομασία Lambic. Η Kriek Marriage Parfait χαρακτηρίζεται από το πλούσιο άρωμα άγριων κερασιών και τη γευστική πολυπλοκότητα ενός παλαιωμένου κρασιού. Ταιριάζει τέλεια με ένα σοκολατένιο κέικ ή μια τούρτα Black Forest.

Zeitgeist

Ίσως ο λόγος που έχω αδυναμία σε αυτή τη μπύρα να είναι ότι έχω εμπλακεί στη παραγωγή της. Ίσως να είναι διότι εάν πίνεις μπύρες με ζυθοποιούς της Brewdog και υπάρχει Zeitgeist βαρέλι δεν χρειάζεται να ρωτήσεις τον φίλο σου τι θέλει να πιει. Ίσως γιατί είναι μία από τις ελάχιστες μαύρες Lager μπύρες που χρησιμοποιούν αμερικάνικους λυκίσκους. Η συγκεκριμένη μπύρα έχει εμπνευστεί από τη γερμανική Schwarzbier αλλά έχει υποστεί ένα σύγχρονο make over καθώς παράγεται με τον πασίγνωστο πλέον λυκίσκο Cascade. Φέρει μια χαρακτηριστική πικράδα που οφείλεται στη χρήση του λυκίσκου, ακόμα περισσότερο όμως στη χρήση βύνης σοκολάτας. Ως παραδοσιακή lager τα αρώματα που προέρχονται από τη ζύμη είναι περιορισμένα και λειτουργούν ως λευκός καμβάς για την ανάδειξη των γεύσεων της βύνης και του λυκίσκου.

Sleeping Limes

Όταν ο head brewer του ζυθοποιείου επιλέγει να πιει την συγκεκριμένη μπύρα μετά από μια κουραστική μέρα, καθισμένος στην πολυθρόνα του, να τον εμπιστεύεσαι! Μια από τις πιο δροσιστικές μπύρες που δοκίμασα φέτος το καλοκαίρι από το ζυθοποιείο Wild Beer Co, στο επαρχιακό Somerset, περίπου μία ώρα από το Bristol. Επιβεβαιώνοντας την ονομασία του, το συγκεκριμένο ζυθοποιείο πειραματίζεται με «άγριες» ζύμες, τρομακτικά βακτήρια και τρελά υλικά, από μανιτάρια και φασόλια tonka μέχρι ασιατικά φρούτα yuzu και φύκια Kombu και Hijiki. H μπύρα Sleeping Limes δεν μπορεί να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε κάποιο είδος, αλλά τι σημασία έχει; Η χρήση Lager ζύμης δίνει ένα καθαρό προφίλ το οποίο χρωματίζεται με τη χρήση χυμού και ξύσματος φρέσκου lime και μια πρέζα αλατιού αντιγράφοντας τις γερμανικές Gose.

Σχετικά Άρθρα