fbpx

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

Κωνσταντίνος Αβραμίδης: Κλείνοντας το μάτι στις κορυφαίες

από Νικολά Ραδίσης
1,8K προβολές

Αν ο Κωνσταντίνος έπρεπε να επιλέξει έξι μόνο μπύρες για να πάρει μαζί του σε ένα ταξίδι, αλλά καμία να μην ήταν Delphi ή Marea, τότε οι επιλογές του θα ήταν μπύρες που όλοι έχουμε θαυμάσει και πιει πολλές φορές.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Ιουνίου του 1991. Σπούδασε Μαθηματικά με μεταπτυχιακό στο Mathematical Finance στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ της Αγγλίας. Μετά από μια σύντομη διαδρομή στο ναυτιλιακό κλάδο και την εταιρεία Athenian Sea Carriers δραστηριοποιείται στο χώρο της ζυθοποιίας έχοντας αναλάβει διοικητικό πόστο στην οικογενειακή επιχείρηση ΕΛΙΞΗ Α.Ε. Μπύρες έπινε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αγγλία. Δεν φανταζόταν όμως ότι κάποια στιγμή θα έπινε τις δικές του. Σε ηλικία που αρχίζει να διαμορφώνει κανείς άποψη για τις προτιμήσεις του, ο Κωνσταντίνος βρέθηκε στο Γιορκ και δοκίμασε μπύρες, ενώ στην Ελλάδα η «επανάσταση» της μικροζυθοποιίας και της κουλτούρας του ζύθου ήταν εν βρασμώ. Έξι μπύρες τις οποίες ο Κωνσταντίνος Αβραμίδης θεωρεί must και αποτελούν έμπνευση για υπάρχουσες ή μελλοντικές ετικέτες της ΕΛΙΞΗ.

Chili Hammer

Η Chili Hammer είναι μια ξανθιά IPA με φρουτώδη αρώματα και όπως υποδηλώνει και το όνομα, chili! Τη δοκίμασα από βαρέλι. Παρ’ ότι μου αρέσουν τα πικάντικα δε κατάφερα να πιώ τρίτη γουλιά. Τόσο έντονο ήταν το chili! Είναι από τις πιο φημισμένες craft ζυθοποιίες παγκοσμίως. Η τρομερή δουλειά που έχει κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία στο στήσιμο του brand της, είναι αξιοσημείωτη. Δυσκολεύομαι να σκεφτώ πιο ριζοσπαστική εταιρεία στο κομμάτι του marketing. Κάθε marketer επιμένει στο πόσο σημαντική είναι η αλληλεπίδραση μιας εταιρείας με τον τελικό καταναλωτή, στη BrewDog το τερμάτισαν! Επέλεξαν το target group τους και με τρομερά μελετημένες κινήσεις όχι απλά το κέρδισαν, αλλά το έκαναν μέχρι και να επενδύσει μέσω του Equity for Punks. Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή η ζυθοποιία έχει πάνω από τριάντα χιλιάδες μικροεπενδυτές!

Sierra Nevada Pale Ale

Μια από τις παλαιότερες  αμερικανικές «μικροζυθοποιίες» με έτος ίδρυσης 1979. Τα εισαγωγικά διότι στις μέρες μας η Sierra Nevada είναι ένα τεράστιο μέγεθος για τα δεδομένα της μικροζυθοποιίας. Η κλασική πια Sierra Nevada Pale Ale έχει θολό ξανθό χρώμα και μέτριας πυκνότητας αφρό. Αρωματικά θα τη χαρακτήριζα αρκετά floral, με νότες πεύκου και κίτρου. Έχει μέτριο σώμα και ελαφριά πικράδα ενώ αφήνει και μια απαλή αίσθηση grapefruit στην επίγευση. Θα τη χαρακτήριζα μια αρκετά εύκολη και συνάμα ιδιαίτερη μπύρα την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει πολύ ωραία και με φαγητό.

Peter, Pale and Mary

Πρόκειται για ζυθοποιούς που συνεργάζονται με εγκεκριμένα ζυθοποιεία για να παράξουν τη δική τους συνταγή. Ένα win-win εγχείρημα όπου ο μεν παράγει τη μπύρα του χωρίς το ρίσκο μιας τόσο μεγάλης επένδυσης και ο δε εισπράττει σε μια περίοδο που θεωρητικά, θα είχε κενό στην παραγωγή. Η Mikkeller λοιπόν είναι ένα success story για όλους τους επίδοξους “gypsies” με πάνω από 800 brews και επικά collaborations με ζυθοποιεία όπως η Stone Brewing και η BrewDog. H “Peter, Pale and Mary” είναι μια American Pale Ale με θολό ξανθό χρώμα, αφρισμό με (εντυπωσιακά) μεγάλη διάρκεια και άρωμα από εσπεριδοειδή και mango. Πολύπλοκη γευστικά καθώς συνδυάζει αρμονικά μια πικρή γεύση με μια γλυκιά φρουτώδη επίγευση. Με 4,6% αλκοόλ τη θεωρώ ιδανική μπύρα για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

MMM

Παράγεται στη περιοχή Val di Susa κοντά στο Τορίνο της Ιταλίας από την εταιρεία Soralama. Είναι από τις πρώτες craft μπύρες που δοκίμασα και αυτό γιατί συνεργαστήκαμε τη συγκεκριμένη μικροζυθοποιία στο στήσιμο της δικής μας ΕΛΙΞΗ ΑΕ και φυσικά η συγκεκριμένη ετικέτα αποτέλεσε έμπνευση για το «εναρκτήριο λάκτισμα» για τις μπύρες μας. Σίγουρα ο τρόπος που θα την παρουσίαζα αν την έπινα τώρα διαφέρει πολύ, αλλά θυμάμαι ότι είχα εντυπωσιαστεί από το συνδυασμό του πόσο ιδιαίτερη ήταν αρωματικά και γευστικά αλλά και με την ευκολία με την οποία πινόταν. Για μένα ήταν μια συγκλονιστική αλλαγή από τις βιομηχανικές μπύρες που έπινα.  Για το πρακτικό μέρος της κουβέντας είναι μια απαστερίωτη, αφιλτράριστη και διπλοζύμωτη σκούρα Ale με 4,5% αλκοόλ, εμπνευσμένη από τις Βρετανική Porter.

ORVAL

Μου την έκανε δώρο πρόσφατα ένας φίλος και συνεργάτης ο οποίος την είχε παλαιώσει και μερικά χρόνια. Η Orval είναι μια Trappist Ale που παράγεται στο Αββαείου Orval από το 1931. Έχει θολό πορτοκαλί χρώμα, με έντονο και διαρκή αφρισμό. Διακρίνεται για τα έντονα αρώματα από λυκίσκο, λεμόνι και μαγιά, τη γλυκιά φρουτώδη γεύση και την ελαφρώς πικρή, παρατεταμένη επίγευση. Είναι από τις πιο hoppy μοναστηριακές μπύρες που έχω δοκιμάσει και θα την πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Vitus

Η μπύρα από το παλαιότερο ζυθοποιείο στον κόσμο με επίσημο έτος ίδρυσης το 1040! Μιλάμε για σχεδόν χίλια χρόνια ιστορία! Μια σταρένια Bock στα 7,7% αλκοόλ με όμορφο θολό ξανθό προς πορτοκαλί χρώμα και έντονο αφρισμό. Απίστευτα αρωματική με κύριο χαρακτηριστικό τη μαγιά και μια γλυκιά αίσθηση που απαρτίζεται κυρίως από μπανάνα και βερίκοκο. Το λεπτό της σώμα σε συνδυασμό με τη γλυκιά και φρουτώδη γεύση της την καθιστά «επικίνδυνα» ευκολόπιοτη! Σαφέστατα μπύρα για πιο ψυχρές θερμοκρασίες.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine-Τεύχος 3

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.