fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Asahi Breweries

από Nicola Radisis
52,8K προβολές
asahi logo

Ταξιδεύουμε νοητά και γευστικά στην μακρινή, όμορφη και μυστηριώδη Ιαπωνία. Στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» –σύμφωνα με τους κατοίκους της Νιχόν ή Νιππόν– η ζυθοποιία ήταν δουλειά Ολλανδών. Στο παρόν άρθρο δεν θα αναφερθούμε σε βασιλείς, πρίγκηπες, διάδοχες καταστάσεις, ίντριγκες και κρυφή διακίνηση μαγιάς όπως σε άλλες ιστορίες ζύθου.

Για πολλούς η Asahi είναι μία ακόμη μπύρα της σειράς, για μένα είναι μία ετικέτα ανάμεσα στις μεγάλες και ιστορικές της ζυθοποιίας, μία μπύρα που της αξίζει αναγνώριση και ελπίζω –αν είστε αντίθετοι με αυτό– διαβάζοντας τις ακόλουθες γραμμές να βοήθησα να της αναγνωρίσετε έστω κάτι.

Η «ανατολή του ήλιου» στην ιαπωνική μπύρα έγινε το 1889, τότε ιδρύθηκε στην Οσάκα από τον Komakichi Torii η Osaka Brewing Company με σκοπό να παράγει αυθεντική ιαπωνική μπύρα. Η ζυθοποιία λάνσαρε το 1892 την Asahi, που σημαίνει ανατέλλων ήλιος, συμβολίζοντας την υπόσχεση για σταθερή ανάπτυξη όπως σταθερά ανατέλλει κάθε μέρα ο ήλιος. Το 1897 εγκαινίασαν τον πρώτο μεγάλο χώρο –εστιατόριο– στα πρότυπα των γερμανικών και ολλανδικών μπυραριών. Το 1900 ξεκίνησε η διανομή της πρώτης εμφιαλωμένης μπύρας στη χώρα. Το 1906 συγχωνεύθηκε με τις Japan Beer Brewery Ltd και Sapporo Beer Co δημιουργώντας τη ζυθοποιία Dainippon. Η μορφή αυτή διήρκησε μέχρι το 1949 όταν εξαιτίας της κυβερνητικής πράξης για την οικονομική αποκέντρωση προχώρησαν σε αναγκαστική διάσπαση της εταιρείας, σχηματίζοντας τις Asahi Breweries Ltd και Nippon Breweries Ltd. Από τότε η πορεία που ακολούθησε η ζυθοποιία Asahi την έφερνε ακόμη πιο κοντά στην κορυφή, την εθνική και αργότερα παγκόσμια καταξίωση, που θα βρίσκεται σε κάθε εστιατόριο και μπαρ με κουζίνα της Άπω Ανατολής. Το 1958 λάνσαρε την πρώτη μπύρα σε κουτάκι. Το 1983 γνώρισε στον Ιάπωνα καταναλωτή την γερμανική Löwenbräu και το 1988 συμφώνησε με τη βρετανική Bass για να κυκλοφορεί την Pale Ale της. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Asahi Breweries έχει στον όμιλο της (1954) την The Nikka Whisky Distilling Co, Ltd μεταξύ άλλων εταιρειών αλκοόλ, ζύθου, αναψυκτικών, φαγητών και παραγωγής πρώτων υλών.

Η εκτίναξη των πωλήσεων έγινε με το λανσάρισμα (1987) της Asahi Super Dry, της γνωστής παγκοσμίως Lager, την οποία οι ζυθοποιίες της χώρας προσπάθησαν μάταια να ανταγωνιστούν χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, ακόμα και τηλεοπτικά σποτ με Αμερικανούς αστέρες. Μια μπύρα που δεν είναι βαριά αλλά ευκολόπιοτη, γλυκιά, τραγανή/ξηρή –δηλαδή “Karakuchi” (dry στα αγγλικά)– δίχως πικράδα κέρδισε αμέσως έδαφος. Η μάχη εκείνη την περίοδο ήταν σφοδρή μεταξύ των ζυθοποιείων, που σατιρίστηκε και από ιαπωνικό manga Oishinbo και ονομάστηκε Dry Wars. Η Asahi ανέφερε μάλιστα ότι δημιούργησαν ένα νέο στυλ μπύρας το “Karakuchi”, αφού αυτό το γευστικό προφίλ –που βασίζεται στην ιαπωνική γεύση– επιτυγχάνεται μέσω της παραγωγικής διαδικασίας με προσεκτικές επιλογές α’ υλών, της μαγιάς και εξέλιξης της τεχνολογίας στη ζυθοποιία. Η μπύρα δέκα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση στην Ιαπωνία, εξαγόταν το 1997, σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. Η Asahi Super Dry είναι μία από τις κορυφαίες μπύρες σε πωλήσεις –top 7– στον κόσμο.

Βραβεύτηκε για πρώτη φορά το 1900 στην Έκθεση του Παρισιού, έκτοτε συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς αποσπώντας διακρίσεις για την Dry Black και την Super Dry στους World Beer Cup, Brussels Beer Challenge και World Beer Awards.

asashi beerAsahi Super Dry

Η μπύρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ιαπωνία. Έφερε «επανάσταση» στη χώρα από την στιγμή που λανσαρίστηκε, με μία διαφορετική γεύση στις ως τότε συνηθισμένες βυθοζύμωτες –πιο ξηρή και αναψυκτική– στηριζόμενη σε στελέχη μαγιάς και τεχνολογία. Το χρώμα ξανθό άχυρου, ελαφρύ σώμα και αίσθηση καβουρδισμένης βύνης σε ισορροπία με τον λυκίσκο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για μπύρα με πρόσθετα (adjuncts), στη συγκεκριμένη ρύζι.

Style: Adjunct Lager | Alcohol: 5% abv | IBU’s: 20 | Serving Temperature: 6-8οC | Bottle: 330ml | Glass: Pint, Mug

Asahi Group Holdings
Address: 23-1, Azumabashi 1-chome, Sumida-ku, Τόκιο 130-8602, Ιαπωνία
Url: www.asahigroup-holdings.com
Founded: 1889
Instagram

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 14 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.