fbpx

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

Πίτσα με σύκα, καρύδια & πεκορίνο

από Ζωή-Ευαγγελία Παπαφωτίου
1,9K προβολές

Η πίτσα με σύκα, καρύδια και πεκορίνο, σίγουρα δεν θα τη συναντήσετε εύκολα στα φυλλάδια και τις πιτσαρίες της γειτονίας σας. Είτε θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό στην πίτσα σας για την παρέα σας, είτε για να εμπλουτίσετε το μενού και να καταπλήξετε τους επισκέπτες της επιχείρησής σας, η ακόλουθη συνταγή έχει εποχικό περιορισμό, αφού ιδανικά θα θέλαμε φρέσκα σύκα. Η ιδιατερότητα της συνταγής που ακολουθεί είναι ότι έχει από μόνη της και άλλα υλικά, τα οποία δεν συνηθίζουμε να βρίσκουμε σε πίτσα. Αν όμως θέλετε χρησιμοποιείστε αποξηραμένα και προσθέστε οποιοδήποτε άλλο υλικό θέλετε, αφού «η πίτσα δεν έχει ταβάνι». Για όποιους επιθυμούν να πειραματιστούν και με δικό τους ζυμάρι, παραθέτω και συνταγή ζύμης για πίτσα, την οποία προτιμώ από κάθε κατεψυγμένη βάση της αγοράς. Αν έχετε χρόνο και διάθεση ετοιμάστε λοιπόν το ζυμάρι για την πίτσα σας.

Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με σχόλιο στο τέλος αυτής της δημοσίευσης, ανεβάστε μία φωτογραφία στο instagram και κάντε mention το περιοδικό, για να δούμε και εμείς τις δημιουργίες σας.

Ζύμη για την πίτσα
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + ½ φλ. για το ζύμωμα (αν χρειαστεί)
  • 16 γρ. ξηρή μαγιά (2 φακελάκια)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 350 ml χλιαρό νερό + 1/3 φλ. για το ζύμωμα (αν χρειαστεί)
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ζυμώνουμε με τα χέρια για 15΄-20΄, μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, αν είναι στεγνή προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Ραντίζουμε με το λάδι και ζυμώνουμε για 2΄-3΄ακόμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τις βάζουμε στη λεκάνη και σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα. Αφήνουμε για 1 ώρα, να φουσκώσουν.

pizza with figs

Πίτσα με σύκα, καρύδια & πεκορίνο

Μερίδες: 2 Προετοιμασία: Μαγείρεμα:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Βαθμός 5.0/5
( 1 ψήφους )

ΥΛΙΚΑ

  • 12 μέτρια σύκα, κομμένα στη μέση
  • 1 χούφτα καρύδια, χοντροκομμένα
  • 200 γρ. πεκορίνο (κατά προτίμηση Αμφιλοχίας)
  • 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Ντιζόν)
  • 1 πρέζα μαραθόσπορο
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα γλυκάνισο
  • 100 γρ. φύλλα ρόκας (κατά προτίμηση baby)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις). Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο και την κάθε μπάλα ζύμης και ανοίγουμε πατώντας ελαφρά με τα χέρια ή τον πλάστη. Στρώνουμε σε ταψιά, τετράγωνα ή στρογγυλά, απλώνουμε επάνω τα σύκα, τα καρύδια και το πεκορίνο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα και τα μπαχαρικά (εκτός από το πιπέρι), χτυπάμε καλά με σύρμα και ραντίζουμε τις πίτσες με το μείγμα. Ψήνουμε για 15΄, μέχρι να καραμελώσουν τα σύκα, να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η ζύμη στο κάτω μέρος. Προσθέτουμε τη ρόκα, μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φουντούκια ή αμύγδαλα αντί για καρύδια και να προσθέσετε στα υλικά μερικές λεπτές φέτες προσούτο, ταιριάζουν πολύ. 

Did You Make This Recipe?
How you went with our recipes? Tag us on Instagram at @beerandbarmag.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 13 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.