Το Rum – The Manual είναι ένα βιβλίο όπου ο Dave Broom φιλοδοξεί να μυήσει τον αναγνώστη στη βαθιά απόλαυση του ρουμιού. Ανεξάρτητα από αν αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία των: κλασικού, agricole ή premium. Αν θα καταναλωθεί σκέτο, με Cola ή Ginger Beer.
Ο σκοπός είναι να εμβαθύνει ο αναγνώστης στην κουλτούρα, την παραγωγή, αλλά και να ανακαλύψει τρόπους απόλαυσης που δεν πέρασαν πότε από το μυαλό του πέρα από τα συνηθισμένα και γνωστά.
Ξεκινώντας από το εξώφυλλο του, βλέπουμε ένα βιβλίο σε απλά χρώματα που παραπέμπουν τόσο στο ρούμι και τις αποχρώσεις που συναντάμε στο ποτήρι, όσο και στις δεξαμένες στις οποίες παράγεται. Σκληρό εξώφυλλο με ράχη, χοντρό χαρτί και ευανάγνωστη γραμματοσειρά. Στο εσωτερικό έχει φωτογραφίες από τα προϊόντα, ορισμένα κοκτέιλ και ιστορικές απεικονίσεις, ενώ «ο χάρτης» των ετικετών στις σελίδες 66 και 67 είναι πολύ χρήσιμος για κάθε αναγνώστη ανεξάρτητα της επαφής που είχε ή έχει με το ρούμι.
Το βιβλίο απευθύνεται σε φίλους του αποστάγματος, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες τόσο για την παραγωγή του όσο και για τις επιλεγμένες ετικέτες που αναφέρονται σε αυτό, όπως και σε νέους μπαρτεντερ. Ωστόσο οι πιο έμπειροι επαγγελματίες θα έχουν ένα βιβλίο το οποίο θα είναι πάντα χρήσιμο για να ανατρέξουν σε πληροφορίες για ετικέτες, τις οποίες θα προσθέσουν στη λίστα τους ή θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν ως συστατικό σε κάποιο κοκτέιλ. Το Rum – The Manual είναι ένα βιβλίο κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη και είναι ένα από τα τρια βιβλία της σειράς The Manual από τον ίδιο συγγραφέα και την Octopus Books.
Το Rum – The Manual παρέχει το ιδιαίτερο “βοήθημα” στον αναγνώστη, τα “Tasting Values”, στα οποία ο Dave Broom αξιολογεί τον συνδυασμό της κάθε ετικέτας με Coconut water, Ginger Beer, Cola, Clementine juice και την ανάδειξη σε κάποιο κοκτέιλ όπως της εκδοχής του Old-Fashioned με ρούμι αντί για ουίσκι, το οποίο αποκαλούμε και Rum-Fashioned, της Caipirinha ή ενός Daiquiri ή Ti Punch. Οι συνταγές κοκτέιλ στην τελευταία ενότητα του βιβλίου είναι μια πρόκληση για κάθε αναγνώστη που θέλει να φτιάξει κοκτέιλ στο σπίτι, έχοντας παράλληλα χτίσει μια πλούσια συλλογή ρούμι και άλλων συστατικών, ενώ αποτελούν έμπνευση για τους επαγγελματίες. Σημαντικό εργαλείο και για τα στελέχη επιχειρήσεων σε χοντρεμπόριο, εισαγωγή και διακίνηση, ώστε να είναι ενήμερα για τα προϊόντα που αναφέρει στις 110 σελίδες αφιερωμένες σε αυτά.
Αν δεν έχετε σχέση με το ρούμι ή αν θέλετε να ανοίξετε τους γευστικούς ορίζοντες σας, το Rum – The Manual αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη σας.
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 10 (αγοράστε το τεύχος)