Η οινοποιία της Ελλάδας αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Για μένα που δεν ασχολούμαι σχεδόν καθόλου με το κρασί, χρειάζεται ένας σύντομος, αλλά περιεκτικός οδηγός με πληροφορίες. «Τα κρασιά της Ελλάδας», από τη Μαρία Νέτσικα είναι αυτό ακριβώς.
Σε δέκα κεφάλαια, ένα το εισαγωγικό και εννέα για τις γεωγραφικές περιοχές, η συγγραφέας προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες, αρχικά για το κρασί, την νομοθεσία του και τις ποικιλίες σταφυλιών και ακολούθως για κάθε οινοποιείο κάθε περιφέρειας τις οποίες διακρίνει και σε οινοπαραγωγικές περιοχές.
«Τα κρασιά της Ελλάδας» είναι ένα δίγλωσσο –Ελληνικά και Αγγλικά– βιβλίο οινοτουρισμού για Έλληνες και ξένους. Στα Αγγλικά παρουσιάζεται και η προφορά της κάθε ποικιλίας σταφυλιού, για να βοηθήσει τους ξένους αναγνώστες στη σωστή προφορά. Μου έκαναν εντύπωση ότι σε κάθε οινοποιείο αναφέρει και τις συντεταγμένες του, τα ενδιαφέροντα facts -δηλαδή στοιχεία- πριν από κάθε σειρά οινοποιείων και τέλος τις προτάσεις για κάθε περιοχή –τι δοκιμάζουμε > τι αγοράζουμε– με αναφορές σε τοπικά προϊόντα, ιδιαίτερες συνταγές και εκδηλώσεις.
Το εξώφυλλο μου δημιουργεί θετική εντύπωση, ενώ τα σχέδια –infographics– βοηθούν στην καθαρή και άνετη ανάγνωση των πληροφοριών που αναφέρουν, όπως οι χάρτες στις σελίδες 20-23, με πηγές την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Προτείνω «Τα κρασιά της Ελλάδας» σε εκείνους που αγαπούν το κρασί, επιθυμούν να επισκεφτούν οινοποιεία στις αποδράσεις τους ή να οργανώσουν επισκέψεις αποκλειστικά με οινοτουριστική διάθεση. Διατίθεται από τις IANOS ΕΚΔΟΣΕΙΣ. Η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Νέτσικα είναι γνωστή από το wineplus.gr και τη διοργάνωση «Χάρτης των Γεύσεων» στη Θεσσαλονίκη.
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 11 (αγοράστε το τεύχος)