fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Η σχέση ανάμεσα στην μπύρα και την τεκίλα

από Nicola Radisis
3,3K προβολές

Η τεκίλα δεν ήταν το αγαπημένο μου ποτό, γιατί ο συνήθης συνδυασμός, σφηνάκι με τεκίλα από κατάψυξη, λεμόνι και αλάτι ήταν το σήμα λήξης της βραδιάς. Όπως έμαθα στην πορεία μου ως επαγγελματίας ότι η μπύρα δεν καταψύχεται και δεν σερβίρεται παγωμένη, έτσι έμαθα και γιατί κάποιες τεκίλες είναι ενοχλητικές ενώ άλλες όχι. Η τεκίλα δεν ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την μπύρα όπως για παράδειγμα το ουίσκι αφού και τα δυο παράγονται από δημητριακά. Για να γίνει όμως τεκίλα έχουμε ζύμωση, πριν την απόσταξη. Άρα έχουμε συγγένεια.

Μέχρι σήμερα όλοι έχουμε δοκιμάσει μια μπύρα με άρωμα ή γεύση τεκίλας. Υπάρχουν αρκετές στην παγκόσμια αγορά, αλλά η πιο γνωστές είναι η Desperados και η Oculto. Αν και η τεκίλα κατάγεται από το Μεξικό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι μπύρες αυτές παράγονται στο Jalisco. Δεν είναι απαραίτητο να παράγονται καν στο Μεξικό. Για παράδειγμα η Desperados, παράγεται στη Γαλλία, από τη Fischer για λογαριασμό της Heineken. Κι όμως η πρώτη εντύπωση όσων τη δοκιμάζουν είναι ότι προέρχεται από το Μεξικό.

Υπάρχουν ή υπήρχαν για κάποιο διάστημα πολλές ετικέτες με γεύση τεκίλα. Πολλές από αυτές είναι ευκολόπιοτες μπύρες, σαν τις καλοκαιρινές Corona, Carib, Brahma. Οι Tequila Flavored Beers όπως καλούνται είναι Lagers στις οποίες έχει προστεθεί η γεύση της τεκίλας είτε με κάποιο υποκατάστατο, είτε έχοντας περάσει από βαρέλι που υπήρχε το απόσταγμα από την μπλε αγαύη.

Heineken και ABInbev

Το 2014 η Heineken αποφάσισε να λανσάρει την Desperados στις Η.Π.Α. Η μπύρα κυκλοφορούσε εκτός των Η.Π.Α. για 15 χρόνια και αρκετοί καταναλωτές τη γνώριζαν ήδη. Η διάθεση στην αγορά ξεκίνησε από τη Florida και τη Georgia, με στόχο την επέκταση σε όλη την χώρα στο επόμενο έτος. Ο ανταγωνισμός είχε ήδη προχωρήσει λανσάροντας η μεν ABInbev την Bud Light Platinum το 2012 και αργότερα την Bud Light Lime με σαφής επιρροή από το γνωστό cockatil “Margarita”, η δε Miller Coors είχε διαθέσει στην αγορά τη Miller Fortune, υποστηρίζοντας τη με σλόγκαν: “Spirited Nights”. Η Heineken είχε λανσάρει και την Dos-A-Rita, της σειράς Dos Equis, με 7,2%abv. Το δικό της σλόγκαν: “Ready to serve lager margarita made with 100% real agave nectar”.

Το 2015 όμως η κυκλοφορία της Desperados στις Η.Π.Α. τερματίστηκε και η ABInbev σταμάτησε την δική της μπύρα “Oculto” το 2016, η οποία είχε λανσαριστεί μόλις την άνοιξη του 2015. Η Oculto, δεν περιείχε τεκίλα αλλά παράγονταν από μπλε αγαύη και γινόταν μίξη με μπύρα που είχε περάσει από βαρέλι που προηγουμένως είχε τεκίλα.

Το συμβούλιο της τεκίλα αντιδρά

Μεγάλη διάσταση στα διαδικτυακά μέσα πήρε η αντιπαράθεση μεταξύ της ολλανδικής εταιρείας και του Μεξικάνικου συμβουλίου τεκίλα. Το 2017 υπήρξε ηχηρή αντίδραση από το Tequila Regulatory Council (CRT), ένα συμβούλιο από Μεξικανούς παραγωγούς τεκίλας. Όπως ανέφερε η Financial Times, το CRT, απαίτησε από τη Heineken να μην χρησιμοποιεί την λέξη τεκίλα στα promo και τις ετικέτες της, καθώς η μπύρα δεν περιέχει ικανοποιητική ποσότητα αποστάγματος, αμφισβητώντας βάσει των δικών τους αναλύσεων το ποσοστό που αναφέρει η ζυθοποιία ότι περιέχει η μπύρα σε τεκίλα. Ένας επιπλέον λόγος αντίδρασης είναι ότι το CRT προωθεί την υπεύθυνη κατανάλωση του αποστάγματος και προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα της τεκίλας σε σφηνάκια που οδηγεί στην μέθη. Η ποιότητα του αποστάγματος με την υπεύθυνη κατανάλωση που προωθεί το συμβούλιο έχει επεκταθεί μέσω των brands σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας brand ambassadors και οπτικοακουστικό υλικό. Το συμβούλιο έδωσε περιθώριο ενός μήνα στη Heineken.

Tequila Regulatory Council (CRT) headquaters

© Consejo Regulador del Tequila A.C.

Η Heineken μέσω ανακοίνωσης ήθελε να ηρεμήσει και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, δηλώνοντας ότι επί 20 χρόνια, η παραγωγή της Desperados γινόταν σε καλό κλίμα με το CRT και τα μέλη αυτού. Η μπύρα παράγεται με αρώματα από 75% γνήσια τεκίλα που προμηθεύεται από ένα ή περισσότερα μέλη του συμβουλίου. Η ανακοίνωση της εταιρείας σημείωσε επίσης, πως οι ετικέτες έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να κυκλοφορούν και ότι ειδικά στη Γαλλία δεν συντρέχει κάποιο θέμα σε αυτό, άλλωστε η μπύρα δεν κυκλοφορεί στην Αμερική. Η Heineken πόνταρε, σύμφωνα με τον κ. Michael Fuchs που δηλώνεται ως εκπρόσωπος της ζυθοποιίας στο άρθρο της Financial Times, ότι υπάρχει craftmanship στο προϊόν. Η νέα μόδα του barrel aging στις Η.Π.Α. θεωρητικά θα ωθούσε το προϊόν από μόνο του στην αγορά. Η μπύρα περνά από βαρέλι που είχε τεκίλα από παραγωγούς από το Μεξικό, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Tequila barrel ageing

Από την άλλη υπάρχουν και οι ζυθοποιίες στις Η.Π.Α. που χρησιμοποιούν βαρέλια από αποστάγματα για barrel aging. Ήδη στην χώρα μας έχουμε μπύρες που παλαιώνονται και ωριμάζουν σε βαρέλια από ουίσκι και κρασί. Πρόκειται για κάτι πολύ κοινό σε όλο τον κόσμο. Στις Η.Π.Α. όμως χρησιμοποιούν και βαρέλια από τεκίλα. Ο χαρακτήρας του βαρελιού περνά στην μπύρα όπως και από τα άλλα αποστάγματα.

Οι Reposado τεκίλες βρίσκονται στα βαρέλια από αμερικανική, γαλλική ή καναδική λευκή δρυς, από δυο ως και δώδεκα μήνες. Μπορεί να είναι νέα βαρέλια, καψαλισμένα για να προσδίδουν καπνιστά αρώματα ή μπορεί να είναι από «δεύτερο χέρι» αφού είχαν χρησιμοποιηθεί από ουίσκι ή οίνο. Η μπύρα αποκτά λοιπόν ένα μεγάλο εύρος αρωμάτων από φρούτα όπως μπανάνα και καρύδα μέχρι καπνιστό, ξύλο και βανίλια.

Υπάρχουν και οι τεκίλες Añejo. Εδώ έχουμε το απόσταγμα από ένα ως τρία χρόνια και ανάλογα με τις επιθυμίες του αποσταγματοποιού το προϊόν αποκτά αρώματα και χρώματα χάρη στα βαρέλια. Οι μπύρες που παλιώνουν σε αυτά τα βαρέλια αποκτούν τροπικά αρώματα όπως ανανά, παπάγια και νότες από μπλε αγαύη. Αυτά όμως είναι γενικές τοποθετήσεις καθώς σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό παίζει και το στυλ μπύρας που θα φιλοξενηθεί στο βαρέλι. Μπορεί να μην είναι ένα αρωματικά ουδέτερο στυλ αλλά ένα στυλ που έχει ήδη προσδώσει τον πρώτο χαρακτήρα στην μπύρα.

Αφροζύμωτες και αγαύη

Μπορεί την ιστορική πρώτη να την έχει από το 1995 η Ζυθοποιία Fischer με την Desperados, αλλά εδώ έχουμε μια κλασική Lager για μπύρα. Μικροί και ανεξάρτητοι παραγωγοί στις Η.Π.Α. έχουν πειραματιστεί με διάφορες μπύρες, που όπως ανέφερα έχουν ήδη χαρακτήρα, κυρίως αφροζύμωτες. Τέτοιες είναι οι Imperial Stouts με νότες σοκολάτας και καφέ, India Pale Ale που κυριαρχεί και ο λυκίσκος και φυσικά κάποιες αμερικανικές Ales στις οποίες εντοπίζουμε τη γλύκα από τη βύνη. Κάποιες ζυθοποιίες έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, συνδυάζοντας διαφορετικά στυλ μπύρας στο βαρέλι τεκίλας.

To 2012 η Westbrook Brewing Co. παρουσίασε την Russian Imperial Stout των 10,5% abv, με αρώματα καφέ, βανίλιας και κανέλας. Στη Mexican Cake νιώθουμε λίγο την αψάδα από τις πιπεριές Habanero και την τεκίλα. Η μπύρα αφήνεται για 12 μήνες σε βαρέλια τεκίλας και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη πολυπλοκότητά. H Mexican Cake, κυκλοφορεί ετησίως κάθε Μάιο. Αντίστοιχους ζύθους έχουν λανσάρει κι άλλες μικροζυθοποιίες στις Η.Π.Α. ξεφεύγοντας από το «τετριμμένο» βαρέλι ουίσκι ή και το «πολυφορεμένο» βαρέλι Cognac.

Mexican Cake

Style: Russian Imperial Stout| Alcohol: 6,4% abv | Serving Temperature: 9-11οC | Bottle: 330ml | Glass: Pint, Tulip

Από την άλλη, μια πιο γνωστή ζυθοποιία στην Ελλάδα, πάλι από τις Η.Π.Α. η Blue Moon Brewing Company, παρουσίασε στην αγορά μια ξανθιά αφροζύμωτη με αγαύη. Η Blue Moon Agave Blonde Ale, με 5,6% abv χρησιμοποιεί νέκταρ αγαύης ως γλυκαντικό μέσο στην μπύρα όπως θα έκανε με το μέλι. Σήμερα σε μια πρόχειρη αναζήτηση σε κάποιο site μπύρας όπως το ratebeer.com μπορούμε να βρούμε περισσότερες από 50 ετικέτες μπύρας με αγαύη. Αναρωτιέμαι αν θα δούμε στην Ελλάδα μπύρα με προσθήκη φραγκόσυκου.

Το μεζκάλ παντρεύεται την Pils

Πριν από μερικά χρόνια, συνάντησα τον Γιάννη Πανάγου. Μαζί με συνεργάτες του στην Γερμανία είχαν δημιουργήσει την μπύρα Pulq και με είχε καλέσει στο περίπτερο του να την δοκιμάσω. Είχα την εντύπωση ότι θα μου έδειχνε μια ακόμη μπύρα καλοκαιριού, αυτές που θυμίζουν Καραϊβική ή Μεξικό και στην καλύτερη να ήταν μια μπύρα που είχε περάσει από βαρέλι τεκίλας. Η Pulq είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση καθώς δεν έχει σχέση με τις γνωστές μπύρες. Είναι η πρώτη μπύρα με μεζκάλ, στον κόσμο! Η Pulq είναι μια Pilsener που παράγεται με μεζκάλ από την Distilleria Los Javis από αγαύη Espadin. Ζυμώνεται από μικρή οικογενειακή ζυθοποιία την Göller Brauerei, κοντά στο Bamberg. Η Pulq περιέχει 18% μεζκάλ, που την κάνει αναγνωρίσιμη στο ποτό μας, μαζί με το ελαφρύ καπνιστό άρωμα και τα χαρακτηριστικά βύνης. Μια ξανθιά βυθοζύμωτη μπύρα με 10,5% abv. Η μπύρα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

Φαίνεται ότι η σχέση των δύο τους -μπύρας και τεκίλας- έχει ξεκινήσει να χτίζεται με διαφορετικά σχέδια. Ξεπερνώντας την ανώριμη εποχή, η συνύπαρξη των δυο ποτών δεν γίνεται κατευθείαν στα bars αλλά ξεκινά από τα ζυθοποιεία και μικροζυθοποιεία, προσφέροντας στους καταναλωτές των bars και μεξικάνικων εστιατορίων μια πληθώρα επιλογών με αρωματικά και γευστικά μπουκέτα πέρα των κλασικών. Η νέα ώριμη εποχή έρχεται να προσδιορίσει τη σχέση τους εκ νέου και μαζί με αυτή, την οπτική που θα βλέπουν επαγγελματίες και καταναλωτές το συνδυασμό αυτών των προϊόντων.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 6 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.