fbpx

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

Rumzcal 33/66

από Μεταξία Μακρυμίχαλου
512 προβολές

Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε ένα προϊόν που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τον ορισμό του ιδιαίτερου, το Rumzcal της εταιρείας Ron Colon Salvadonero. Αν «σπάσουμε» το όνομα του θα καταλάβουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν οι, για περισσότερα από 20 χρόνια φίλοι, Thurman Wise και Pepijn Janssens αποφάσισαν να ενώσουν την εμπειρία χρόνων που διαθέτουν στην βιομηχανία αποσταγμάτων δημιουργώντας ένα νέο και καινοτόμο προϊόν.

Αφού ταξίδεψαν σε 16 διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής σε μόλις 22 ημέρες, δοκιμάζοντας και εξερευνώντας κουλτούρες, πολιτισμούς και τοπικά προϊόντα κατέληξαν πως η χώρα του Ελ Σαλβαδόρ ήταν αυτή που τους έκλεψε την καρδιά. Τα τοπικά ρούμι, οι εκλεκτές φυτείες καφέ και ο απλός τρόπος ζωής ήταν μόνο μερικά από όσα αποτέλεσαν έμπνευση για να δημιουργήσουν τον Ιανουάριο του 2020 το Ron Colon Salvadonero, ένα ρούμι το οποίο μέσα σε λίγα μόλις χρόνια χαρακτηρίζεται σαν το πιο καινοτόμο και πολυβραβευμένο της αγοράς.

Από το 1790 και για αρκετά χρόνια το ρούμι είχε ανταλλακτική αξία μαζί με αρκετά ακόμη αγαθά, όπως ο καπνός και η ζάχαρη, σε αντίθεσή όμως με αυτά το ρούμι μπορούσε να υποστεί παλαίωση και να αποκτήσει εξαιτίας αυτής ακόμη μεγαλύτερη αξία. Με αυτό στο μυαλό τους οι Wise και Janssens αποφάσισαν να αποτήσουν φόρο τιμής στο παλιό νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ το “Colones”, το οποίο από το 2001 έχει αντικατασταθεί από το δολάριο. Αξίζει επίσης να πούμε πως η πόλη του Σαν Σαλβαδόρ ήταν η πρώτη που το 2021 έκανε το Bitcoin νόμιμο νόμισμα της. Με βλέμμα στο μέλλον και σεβασμό στο παρελθόν στοιχεία και από τα δύο νομίσματα, Colones και Bitcoin, αποτελούν το λογότυπο του προϊόντος.

Αποστολή του Ron Colon είναι να παρουσιάσει διαφορετικές γεύσεις και διαδικασίες. Να «μπλέξει» στυλ και είδη δημιουργώντας αναπάντεχα καινοτόμα προϊόντα με στόχο να γεφυρώσει την ιστορία, τις ηπείρους και τις κουλτούρες κλείνοντας στοιχεία τους σε διαφορικές φιάλες. Ένα τέτοιο προϊόν είναι και το Rumzcal 33/66.

Η φιάλη του σκουρόχρωμη με κόκκινο περιτύλιγμα στο λαιμό της και την ετικέτα του να την αγκαλιάζει. Διαθέτει στοιχεία που παραπέμπουν τόσο στο Μεξικό και την αγαύη όσο και στην πόλη του Σαν Σαλβαδόρ, ενώ στο κέντρο της ετικέτας το όνομα του προϊόντος μαζί με τις ποσοστώσεις των δύο αποσταγμάτων που το αποτελούν: 33% μεζκάλ και 66% ρούμι Ron Colon.

Το ρούμι είναι ένα blend από Chihuatan 7 ετών, Worthy Park και Hampden 3 ετών, ενώ το 33% του μεζκάλ είναι espadin mezcal από το αποστακτήριο Caza Lopez, μια οικογενειακή επιχείρηση τέταρτης γενιάς από την Οαχάκα. Με 49,5% abv πρόκειται για ένα απόσταγμα που δίνει στη λέξη μοναδικό άλλη διάσταση.

Διαυγές, με χρυσό-κίτρινο χρώμα. Διαθέτει πολύπλοκη μύτη με νότες καπνού να συνδυάζονται με αρώματα φρούτων όπως μπανάνα και σταφύλι, ενώ αντιληπτά γίνονται επίσης αρώματα καραμέλας βουτύρου και κακάο. Στο στόμα τα δύο διαφορετικά αποστάγματα που το αποτελούν παντρεύονται ευχάριστα και ισορροπημένα με το αλκοόλ να γίνεται αισθητό, αλλά όχι ενοχλητικό και το σώμα του να παραμένει ελαφρύ. Στοιχεία από καραμελωμένο ροδάκινο, μέλι, καμένη καραμέλα και καπνό συνθέτουν ένα εξαιρετικό και πολύ γευστικό αποτέλεσμα.

Το Rumzcal είναι ένα προϊόν που προκαλεί bartenders και καταναλωτές να δημιουργήσουν και να πειραματιστούν σε cocktails χρησιμοποιώντας το σα μια διαφορετική βάση. Μπορεί να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του Dark & Stormy ή ενός Old Fashioned καθώς ακόμη και ως chaser συνδυαστικά με μία μπύρα τύπου IPA.

Πληροφορίες
Κατηγορία: Απόσταγμα 
Χώρα: Ελ Σαλβαδόρ
Πρώτη παραγωγή: 2020
Παραγωγός: Ron Colon
Αλκοόλ: 49,5% abv
Φιάλη:700ml
Κόστος (GR): ≈€55,00

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 19 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

1 σχόλιο

Στέλιος 15/09/2023 - 13:38

Καλησπέρα σας, να κάνω δύο μικρές παρατηρήσεις με φιλική διάθεση: αρχικα το ρούμι κλίνεται (τα ρούμια κλπ), αφετέρου δεν υπάρχει πόλη του Ελ Σαλβαδόρ. Υπάρχει η χώρα Ελ Σαλβαδόρ και η πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ. Ευχαριστώ.

Απάντηση

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.