fbpx

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

Seven Island με όραμα

από Dane
1,3K προβολές
Lefteris Mesimeris

Η τυχαία γνωριμία του Λευτέρη Μεσημέρη με την οικοζυθοποιία πραγματοποιήθηκε το 2009 και μόνο ως μοιραία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Όπως όλες οι «σχέσεις» έχουν περάσει τα δικά τους, όμως σήμερα οχτώ χρόνια μετά διανύουν την πιο «γόνιμη περίοδο» τους. Όλα ξεκίνησαν για εμένα την άνοιξη του 2009 στην Κέρκυρα. Θυμάμαι ότι είχε ένα ραντεβού ο πατέρας μου με τον προϊστάμενο του από Αθήνα στο οποίο με κάλεσαν κι εμένα. Εκεί ο Θοδωρής (ο προϊστάμενος) μου είπε για το χόμπι με το οποίο ξεκίνησε να ασχολείται εκείνο το διάστημα την παραγωγή σπιτικής μπύρας.

Θα θυμάμαι για πάντα στη ζωή μου αυτή την στιγμή, καθώς ένιωσα σαν να με διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα και να μου άφησε ένα στίγμα ή αλλιώς το μικρόβιο που κουβαλάω από τότε μέσα μου.

Ξεκίνησα δειλά να παραγγείλω τον πρώτο μου εξοπλισμό από το θρυλικό ηλεκτρονικό κατάστημα της εποχής. Είναι πολύ πιθανό, ένας από τους λόγους που  έχουμε τόσο καλές ελληνικές μπύρες σήμερα. Παρήγγειλα τον πρώτο μου εξοπλισμό και ξεκίνησα να φτιάξω την πρώτη μου μπύρα με έτοιμο κιτ η οποία ήταν μια κόκκινη Ale της St. Peters.

Έρχεται μετά από περίπου τρεις εβδομάδες η στιγμή να ανοίξω το πρώτο μου μπουκάλι και Θεέ μου! Έπαθα σοκ από το πόσο καλή ήταν η μπύρα.

Έκτοτε είχα δυο, τρεις απολυτά αποτυχημένες προσπάθειες με κιτ καθώς η μπύρα ήταν χαλιά. Πήρα την απόφαση να προχωρήσω στο επόμενο βήμα και να κάνω μπύρα με τη μέθοδο all grain, δηλαδή με βύνες όπως κάνουν τα ζυθοποιεία.

Και εκεί όμως η πρώτη προσπάθεια ήταν αποτυχημένη με αποτέλεσμα να απογοητευτώ και να τα παρατήσω για περίπου έξι μήνες.

Στα μέσα του 2010 κοιτάζω στην αποθήκη τον παρατημένο εξοπλισμό κι εκεί αλλάξαν όλα. Αρχίζω να διαβάζω βιβλία, να βλέπω βίντεο, να μιλάω με άλλους homebrewers και να δοκιμάζω σχεδόν σε καθημερινή βάση συνταγές. Έπεισα τον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να το βάλω κάτω και το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσω πολύ ισχυρή γνώση και σιγά σιγά εμπειρία πάνω στη ζυθοποιία. Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν σιγά σιγά και τα καλά αποτελέσματα, που με το πέρασμα του χρόνου γινόταν όλο και καλύτερα. Τέλος 2011 είχα φτάσει να έχω βράσει περίπου 120 διαφορετικές συνταγές μπύρας. Από το 2014 και έπειτα είμαι στη θέση να λέω πως οποιαδήποτε συνταγή σχεδιάζω, βγαίνει όπως τη φαντάζομαι και στην πραγματικότητα, γεγονός που με κάνει να νιώθω πολύ περήφανος καθώς είναι κάτι που κατάφερα μετά από πολύ κόπο, δουλειά και διάβασμα. Συμβουλεύω τους νέους που μπαίνουν στο χώρο ότι τα πάντα εξαρτώνται από την όρεξη και το όραμα που έχουν και τη δουλειά που θα ρίξουν σε αυτό. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι και ταλέντο αλλά αν το χωρίζαμε σε ποσοστά θα έλεγα ότι είναι 50% πάθος 50% δουλειά.

Φτάνουμε λοιπόν 17 Φεβρουαρίου 2017 όπου κάνω την πρώτη μου επαγγελματική βρασιά σε συνεργασία με την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης, την Sknipa, φυσικά στο ζυθοποιείο τους. Μια φανταστική συνταγή μου για Imperial Stout παίρνει το δρόμο από τις σημειώσεις μου προς τον βραστήρα της Sknipa και από τότε παλαιώνει σε βαρέλια από ουίσκι Jack Daniels με την εμφιάλωση να πλησιάζει σύντομα και τις προσδοκίες μου για κάτι φανταστικό να είναι απερίγραπτες.

Υπόσχομαι πως θα είναι ο,τι καλύτερο και ιδιαίτερο έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα σε μαύρη μπύρα και θα δείτε ότι στέκεται άνετα δίπλα σε μεγαθήρια από Αμερική. Στη συνέχεια έβρασα μια Farmhouse Ale σε συνεργασία με την Ζυθοποιία Ηπείρου, την Seven Drops. Eδω να σας εκμυστηρευτώ πως θα δείτε πολύ καλά πράγματα στους επόμενους μήνες. O Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι μήνες φωτιά και πρόκειται να κυκλοφορήσουν 4-5 μπύρες φτιαγμένες από εμένα.

Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην σκέφτομαι να κάνω κάτι δικό μου και πάνω σε αυτό δουλεύω το τελευταίο διάστημα. Σκοπός μου είναι να ετοιμάσω τον ιδιόκτητο χώρο παραγωγής στην Κέρκυρα ο οποίος προσδοκώ να είναι έτοιμος για τον Μάιο του 2018. Το όραμα και το πλάνο μου είναι να υπάρχουν τρεις με τέσσερις βασικές συνταγές μόνιμης παραγωγής και από εκεί και πέρα να βγάζω κάτι πολύ σπέσιαλ κάθε δύο μήνες σε μορφή one-off. Θα ασχοληθώ επίσης με την παλαίωση σε  δρύινα βαρέλια. Αρχικά θέλω να καλύψω την αγορά της Κέρκυρας που έχει ανάγκη από πολύ καλή μπύρα και φυσικά με ενδιαφέρει πολύ η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπως και οι εξαγωγές.

Θέλω να κάνω την Seven Island Brewery γνωστή σε όλο τον κόσμο της craft μπύρας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να μιλάνε για την ποιότητα της μπύρας μου. Είμαι εδώ για να αλλάξω το σκηνικό και αν αυτό μοιάζει με απλή υπόσχεση τότε wait and see cause I’m in it to win it!

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.