Ο Νικηφόρος Φιδετζής των Satyr Brews «μονολογεί» για το πέρασμα από την οικοζυθοποιία στην επαγγελματική ζυθοποιία, εξηγώντας μας την πορεία βήμα-βήμα με την σοβαρότητα που τον διακρίνει ως χημικό-μηχανικό και την χαλαρότητα ενός σάτυρου.
Γιατί αποφασίζει κάποιος να φτιάξει μπύρα στο σπίτι του; Επειδή το διάβασε στο ίντερνετ που χάζευε, επειδή του αρέσει να ψάχνεται και επειδή ως χημικός/μηχανικός έχει ήδη κάποιες χρήσιμες σχετικές γνώσεις. Έχει λοιπόν ένα χόμπι και κάνει πλάκα με τον κολλητό του για μερικά χρόνια όσο βράζουν μπύρα και κερνάει τους φίλους του σε κάθε ευκαιρία. Σιγά σιγά δε, αποκτά καινούριους φίλους μέσω της μπύρας, που ξέρουν το αντικείμενο και έχουν σοβαρή επαγγελματική σχέση με αυτό.
Αφού αποκτήσει και επαγγελματική εμπειρία εργαζόμενος σε ζυθοποιείο, μυρίζεται την κατάσταση και βλέπει περίλαμπρο business opportunity. Βλέπει ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι στην άκρη του ουράνιου τόξου που τον περιμένει να το γραπώσει. Αλλά κυρίως βλέπει ότι οι μπύρες της ελληνικής αγοράς είναι αδιάφορες ως επί το πλείστον. Ξέρει ότι ο κόσμος διψάει, και ξέρει ότι τόσα χρόνια η παρέα του ξεδιψάει με σπιτική μπύρα και θέλει κι άλλο.
Και κάπου εκεί τα βάζει κάτω και 1+1 = Satyr Brews.
Η συνταγή είναι απλή: Σχεδιάζοντας την πρώτη σου εμπορική μπύρα, βασισμένη σε μπύρες που είχες εξελίξει μέσα στα χρόνια σε οικιακή κλίμακα, δείχνεις ότι δεν αστειεύεσαι. Το ζουμί είναι αυστηρά διεθνών προδιαγραφών, έτοιμο να στρογγυλοκαθίσει στην πρώτη θέση μεταξύ του εγχώριου ανταγωνισμού. Αλλά αυτό δε φτάνει. Επιπλέον, κάνεις τους πρώην εργοδότες σου έμπιστους συνεργάτες, κάνεις τους επαγγελματίες φίλους σου προμηθευτές και δίκτυο διανομής και τελικά μετατρέπεις τους θαμώνες των αξιόλογων μπυρομάγαζων της χώρας σε οπαδούς σου. Η μπύρα σου εξαντλείται σε δέκα μέρες και πλέον έχεις τα φόντα να χτυπήσεις περισσότερες πόρτες με περισσότερο θράσος, έχοντας δείξει ότι όσο μιλάς και γράφεις ασόβαρα, άλλο τόσο ξέρεις να φερθείς σοβαρά και επαγγελματικά.
Τώρα μπορείς να βάλεις ακόμα περισσότερους στο χορό και να χτίσεις συνεργασίες με άλλους ζυθοποιούς, νέα ζυθοποιεία, μουσικά συγκροτήματα, φεστιβάλ και πάει λέγοντας, ενώ οι οπαδοί, τα συνεργαζόμενα μαγαζιά και οι έτοιμες-για-όλα groupies αυξάνονται εκθετικά και εκτείνονται πλέον και εκτός ελληνικών συνόρων.
Το μέλλον είναι μπροστά μας και σαν Σάτυροι είμαστε πανέτοιμοι να το καταβροχθίσουμε! #never_brew_sober