fbpx

Anchor Brewing Company

από
43.8k προβολές

Η άγκυρα είναι το σήμα των ναυτικών, όχι της μπύρας. Σίγουρα; Και βέβαια όχι! Η άγκυρα είναι το σήμα της πασίγνωστης Anchor Brewing Company από την Καλιφόρνια των Η.Π.Α. και αν είστε σε εκείνους που δεν την γνώριζαν και αναρωτιούνται «πως και πόσο πασίγνωστη», μετά από αυτό το κείμενο θα είστε και εσείς μέρος εκείνων που τη γνωρίζουν και απολαμβάνουν.

Η αναφορά στη συγκεκριμένη ζυθοποιία φέρνει στο μυαλό την Anchor Steam, την μπύρα που έκανε το στυλ των steam –που δεν μπορούμε να το αποκαλούμε όμως με αυτή τη λέξη– γνωστό. Η Anchor Brewing Company πέρα από τη νομικά κατοχυρωμένη δυνατότητα να αποκαλεί την μπύρα της Steam –όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να την αποκαλούν California Common– μπορεί να καυχιέται ότι έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που αποκαλούμε “Craft Beer Revolution”. Μέσα από την ιστορία των 125 ετών, μπορούμε να διακρίνουμε κάθε φορά που έβαλε ένα λιθαράκι σε αυτό το κύμα, μία με την αναβίωση των porter, όταν στη Βρετανία το στυλ ήταν ξεχασμένο, με τη χρήση του λυκίσκου Cascade για πρώτη φορά στην Liberty Ale, ενός λυκίσκου που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και με την παραγωγή του Christmas Ale, με διαφορετική συνταγή κάθε χρόνο και νέου χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ετικέτα, το οποίο σχεδιάζονταν στο χέρι. Στην συμβολή της στην ιστορία της ζυθοποιίας πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί η παραγωγή της Ninkasi αναβιώνοντας τη συνταγή ζύθου των Σουμέριων, ηλικίας 4.000 ετών!

Συνταγές, αναβίωση, υλικά και marketing, όλα μπορούν να αποτελέσουν θέματα μελέτης τόσο στη ζυθοποιία όσο και στις πωλήσεις και διαφήμιση. Σε όλη αυτή την πορεία που ξεκίνησε το 1896 μέχρι και σήμερα πολλές αλλαγές σε κτίρια, διοικήσεις και ιδιοκτησίες, όπως και καταστροφές έχουν γραφτεί στις σελίδες της ιστορίας της Anchor Brewing Company. Από τότε μέχρι σήμερα όμως δυο είναι οι σταθερές: η άγκυρα –το σήμα της ζυθοποιίας– και η steam beer, που άτμιζε όλη την περιοχή και την έκανε παγκοσμίως γνωστή. Χάρη σε αυτό τον ατμό έγινε δημοφιλής η παραγωγή μίας μπύρας με όλα τα χαρακτηριστικά της Lager σε συνθήκες ale. Μέχρι τότε οι Lager παράγονταν σε κλειστές δεξαμενές και με πάγο από τα γειτονικά βουνά και τις λίμνες, αφού δεν υπήρχαν παγομηχανές. Αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν αυτό τον πάγο, κατέφυγαν σε εναλλακτικούς τρόπους για την παραγωγή της επιθυμητής συνταγής, ζυμώνοντας την σε ανοιχτές δεξαμενές με τον ατμό να δραπετεύει από το ζυθοποιείο.

Το brand name Anchor Brewing Company είναι από απόσταση τόσο αναγνωρίσιμο που όπως ανέφερα, αν δεν το γνωρίζατε, πλέον θα το αναγνωρίζετε σε δευτερόλεπτα. Ο craft χαρακτήρας των ετικετών, το σχήμα των φιαλών της και η άγκυρα αποτελούν το ολοκληρωμένο πακέτο branding που αναζητά κάθε επιχείρηση και εκείνη το διαθέτει από τον περασμένο αιώνα. Για τα 125 χρόνια ιστορίας της επέλεξε να λανσάρει μια νέα εκδοχή των ετικετών της, πιο minimal και με εντονότερα χρώματα, ωστόσο η αποδοχή από τους καταναλωτές δεν ήταν η αναμενόμενη –αντίδραση με την οποία ταυτίζομαι και εγώ– αφού πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν μεταξύ άλλων πως η ζυθοποιία έχασε την ταυτότητα της με αυτή της την επιλογή.

Η Anchor Brewing Company αποτελεί μία από τις πιο δραστήριες ζυθοποιίες του κόσμου κι ας διέκοψε τη λειτουργία της αρκετές φορές ή βρέθηκε λίγο πριν το κλείσιμο, όπως το 1965 όταν από αγάπη για την Anchor Steam Ale, ο Fritz Maytag αγόρασε τη ζυθοποιία και ξεκίνησε η χρυσή σύγχρονη εποχή της. Ο Maytag αποσύρθηκε το 2010 για να συνταξιοδοτηθεί και η ιδιοκτησία της ζυθοποιίας πέρασε στους Keith Greggor και Tony Foglio.

anchor steam bottleSteam

Ίσως και ο πιο γνωστός ζύθος της Anchor Brewing Company, από το 1896 που παρήχθη πρώτη φορά. Σίγουρα θα πρέπει να τoν δοκιμάσει οποιοσδήποτε δεν το έχει κάνει ως τώρα. Αρώματα γλυκά, καραμέλα, βύνη και μυρωδικά. Γλυκός και στο στόμα, με νότες καραμέλας, ισορροπημένος χάρη στη διαχείριση των λυκίσκων, με μακρά, γλυκόπικρη επίγευση. Ζύθος μοναδικός και νομικά και γευστικά!

Style: Hybrid| Alcohol: 4,9% abv | IBU’s: 33 | Serving Temperature: 7οC | Bottle: 330ml | Glass: Pint

anchor porter bottlePorter

Σκουρόχρωμος προς μαύρος ζύθος, με τα αναμενόμενα αρώματα σοκολάτας και καφέ. Πικρά κυρίως εξαιτίας των καρβουδισμένων βυνών, υποψία καραμέλας, γλυκόριζας. Δεν χάνει το γλυκό του στοιχείο όμως και αυτό τον καθιστά εξαιρετικό. Μακρά ευχάριστη επίγευση. Ζύθος εξαιρετικός για ταίριασμα με φαγητό όπως ψημένα κρέατα, σοκολάτα και τάρτες φρούτων. Ο ζύθος που επηρέασε όλο τον κόσμο να ασχοληθεί με το στυλ, από όταν λανσαρίστηκε το 1972.

Style: Porter | Alcohol: 5,6% abv | IBU’s: 45 | Serving Temperature: 8-14οC | Bottle: 330ml | Glass: Pint

Anchor Brewing Company
Address: 1705 Mariposa St, CA 94107, Σαν Φρανσίσκο, Η.Π.Α.
Url: www.anchorbrewing.com
Founded: 1896
Instagram, Facebook, Twitter

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 15 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.