fbpx

Brouwerij Van Steenberge

από Nicola Radisis
422 προβολές

Γνωστή για το «χρυσό δράκο», την μπύρα που θυμίζει κρασόμπυρα. Η Gulden Draak φέρει τον δράκο που αναπαριστά ένα πλοίο των Βίκινγκς. Το παρελθόν όμως της ζυθοποιίας Van Steenberge στην Γάνδη είναι μακρύ, αφού ξεκινά τον 18o αιώνα. Τη ζυθοποιία την γνώρισα στα τέλη των 00’s δοκιμάζοντας την Augustijn η οποία εισαγόταν τότε στην Ελλάδα.

Από που να ξεκινήσει κανείς για την ιστορία της ζυθοποιίας Van Steenberge. Ανατρέχοντας στα πρώτα χρόνια, θα βρούμε ιστορίες Φλαμανδών που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χόμπι τους, την παραγωγή μπύρας. Είμαστε στο 1784 και ο Jean Baptise De Bruin δημιουργεί τη ζυθοποιία De Peer στην πόλη Ertvelde. Η ζυθοποιία πέρασε μετά τον θάνατο του στην σύζυγο του. Όταν εκείνη απεβίωσε τη ζυθοποιία ανέλαβε ο ξάδερφος της, η κόρη του οποίου παντρεύτηκε τον Paul Van Steenberge. Ο μικροβιολόγος στο επάγγελμα, έμαθε τα μυστικά από έναν μαθητή του Παστέρ. Αγαπούσε την πολιτική περισσότερο από οτιδήποτε, ωστόσο ήταν αποδεδειγμένα ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζυθοποιία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1919 μετονομάζοντας την σε ζυθοποιία BIOS. Επένδυσε σε εξοπλισμό, συνεργάστηκε με ζυθοποιούς που αντιμετώπιζαν δυσκολίες εξαιτίας του πολέμου και ωφελήθηκε αρκετά συγκεντρώνοντας πολύτιμες γνώσεις.

Μετά τον θάνατο του το 1962, ανέλαβε ο γιός του, Jozef Van Steenberge, ένας παθιασμένος για την μπύρα άνδρας, ο οποίος έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση του ζυθοποιείου και την ανάπτυξη των πρώτων υλών για την παραγωγή της μπύρας. Το μήλο δεν πέφτει μακριά από την μηλιά. Ο Jozef αγαπούσε την πολιτική όπως και ο πατέρας του και μόλις στα 64 του, ασχολήθηκε με τη ζυθοποιία ως full time job. Αυτή του η επιλογή ήταν πολύ σημαντική αφού από τότε η ζυθοποιία, ξεκίνησε την παραγωγή ποιοτικών μπυρών. Να σημειωθεί ότι το 1978 η ζυθοποιία ξεκίνησε την παραγωγή μπυρών αποκτώντας συνταγές Αυγουστίνων μοναχών. Στην δεκαετία των 80’s υπήρξε μια σημαντική δραστηριότητα στη ζυθοποιία η οποία πλέον είχε στο portfolio της τις Piraat και Gulden Draak. Την επόμενη δεκαετία (1990) ανέλαβε ο Paul Van Steenberge, γιός του Josef. Ανακαινίσε τις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας, επενδύσε στην επεξεργασία ύδατος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το 1998 εντάσσεται στο δυναμικό της ζυθοποιίας ο Jef Versele, ξάδελφος του Paul. Στόχος τους ήταν η αύξηση των εξαγωγών των μπυρών τους με βασικούς προορισμούς τις ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιταλία.

Η ζυθοποιία Van Steenberge παράγει τις Augustijn (Blond, Dark και Grand Cru), Baptist (Blonde και White), Piraat (Ale και Triple Hop), Gulden Draak και Gulden Draak 9000 και κάποιες άλλες ετικέτες όπως τις Bornem, Leute, St. Stefanus. Οι μπύρες έχουν διακριθεί στους World Beer Cup, International Beer Challenge, Calgary Beer fest, World Beer Awards.

 

Gulden Draak

Ο «Χρυσός Δράκος» κοσμεί το καμπαναριό στη Γάνδη και πρόκειται για ένα αξιοθέατο με ιστορία. Σκουρόχρωμη μπύρα με αρώματα καφέ και καβουρδισμένης βύνης. Στη γεύση δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό το υψηλό αλκοόλ, γλυκιά με νότες σοκολάτας, καραμέλας και γλυκόπικρη επίγευση μακράς διάρκειας. Αναφέρεται και σαν Barley Wine ή Dark Tripel. Ευχάριστη σαν aperitif ή digestive. Συνδυάζεται με σκούρα βελγική σοκολάτα και με το Φλαμανδικό στιφάδο.

Style: Belgian Dark Strong Ale | Alcohol: 10,5% abv | Bottle: 330ml, 750ml, 1,5lt | Glass: Tulip & Beer Sommelier

Augustijn Grand Cru

Είναι η Tripel της σειράς Augustijn. Ξανθιά με λευκό αφρό, φρουτώδη αρώματα και λυκίσκο. Αρκετό αλκοόλ, γεμάτο σώμα και βυνώδη γεύση, με ξηρή πικρή επίγευση. Μπύρα που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Ιδανική για να συνδυαστεί με τυριά, θαλασσινά και ψάρια.

Style: Tripel Ale | Alcohol: 9% abv | Bottle: 330ml | Glass: Goblet & Beer Sommelier

 

Brouwerij Van Steenberge
Address: Lindenlaan 2, B9940 Ertvelde, Belgium
Email: info@vansteenberge.com
Url: www.vansteenberge.com
Founded: 1784
Facebook, Instagram, LinkedIn
Nicola Radisis
Nicola Radisis

Nicola Radisis is the Publisher of Beer & Bar Magazine. Former bartender and publican, he found BeerBartender in 2012. He works as a beer consultant, is an experienced public speaker, participates as a judge in beer and bartending competitions and writes articles about anything related to the industry. He is a member of the British Guild of Beer Writers.

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.