fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

Het Anker NV

από Nicola Radisis
1,1K προβολές

Η πόλη Μέχελεν, είναι μόλις 20-30 λεπτά με το τραίνο, στα βόρεια από τις Βρυξέλες. Η ζυθοποιία στην οποία θα αναφερθούμε έχει παράδοση και ιστορία στη φλαμανδική πόλη. Στην όμορφη και γραφική, ήσυχη πόλη που έμαθε να αγαπιέται, να επιβιώνει και να πρωτοπορεί.

Η ιστορία και πορεία της Het Anker θα μπορούσε να είναι και κινηματογραφικό σενάριο. Ξεκινά τον 15ο αιώνα σε μια περιοχή όπου τα γεγονότα διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο. Εκεί που θα σταθούμε είναι ένα κίνημα το οποίο μοιάζει πολύ με μοναστήρι αλλά δεν είναι καλογηρική, στα αγγλικά “Beguinage”. Γυναίκες αφιέρωσαν την ζωή τους στο Θεό, δίχως όμως να αποσυρθούν από τα εγκόσμια και στο πλαίσιο της δραστηριότητας που ανέπτυξαν, επέλεξαν να ζουν σε έναν κοινό χώρο. Ο χώρος αυτός προσέφερε κυρίως υπηρεσίες νοσοκομείου, ενώ παράλληλα φρόντιζε για όλες τις ανάγκες διαβίωσης, όπως το φαγητό, με καλλιέργειες και επεξεργασία των πρώτων υλών. Όπως και τα μοναστήρια, παρήγαγαν και μπύρα. Το 1471 ο Κάρολος της Βουργουνδίας (ή Ριψοκίνδυνος) αποφάσισε ότι δεν θα επιβάλλονται φόροι στην μπύρα σε όσους απασχολούνται στο νοσοκομείο και παράγουν μπύρα γι’ αυτό. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα (1872), το ζυθοποιείο αγοράστηκε από την οικογένεια Van Breedam, η οποία το ανακαίνισε και εκμοντέρνισε με έναν ατμολέβητα. Ο θαυμασμός της οικογένειας για την περίοδο που κυβέρνησε ο Κάρολος της Βουργουνδίας επηρέασε τον τρόπο διοίκησης και παραγωγής μπύρας, επιστρέφοντας στις παραδόσεις ζυθοποιώντας ξεχωριστές μπύρες. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό γιατί οι πιο γνωστές μπύρες της ζυθοποιίας με σήμα την άγκυρα, λέγονται Gouden Carolus.

Το 1990 ανέλαβε τη ζυθοποιία ο Charles Leclef, πέμπτης γενιάς Van Breedam, ανανεώνοντας τον υφιστάμενο εξοπλισμένο στον πλέον σύγχρονο για την εποχή. Το ίδιο έτος εγκαινίασε το ξενοδοχείο 3* και το 2010 επαναλειτούργησε το ζυθεστιατόριο. Πριν από οχτώ χρόνια, εκμεταλλεύτηκε τη φάρμα στο Blaasveld, που είχε η οικογένεια του, για τη δημιουργία του αποστακτηρίου, που θα παρήγαγε το ουίσκι τους. Το 2013 παρουσιάστηκε το Gouden Carolus Single Malt, το οποίο εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Εκτός των Gouden Carolus η ζυθοποιία παράγει τις μπύρες Maneblusser, τη διάσημη στο ελληνικό κοινό Lucifer και τη φρουτόμπυρα Boscoli. Εξαιρετική είναι η χριστουγεννιάτικη εκδοχή της μπύρας, η Gouden Carolus Christmas. Ανάμεσα στις κορυφαίες μπύρες του κόσμου είναι η Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Imperial Dark. Στο αποστακτήριο έχει επενδύσει στο ουίσκι της, παρουσιάζοντας περιορισμένες εκδοχές αυτού. Το Pure Taste Bourbon Cask είναι ένα από αυτά και μπορούμε να τα δοκιμάσουμε μόνο στο De Molenberg Distillery.

 

Gouden Carolus Classic

Μπύρα που βασίζεται στην παράδοση της πόλης Mechelen. Ερυθρή προς σκουρόχρωμη, αφροζύμωτη, γλυκιά μπύρα, με γεμάτο σώμα. Πλούσια γεύση με νότες σταφίδας και άλλων αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών, καβουρδισμένων βυνών και καραμέλας, αίσθηση demerara ζάχαρης. Ελαφρώς πικρή που καταλήγει γλυκιά εξαιτίας της βύνης. Η «Μπύρα του Αυτοκράτορα» παρήχθει για πρώτη φορά περίπου στην δεκαετία του 1930.

Style: Belgian Strong Ale | Alcohol: 8,5% abv | Serving Temperature: 8οC | Bottle: 330ml, 750ml | Glass: Tulip, Wine glass

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused

Όταν αποφάσισαν να εμπλουτίσουν την Imperial Dark η κίνηση ήταν μια: πάντρεμα με το ουίσκι. Έτσι προέκυψε μια μπύρα με πιο γεμάτο σώμα, νότες βανίλιας και βαρελιού, σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα και κάποια μπαχαρικά. Το ουίσκι έχει διακριτική παρουσία, επιτρέποντας στην μπύρα να κυριαρχεί στη μύτη και το στόμα. Αφροζύμωτη με σκούρο χρώμα και ερυθρές αποχρώσεις, που δύναται να παλαιωθεί για αρκετά χρόνια.

Style: Belgian Strong Ale| Alcohol: 11,7% abv | Serving Temperature: 10οC | Bottle: 330ml, 750ml | Glass: Tulip, Wine glass

 

Het Anker NV
Address: Guido Gezellelaan 49, B-2800 Μέχελεν, Βέλγιο
Email: info@hetanker.be
Url: www.hetanker.be
Founded: 1471
Facebook, Instagram

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.