fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Cölner Hofbräu Früh

από Nicola Radisis
2,K προβολές

Ταξιδεύουμε στην Κολωνία, για να γνωρίσουμε την ζυθοποιία που παράγει τις μπύρες Früh, που ανήκουν στο ομώνυμο με την πόλη στυλ μπύρας. Η τρίτη μεγαλύτερη ζυθοποιία της Κολωνίας διοικείται σήμερα από την πέμπτη γενιά και απασχολεί 400 ανθρώπους.

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, γύρω στο 1899 όταν ο Peter Josef Früh αποφάσισε να πουλήσει την τότε ζυθοποιία του στον Heinrich Bädorf για να συνταξιοδοτηθεί. Πέντε χρόνια ξεκούρασης ήταν αρκετά για τον Peter Josef Früh. Το 1904 έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία της “Cölner Hofbräu P. Josef Früh KG” της ζυθοποιίας που έκανε γνωστή στον κόσμο την αφροζύμωτη μπύρα της περιοχής ως Kölsch!

Ο ιδρυτής της ζυθοποιίας θα «φύγει» το 1915. Τη διοίκηση της ζυθοποιίας θα αναλάβουν αρχικά η σύζυγός του και αργότερα οι κόρες του. Σε δύσκολους καιρούς με μεγάλες απαιτήσεις και πολλές εναλλαγές στην οικονομία, όπως τον Α’ Παγκόσμιο Πολέμο και την παγκόσμια ύφεση του 1929. Μετά το θάνατο της Gertrude Früh το 1930 τη διοίκηση ανέλαβε ο Engelbert Rochels, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό διοικητικό στέλεχος της εταιρείας που δεν είναι μέλος της οικογένειας Früh. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη, με το κύριο κτίριο της ζυθοποιίας να κατεδαφίζεται μετά από πυρκαγιά το Φεβρουάριο 1944. Η ζυθοποιία είχε όμως την δυνατότητα να παράγει όχι μόνο την δική της μπύρα αλλά και των υπολοίπων ζυθοποιείων της πόλης, που δεν διέθεταν πλέον εγκαταστάσεις, καθώς είχε περισσότερα από ένα κτίρια για την παραγωγή μπύρας στην ιδιοκτησία της. Αυτή η δυνατότητα που προσέφερε τη συνεργασία με τις υπόλοιπες ζυθοποιίες, βοήθησε σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της “Cölner Hofbräu P. Josef Früh KG” αλλά και της πόλης μελλοντικά.

Το 1961 ξεκινά η σύγχρονη περίοδος διαχείρησης της ζυθοποιίας και το 1969 η μπύρα κυκλοφορεί σε φιάλη και όλοι μπορούν να απολαύσουν μια Kölsch και στην οικία τους, προσφέροντας τους μια «διαφορετική Kölsch», πιο ανοιχτόχρωμη και λιγότερο πικρή, εξαιτίας των νέων τρόπων παραγωγής και φιλτραρίσματος της μπύρας. Η ζυθοποιία προσφέρει από τη δεκαετία των 70’s τη δυνατότητα catering και το 1979 αποκτά την παραδοσιακή μπυραρία “Severinstorburg Brennerei A. Hermann” στην πλατεία Chlodwig (Chlodwigplatz) στα νότια της πόλης. Η ανάπτυξη συνεχίζεται το 1985 με τη δημιουργία του σύγχρονου ζυθοποιείου της εταιρείας στα νότια προάστια της Κολωνίας, το οποίο εκ τότε συνεχώς αναβαθμίζεται. Στην ακόμα πιο σύγχρονη περίοδο της ζυθοποιίας θα ήταν αδύνατο να μην υπήρχε ένα πρόγραμμα προώθησης αυτής και των προϊόντων της.

Το 1992 ξεκινά λοιπόν η καμπάνια με τα γνωστά υποπότηρα της μπύρας. Με την πάροδο των ετών ανακαινίζονται οι υπάρχουσες και αποκτώνται νέες μπυραρίες, το 1998 δημιουργείται το πρώτο κελάρι της ζυθοποιίας, με σαφής μεσαιωνική επιρροή και αργότερα εγκαινιάζεται το πρώτο deli-shop της. Από το 2005 λειτουργεί το 3* ξενοδοχείο “Eden Hotel Früh am Dom” της ζυθοποιίας το οποίο πλαισιώνει την γαστρονομική πλευρά της ζυθοποιίας. Το καλοκαίρι του 2015 προστέθηκε η παραδοσιακή ταβέρνα “Venlo”, στην παρέα των πολλών επιχειρήσεων που διαθέτει η ζυθοποιία.

Ήταν η πρώτη ζυθοποιία της Κολωνίας που λάνσαρε μπύρα δίχως αλκοόλ το 1991 (Früh Kölsch 0,0% alkoholfrei). Από το 2012 η ζυθοποιία εκτός της κλασικής Früh Kölsch, παράγει την πρώτη της Radler (Früh Kölsch Radler) και το 2014 λανσάρει στην αγορά τις μπύρες “Früh Sport” με άρωμα λεμόνι.

Früh Kölsch

Αρχικά να σημειώσουμε ότι η μπύρα από βαρέλι που προσφέρεται στις μπυραρίες της ζυθοποιίας διαφέρει ως προς την αντίστοιχη σε φιάλη, στην ένταση του ανθρακικού. Στην φιάλη το ανθρακικό κάνει πιο αισθητή την παρουσία του. Η αφροζύμωτη ξανθιά μπύρα είναι διαυγής, με λευκό αφρό. Αρώματα βύνης και φρούτων, με ξηρή γεύση και επίγευση. Ιδανικά σερβίρεται στους 8oC.

Style: Kölsch| Alcohol: ≈5,0% abv | Bottle: 330ml | Glass: Collins & Half Pint

 

Cölner Hofbräu P. Josef Früh KG
Address: Robert-Bosch-Straße 15–17, 50769 Κολωνία, Γερμανία
Email: verkauf@frueh.de
Url: www.frueh.de
Founded: 1904
Facebook, Instagram

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.