fbpx

Brauerei G. Schneider & Sohn

από
1k προβολές
schneider logo

Ταξίδι στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο για να συναντήσουμε μία από τις ιστορικότερες ζυθοποιίες, με καταλυτική επίδραση στους ζύθους που καλούμε Weiss. Η Schneider Weisse είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες ετικέτες ζύθου στον κόσμο και ναι, πάλι θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας κοντά στον Μεσαίωνα, θα αναφερθούμε σε γαλαζοαίματους και θα γνωρίσουμε μια οικογένεια.

Έχουμε ακούσει για το γνωστό Hofbräuhaus (Δημοτική Ζυθοποιία) του Μονάχου. Ο ιδιοκτήτης του Duke Maximilian I (Δούκας Μαξιμιλιανός Α’), αποφάσισε το 1607 να κτίσει ένα νέο ζυθοποιείο για Weissbier στο Kelheim (Κέλχαϊμ) λίγο έξω από τη βαυαρική πρωτεύουσα προς τα βόρεια στην περιοχή του Ηallertau , γνωστή για την παραγωγή λυκίσκου, στο σημείο όπου συναντώνται οι ποταμοί Δούναβης και Altmühl (Άλτμυλ), πολύ κοντά στο Regensburg λίγα χρόνια αφότου η Δυναστεία που βασίλευε στη Βαυαρία, οι Witteslbach (Βίτελσμπαχ) εδραίωσαν μονοπώλιο παραγωγής αποκλειστικά για τους ίδιους. Αναφέρομαι στο 1602 που το εν λόγω στυλ ήταν άκρως δημοφιλές. Για την ιστορία το μονοπώλιο αυτό έληξε το 1798 και ως τότε επέτρεπε την παραγωγή Weiss μόνο στους Βίτελσμπαχ αφού η παραγωγή του στυλ ήταν εκτός πλαισίου του «Νόμου Αγνότητας Ζύθου» που ίσχυε από το 1516 και κανένας πολίτης δεν είχε το δικαίωμα να παράγει με οποιαδήποτε πρώτη ύλη πέρα των τριών που επιτρέπονταν. Το Weisses Bräuhaus (Λευκό Ζυθοποιείο) εξειδικευόταν στην παραγωγή Weissbier ενόσω το έτερο ζυθοποιείο παρήγαγε τις κλασικές γεύσεις της εποχής. Από τα μέσα του 19ου αιώνα οι προτιμήσεις των Βαυαρών έγειραν προς τη νέα διάφανη Lager, με τις καταναλώσεις Weissbier να φθίνουν συνεχώς.

Παρόλα αυτά ο ζυθοποιός Georg Schneider I δεν έχασε το κουράγιο του, ενοικίασε το 1855 από τους Βίτελσμπαχ το Weisses Bräuhaus και επένδυσε σε μία παραδοσιακή συνταγή για Weissbier. Αυτή που ακόμη και σήμερα αποτελεί τη ναυαρχίδα των πωλήσεων τους στην Schneider Weisse – Unser Original (η αυθεντική μας), πλέον γνωστή και σαν “Tap 7”. Το 1872 οι εξελίξεις ήταν τέτοιες –άρση του περιορισμού παραγωγής Weiss από τους πολίτες καθώς οι γαλαζοαίματοι αδιαφορούσαν πλέον– με τους Georg Schneider Ι και τον γιο του Georg Schneider II να έχουν πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρουν την παραγωγή στο εγκαταλελειμμένο ζυθοποιείο που είχαν αγοράσει στην περιοχή Maderbräu και ξεκίνησαν την εταιρεία με τη νέα επωνυμία “Brauerei G. Schneider & Sohn” τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Το 1907 η ζυθοποιία λάνσαρε την αμέσως πιο επιτυχημένη ετικέτα τους την Doppelbock Aventinus, γνωστή σήμερα και σαν “Tap 6”, σε μια περίοδο στην οποία την ηγεσία της ζυθοποιίας είχε η ως σήμερα μοναδική γυναίκα η Mathilde Schneider διαδεχόμενη τον αποθανόντα σύζυγό της Georg Schneider III. Το 1927 η οικογένεια απέκτησε το Kelheim στο οποίο σήμερα πραγματοποιείται η παραγωγή και βρίσκονται ακόμη η έδρα και το ζυθοπωλείο τους, έχοντας τον Georg Schneider IV ως ιδιοκτήτη, μια δυνατή προσωπικότητα για την οποία υπερηφανεύονται όλοι πως δεν υποστήριξε τους Ναζί στην περίοδο που πολλοί επιχειρηματίες δεν τόλμησαν να αρνηθούν. O Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πληγές στη ζυθοποιία η οποία αναγκάστηκε λόγω καταστροφών από βομβαρδισμούς να εγκατασταθεί το 1944 στο Kelheim. Το Maderbräu ανακαινίστηκε και πλέον είναι ζυθοπωλείο. Η Schneider Weisse είναι ιστορικά το πρώτο κατατεθειμένο σήμα για ζύθο Weiss.

Από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα ο ένας Schneider διαδέχεται τον άλλο με τα ηνία της ζυθοποιίας να έχει ο
Georg Schneider VI διοικώντας με έμφαση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και παράγοντας ένα μεγάλο εύρος από ζύθους Weiss με χαρακτηριστικές τις Schneider Weisse Alkoholfrei (Tap 3), Aventinus Eisbock, Nelson Sauvin 2017 (Tap X) και την Hopfenweisse (Tap 5) σε συνεργασία με την Brooklyn Brewery των ΗΠΑ.

 

schneider weisse bottleSchneider Weisse ‘Tap 7’

Πιο σκούρος, ρουμπινί από τους υπόλοιπους ζύθους Weiss, με διαρκή αφρό, ελαφρύ σώμα και εξαιρετική ανθράκωση. Αρώματα μπανάνας, φρουτώδης, γαρύφαλλο, μπαχαρικά νότες καραμέλας και τσιχλόφουσκας. Ελάχιστα γλυκός και όξινος στο στόμα με γεύσεις μπανάνας και ξηρών καρπών. Ξεδιψαστικός με μακρά επίγευση.

 Style: German Hefeweizen | Alcohol: 5,4% abv |  Serving Temperature: 6-8οC | Bottle: 500ml | Glass: Vase/Weizen

schneider aventinus bottleAventinus ‘Tap 6’

Καφέ ζύθος με αρώματα βύνης, σταφίδας, γαρύφαλλο, σοκολάτα και μπανάνα. Ξηρός και γλυκός στο στόμα θερμός στην επίγευση. Για τις πιο κρύες μέρες του έτους. Σύμφωνα με τις πηγές ο ζύθος έλαβε το όνομα του από τον συγγραφέα, ιστορικό και φιλόσοφο Johannes Georg Turmair που αυτοαποκαλούταν Aventinus και ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην Βαυαρία και τον λαό της. Η πρώτη παραγωγή έγινε το 1907 στο Μόναχο και το εμφιαλωτήριο βρισκόταν στην Aventine Strasse.

Style: Weizen Doppelbock | Alcohol: 8,2% abv | Serving Temperature: 8-10οC | Bottle: 500ml | Glass: Vase/Weizen

G. Schneider & Sohn GmbH
Address: Emil-Ott-Str. 1-5, D-93309, Κέλχαϊμ, Γερμανία,
Url: schneider-weisse.de
Founded: 1872
Instagram, Facebook, Twitter, Youtube

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 16 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.