fbpx

Αψέντι, μια απαγορευμένη απόλαυση

από Yiannis Vlachos
18248 προβολές

«Μετά το πρώτο ποτήρι, βλέπεις τα πράγματα όπως θα ήθελες να είναι. Μετά το δεύτερο, βλέπεις τα πράγματα όπως δεν είναι. Τέλος τα βλέπεις όπως πραγματικά είναι και αυτό είναι το πιο φρικτό πράγμα στον κόσμο». Αυτά ήταν τα λόγια του μεγάλου Όσκαρ Ουάϊλντ για το Αψέντι. Ένα απόσταγμα που κατάφερε να κατηγορηθεί να απαγορευθεί αλλά και να λατρευτεί για το πράσινο χρώμα του για την γλυκόπικρη γεύση του και τις «έντονες ψευδαισθήσεις» του.

Μια πράσινη νεράιδα, ένα μάτσο μεθυσμένοι ποιητές και ένα βουνό από μύθους και θρύλους. Ένα ποτό που λατρεύτηκε από πλήθος κόσμου ενώ πολλοί ήταν αυτοί που το μίσησαν ή υπερέβαλλαν για αυτό. Το όνομα του το πήρε από την αρχαία Ελληνική λέξη «ἀψίνθιον» που σημαίνει: «Αυτό που δεν πίνεται».  Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Dr. Pierre Ordinaire το 1792 στην Val de Travers της Ελβετίας. Ο δημιουργός του ισχυρίζονταν ότι μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα. Το αψέντι στο παρελθόν θεωρήθηκε επίσης ότι είχε διαφορετικές επιδράσεις απ’ ότι άλλα αλκοολούχα ποτά και ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να βοηθήσει στην έμπνευση και στη φαντασία, ενώ άλλοι ακόμα ισχυρίζονταν ότι είναι αφροδισιακό.

Οι ρίζες του όμως προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα όπως αναφέρεται στον πάπυρο του Έμπερς, από το 1550 π.Χ. εκχυλίσματα αρτεμισίας και κρασί εμποτισμένο με φύλλα αρτεμισίας χρησιμοποιήθηκαν ως θεραπεία από τους αρχαίους Έλληνες.

Τι είναι το αψέντι;

Είναι ένα αλκοολούχο απόσταγμα με υψηλή σε περιεκτικότητα αλκοόλη. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται τρία βότανα: αψιθιά, μάραθο και γλυκάνισος. Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ κυμαίνεται από 45% έως 74% abv.

Η ουσία που κατηγορήθηκε για την τοξικότητα του αψεντίου (πέρα από αυτή του οινοπνεύματος) ήταν η θυϊόνη ή θουγιόνη. Η θυϊόνη είναι κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου της αψινθιάς, το οποίο χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στην παρασκευή του αψεντί. Η θυϊόνη είναι μια νευροτοξίνη, η οποία σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, μυϊκούς σπασμούς και επιληπτικές κρίσεις, όπως δείχθηκε σε πειράματα σε αρουραίους.


Το αψέντι εξήχθη ευρέως από τη Γαλλία και την Ελβετία και πέτυχε κάποιο βαθμό δημοτικότητας σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Τσεχία. Το αψέντι δεν απαγορεύτηκε ποτέ στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία, όπου η παραγωγή και κατανάλωσή του δεν έπαψαν ποτέ.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το απολαμβάνουμε;

Δυστυχώς μέσα στα χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος πίνει το αψέντι με λάθος τρόπους. Άλλες φορές ως σφηνάκι και άλλες φορές με ένα αναμμένο από φωτιά κύβο ζάχαρης. Όλα αυτά βοήθησαν στο να φοβάται ο κόσμος ακόμα και να δοκιμάσει ή να οδηγεί σε ανυπόμονους πελάτες οι οποίοι απογοητεύονταν αν δεν έχουν όλο το show.

Το σερβίρισμα του είναι εντυπωσιακό και απαιτεί εξοπλισμό που δεν βρίσκουμε σε πολλές επιχειρήσεις. Η διαδικασία που ακολουθούμε στο Green Bar του ξενοδοχείου Cafe Royal το οποίο έχει σερβίρει το εν λόγω ποτό σε προσωπικότητες όπως ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ και ο Όσκαρ Ουαϊλντ είναι η ακόλουθη:

Σε ένα σιντριβάνι για αψέντι βάζουμε πολύ πάγο και νερό. Στη συνέχεια σε ένα ποτήρι για αψέντι προσθέτουμε 35ml από το αψέντι τις αρέσκειας μας και στο χείλος του ποτηριού τοποθετούμε το ειδικό κουτάλι και ένα κύβο ζάχαρης. Ανοίγουμε το βρυσάκι και στάζουμε πολύ αργά το παγωμένο νερό μέσα από τον κύβο ζάχαρης και μέσα στο ποτήρι μας μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, στη συνέχεια κλείνουμε το βρυσάκι ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε το αψέντι μας. Οι Γάλλοι έχουν την παραλλαγή του Absinthe frappe που προσθέτουν 35ml αψέντι σε τριμμένο πάγο και συμπληρώνουν με νερό.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 3

Author

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.