fbpx

Salonikia Honey Pilsner

από Nicola Radisis
802 προβολές
Salonikia Honey Pilsner

Είναι αρκετές φορές που αναρωτιέμαι για την ελληνική μικροζυθοποιία σχετικά με την ευχέρεια να «βαφτίζει» τις μπύρες της. Μετά την Sknipa η Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης λάνσαρε τη Salonikia. Η πρώτη χρειάζεται μετάφραση και εξήγηση στους επισκέπτες της χώρας μας, η δεύτερη είναι απόλυτα κατανοητή.

Πέρα όμως από το όνομα, η Salonikia (Σαλονικιά) έχει και τη Θεσσαλονίκη στην ετικέτα της, με όλα τα σημαντικά μνημεία να απεικονίζονται σε αυτή. Η ζυθοποιία καυχιέται «όλη η Θεσσαλονίκη σε μία φιάλη» και στην εξωτερική εμφάνιση το έχει πετύχει. Τι γίνεται με το εσωτερικό, με την μπύρα; Είναι γεγονός ότι δεν μπορώ να πω πως η πόλη έχει άρωμα λυκίσκου ή γεύση μελιού, ωστόσο κάθε ταξίδι μου σε αυτή -φαντάζομαι και αρκετών από εσάς- συνδυάζεται με γλυκές αναμνήσεις και πικρές ιστορίες του παρελθόντος. Η περήφανη πόλη του ελληνικού Βορρά έχει τη μπύρα που της ταιριάζει.

Γλυκιά λόγω μελιού, γευστική λόγω βύνης και ξεδιψαστική εξαιτίας του λυκίσκου που έχει χρησιμοποιήσει η ζυθοποιία. Η πρώτη εντύπωση έρχεται από τον λυκίσκο με τα ανθικά αρώματα και τις νότες από εσπεριδοειδή. Η Salonikia θυμίζει βεβαίως Pils, αλλά στο τέλος η επίγευση είναι το μέλι, γι’ αυτό και προσδιορίζεται ως Honey Pils. Αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα. Ξανθιά και διαυγής, με 5,5% abv, σερβίρεται δροσερή, για να καταπολεμά τη δίψα.

Το 2019 θεωρείται αρκετά πετυχημένο για την Salonikia της Πρότυπης Μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης, αφού κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό στον διαγωνισμό Frankfurt International Trophy, στη Γερμανία και το ασημένιο στον Greek Beer Awards.

Πληροφορίες
Κατηγορία: Βυθοζύμωτη | Honey Pils
Χώρα: Ελλάδα
Παραγωγός: Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης
Διακινητής (GR): -
Χρώμα: Ξανθό
IBU: 20
Αλκοόλ: 5,5% abv
Θερμοκρασία: 6-8oC
Ποτήρι: Pils, Flute
Φιάλη: 330ml
Κόστος (GR): €1,50- €1,65

Author

  • Nicola is the publisher of Beer & Bar Magazine. He worked as a bartender before founding BeerBartender and publishing the magazine. Today he is consulting businesses, giving lectures about beer, judging beers in world competitions and writing about beer and spirits.

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Σχετικά Άρθρα