fbpx

Asil Raicilla

από Christos Axarlis
13,127 προβολές

Στις συνεχείς αναζητήσεις για προϊόντα που δεν έχουμε δοκιμάσει ξανά, στα ποτήρια μας έφτασε ένα απόσταγμα αγαύης από το Μεξικό και δεν είναι ούτε τεκίλα, ούτε μεζκάλ, αλλά ραϊσίγια, το Asil Raicilla. Πριν αναφερθούμε στο απόσταγμα όπως συνηθίζουμε, ας αναλύσουμε λίγο τον όρο raicilla για όσους δεν τον έχουν ακούσει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την Mexican Council Promoter of the Raicilla (CMPR) πρόκειται για ένα απόσταγμα αγαύης που παράγεται σε 16 περιοχές σε Jalisco και μία σε Nayarit, από πέντε τύπους αγαύης. Η ιστορία του ξεκινά στα 1600-1700 όταν οι Ισπανοί αποικιοκράτες απαγόρεψαν την παραγωγή τοπικών αποσταγμάτων. Υπάρχουν δυο τύποι ραϊσίγια, ο ένας παράγεται στα παράλια και ο άλλος στα ορεινά.

Στο Asil τώρα. Παράγεται από 100% αγαύη Maximiliana, που φύεται και επεξεργάζεται στην περιοχή Atenguillo, στην πόλη του Ahuacatepec από την τοπική hacienda με περισσότερα από 300 χρόνια ιστορίας. Όλα ξεκίνησαν από την απόσταξη ενός ποτού σε περιορισμένη παραγωγή από άγριες αγαύες, που γεύτηκαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Μία παράδοση που διατηρείται ακόμα και σήμερα, αφού το απόσταγμα διατηρεί τα ίδια αρωματικά και γευστικά στοιχεία, απασχολώντας για την παραγωγή, ανθρώπους της περιοχής, οι οποίοι απολαμβάνουν και το αποτέλεσμα των εργασιών τους όπως ακριβώς οι πρόγονοι τους.

Η διάφανη φιάλη –750ml– που έχουμε στα χέρια μας αριθμείται ως η 538. Στην ετικέτα έχει έναν κόκορα και το λογότυπο της εταιρείας Taberna 3 Gallos. Το πώμα είναι ξύλινο με φελλό σιλικόνης.

Αψύ αλκοολικά στη μύτη με έντονα αρώματα τεχνητού τυριού –θυμίζει Cheetos– και μπέικον –όπως τα πιτσίνια– θυμίζει επίσης λίγο καπνιστό τυρί Μετσοβόνε και γλυκιά πιπεριά τύπου Φλωρίνης. Νότες από πάπρικα και φρούτο όπως πεπόνι, μαζί με πράσινα στοιχεία όπως χόρτα από τον κάκτο. Γλυκό στόμα με γρήγορες νότες μελιού που γυρνάνε σε αλμυρά στοιχεία. Έχει ζωικό χαρακτήρα μαγειρεμένου κρέατος, γήινα βότανα και γλυκά μπαχαρικά στο τελείωμα. Στο στόμα εντοπίσαμε καπνό και λεμόνι, με μια ελαφρά οξύτητα. Μακρά, ελαφρώς πικρή και ξηρή επίγευση με τροπικά φρούτα, μπαχαρικά και αλμυρές νότες.

Αυτή την περίοδο το Asil Raicilla βρίσκεται σε διαδικασία rebranding για να ξεκινήσει την εξαγωγή του στην Ευρώπη, στην οποία αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σε κάποια χώρα. Η γνωριμία μας μαζί του οφείλεται στο Μεξικανικό περίπτερο στο Bar Convent Berlin το 2019. Παράγεται από την 3 Gallos Raicilla SA.

taberna 3 gallos logo

Tres Gallos. Raicilla Artesanal
Διεύθυνση: Constituyentes 2 A Huatepec, Χαλίσκο 48139, Μεξικό
Email: -
Url: www.raicillatresgallos.com

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 13 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.